Predelave

Akrapovič dvignil Porsche GT3 na še višjo raven

Podjetje Akrapovič je predstavilo novo serijo izpušnih sistemov za Porsche 911 GT3 (991), ki bo razvnela vaše čute in še izboljšala enega izmed vrhunskih avtomobilov proizvajalca iz nemškega Zuffenhausna.

Na podlagi izkušenj, pridobljenih z intenzivnim delom v dirkalnem svetu, so v podjetju Akrapovič razvili štiri nove izpušne sisteme in zadnji difuzor iz ogljikovih vlaken za Porsche 911 GT3, ki bodo zagotovo všeč vsem voznikom in bodo iz že tako izjemnega avtomobila iztisnili še več.

Akrapovičevi izpušni sistemi iz linije Slip-On so prvi korak v postopku predelave izpušnega sistema, pri čemer dušilec z lahkoto namestimo na GT3. Sistem iz linije Slip-On iz visokokakovostnega titana, zaokrožen s privlačnima okroglima dvojnima izhodoma, ima homologacijo EC/ECE in ustreza standardom CARB glede izpušnih plinov. Poveča moč GT3, zmanjša njegovo težo ter mu da prepoznavni Akrapovičev zvok.

Sistem iz linije Sports Cup je naslednji korak v postopku predelave izpušnega sistema. Narejen je iz visokokakovostnega titana. Sistem je oblikovan tako, da originalni kolektorja s katalizatorji ostaneta, kjer sta. Vključuje končni dušilec iz titana in izvrstno prilegajoče se povezovalne cevi, vse skupaj pa zaokroža par čudovito oblikovanih izhodov iz titana. Sistem iz linije Sports Cup je namenjen predvsem rabi na dirkaški stezi in temu primerno poveča tudi moč in navor motorja (+14,4 kW pri 3.900 v/min, 39 Nm pri 3.900 v/min). Z neverjetnim 72 % (21 kg) prihrankom na teži na zadnji osi v primerjavi s serijskim sistemom izboljša tudi vodljivost vozila.

Izpušni sistem iz titana iz linije Evolution omogoča prirastek na moči in navoru motorja (+7,4 kW pri 8.000 v/min, 27,3 Nm pri 3.850 v/min), zmanjša skupno težo avtomobila in izboljša njegovo vodljivost. Ima lepo oblikovane linije, izdelan pa je s posebno pozornostjo do detajlov, vključno z litimi deli, izdelanimi v Akrapovičevi livarni titana. Skupaj s premazom, ki zagotavlja večjo trpežnost, je sistem naravnost veselje pogledati. Vključuje športna katalizatorja (100 cpsi) in stranska dušilca. Z vgrajenima katalizatorjema in izpušnima ventiloma uprizori pravi napad na vaše čute. Ko sta ventila odprta, sistem iz linije Evolution zveni kot pravi dirkaški sistem iz linije Evolution Race, pri zaprtih ventilih pa je zvok blažji in primeren za vsakdanjo vožnjo. Akrapovičevi strokovnjaki za zvok so poskrbeli za to, da ima izpušni sistem iz linije Evolution bolj športen in močnejši, rohneč zvok. Višji kot so vrtljaji pri odprtih ventilih, boljši je zvok, obenem pa se poveča tudi zmogljivost vozila. Vse to zagotavlja zares enkratno senzorično izkušnjo.

Izpušni sistem iz linije Evolution Race je izredno lepo oblikovan sistem, izdelan iz visokokakovostnega titana in prevlečen s premazom, zaradi katerega se izpuh ne razbarva, je odporen na praske in se lažje čisti. Izdelan je za dirkaške steze in temu primerno izboljša tudi zmogljivost avtomobila (+14,6 kW pri 3.950 v/min, 50,6 Nm pri 3.900 v/min). Novi Akrapovičev sistem odraža čisto kakovost, od vrhunsko oblikovanih kolektorjev iz titana, športnih katalizatorjev z gostoto celic 100 cpsi in prirobnic iz titana, ulitih v Akrapovičevi livarni, vse do privlačnih okroglih izhodov iz titana. Sistem je oblikovan tako, da z višanjem vrtljajev (od 3.000 v/min pa vse do konca) veča moč in navor motorja, poleg tega pa zmanjša tudi težo vozila in tako omogoča boljšo vodljivost. Z njim se avtomobil spremeni v pravi dirkalnik, ki rohni v globokih, glasnih in mogočnih Akrapovičevih tonih.

Vizualno podobo Akrapovičevih sistemov lahko še izboljšamo z opcijskim zadnjim difuzorjem iz ogljikovih vlaken, zaradi katerega bo GT3 zares izstopal. Difuzor je ročno izdelan iz najboljših materialov in oblikovan tako, da še polepša unikatni videz izhodov iz titana. Vsak zahtevnejši lastnik ga preprosto mora imeti. Ima homologacijo ABE, okolici pa sporoča, da se z GT3 res ne gre šaliti, tudi če stoji na mestu.

vir: Akrapovič


Galerija: