Predstavitve

Novi BMW serije 7

BMW z novim BMW serije 7 na novo opredeljuje ekskluzivno, luksuzno doživetje v vožnji v sodobni, pionirski obliki. Inovativne tehnologije na področju lahke konstrukcije, pogonskih sklopov, šasije, operacijskih sistemov, inteligentne povezljivosti in notranjega ambienta podčrtajo poslanstvo modela, da združi neprekosljiv užitek v vožnji in udobje na dolgih potovanjih v luksuzni limuzini. Predaja štafetna palice novi generaciji vodilne modelne družine BMW prinaša kopico inovacij, ki jim v konkurenci ni para.

Ključni dejavniki za povečanje dinamike, učinkovitosti, udobja in varnosti med vožnjo so uporaba plastike, ojačene s karbonskimi vlakni (CFRP) v strukturi karoserije, motorji iz nove generacije pogonskih enot BMW Group, priklopni hibridni sistem v novem BMW 740e, aktivni sistem šasije Executive Drive Pro, stikalo za uravnavanje vozne dinamike z načinom ADAPTIVE in BMW Laserlight. Za maksimiranje udobja na zadnjih sedežih pa poskrbi Executive Lounge s funkcijo masaže in program Vitality, panoramska steklena streha Sky Lounge, Welcome Light Carpet, ambientni poudarek in držalo za pametni telefon z induktivno polnilno postajo. Poudarki na področju inovacij v operacijskem sistemu in tehnologij pomoči za voznika vključujejo razširitev sistema iDrive, ki vsebuje prikazovalnik na dotik in BMW Gesture Control, kot tudi ukaze na dotik, novi BMW Head-Up projektor, opozorilnik na prečni promet, pomočnika za krmiljenje in ohranjanje voznega pasu, aktivno zaščito pred bočnim trkom, Surround View s 3D View in sistem daljinskega parkiranja.

Oblika: stilna navzočnost, zanesljiva dinamika, ekskluzivna eleganca. 
Oblika novega BMW serije 7 izkazuje avtentičen prikaz značaja avtomobila. Harmonična razmerja, izjemno umerjena oblika površin in natančne linije pričajo o stilistični samozavesti, zanesljivi dinamiki in ekskluzivni eleganci. Optimizirano ravnovesje med užitkom v vožnji in udobjem na dolgih potovanjih se jasno odraža v prepoznavni avri luksuzne limuzine, ki je na voljo tako v različici s standardno ali podaljšano medosno razdaljo.

Značilnosti notranjosti so prostornost, ki jo naglasijo horizontalne površine in linije, oblika kokpita, usmerjena k vozniku, fuzija izbranih materialov in natančne izdelave ter sofisticirana funkcionalnost krmilnik in prikazovalnih elementov. Paket M Sport, oblikovni paket Pure Excellence in BMW Individual Design Composition bodo na voljo ob vstopu modela BMW serije 7 na trg in opazno poudarjajo dinamično zmogljivost, ekskluzivno eleganco in luksuzni ambient avtomobila ter izpolnijo različna pričakovanja strank po vsem svetu.

»Pri BMW verjamemo, da je prihodnost najbolj mogoče napovedati, če jo pomagaš sooblikovati,« je pojasnil Adrian van Hooydonk, višji podpredsednik BMW Group Design. »Primarni cilj pri razvoju novega avtomobila je ustvariti vizijo sodobnega luksuza, ki temelji na najbolj naprednih tehnologijah in izjemno natančni pozornosti detajlom. Ta generacija BMW serije 7 je najbolj luksuzen, najbolj udoben in na splošno najboljši avtomobil, ki je bil kadarkoli izdelan v tem razredu.«

BMW EfficientLightweight: karbonska osnova zmanjša maso tudi za 130 kilogramov. 
BMW EfficientLightweight pomaga zmanjšati maso novih modelov BMW serije 7 tudi za 130 kilogramov v primerjavi z modeli predhodne generacije. V središču vsega je struktura karoserije s karbonsko zasnovo, prevzeta tehnologija iz razvoja avtomobilov BMW i. Novi BMW serije 7 je prvi avtomobil v tem razredu, kjer se industrijsko proizveden CFRP kombinira z jeklom in aluminijem. Inteligentni koncept karoserije uporablja ta pristop kombiniranja materialov za povečanje moči in togosti potniške kabine, obenem pa bistveno zmanjša maso vozila.

Nova generacija šestvaljnih vrstnih motorjev. 
Novi BMW serije 7 je na voljo s precej posodobljenimi različicami motorjev V8 in šestvaljnih vrstnih pogonskih enot. Vsi motorji so v sklopu osnovne opreme povezani s prav tako izpopolnjenim 8-stopenjskim menjalnikom Steptronic. Inteligentni sistem štirikolesnega pogona BMW xDrive, ki je na seznamu dodatne opreme, je prav tako najučinkovitejši doslej.

Priklopni hibrid BMW 740e s tehnologijo BMW eDrive. 
Z BMW 740e v modelno serijo luksuzne limuzine prihaja tehnologija BMW eDrive, ki se je premierno predstavila v avtomobilih BMW i. Priklopni hibridni model, ki bo na trg vstopil z daljšo medosno različico v obliki BMW 740Le in nosil znak BMW 740Le xDrive, če bo opremljen z inteligentnim štirikolesnim pogonom, poganja štirivaljni bencinski motor in električni motor, ki skupaj ustvarita največjo sistemsko moč 240 kW/326 KM. BMW 740e beleži kombinirano porabo goriva 2,1 litra na 100 kilometrov, izračunano po evropskem testnem krogu za hibridna vozila, in kombinirano porabo električne energije 12,5 kWh na 100 kilometrov. Emisije CO2 znašajo 49 gramov na kilometer (vrednost je provizorična). Električni sistem pogona, ki ga napaja visokonapetostna litij-ionska akumulatorska baterija, zagotavlja občutno pomoč motorjem z notranjim zgorevanjem pri dinamičnem pospeševanju. Tehnologija BMW eDrive omogoča izključno električen pogon brez emisij pri hitrosti do 120 km/h in z dometom do 40 kilometrov.

Umerjena dinamika in udobje v vožnji – do najvišje ravni. 
Sofisticirana, natančno izpopolnjena tehnologija šasije in dodatni sistemi za nadzor šasije – v sklopu osnovne ali dodatne opreme – povečajo tako dinamiko novega BMW serije 7 kot tudi njegovo kvaliteto vožnje. Obenem pa ravnovesje med omenjenima področjema užitka v vožnji dosega nivo, ki mu v razredu luksuznih limuzin ni para. Osnovna specifikacija vključuje zračno vzmetenje dveh prem s samodejnim samoizravnavanjem in elektronski nadzor blažilnikov.

Udobje, dinamiko, uravnoteženost in zanesljivost povečata tudi najnovejša posodobitev sistema integralnega aktivnega krmiljenja, ki ga je sedaj mogoče izbrati skupaj z BMW xDrive, in sistem Executive Drive Pro z aktivnimi stabilizatorji in funkcijo predpriprave nastavitev na podlagi podatkov, ki je sedaj na voljo prvič. Elektromehanski stabilizatorji zmanjšujejo nagibanje vozila pri vožnji v ovinku, aktivni sistem nadzora šasije pa prilagodi odzivnost blažilnikov vdrtinam in izboklinam na cesti.

Najnovejši val inovacij ponuja voznikom več svobode pri izbiri idealne nastavitve za svoj avtomobil; vozniki se lahko odločijo za bolj športno upravljanje, dodatno povečajo udobje v vožnji ali pa vklopijo visoko učinkovit način ECO PRO. Sedaj je prek stikala za uravnavanje vozne dinamike mogoče aktivirati način ADAPTIVE. Ta nastavitev prilagodi nastavitve avtomobila glede na stil vožnje in značilnosti poti.

Intuitivno upravljanje z zaslonom na dotik in BMW Gesture Control. 
V novem BMW serije 7 je operacijski sistem iDrive prvič na voljo z zaslonom na dotik. To pomeni, da lahko stranke upravljajo sistem na enak način kot sodobne elektronske naprave. Poleg uporabe krmilnika za upravljanje sistema na znan način pa se lahko njegove funkcije izbirajo in vklapljajo z dotikanjem površine zaslona.

Naslednja novost v funkcionalnosti sistema iDrive je BMW Gesture Control, ki se predstavlja prvič. Z gibi dlani, ki jih zaznava 3D senzor, se upravlja funkcije infozabave na izjemno intuitiven in uporabniku prijazen način. Poteze oziroma gibi se lahko uporabljajo za številne funkcije, kot so na primer nastavljanje glasnosti avdio aplikacij in sprejemanje ali zavračanje prihodnih telefonskih klicev. Prav tako obstaja možnost povezave posebne poteze s funkcijo po osebni izbiri. Temu se pridružuje še držalo za pametni telefon, ki je vgrajeno v sredinsko konzolo in prvič v avtomobilu omogoča brezžično, induktivno polnjenje mobilnih telefonov.  

Luksuzni ambient z vsemi okrasnimi elementi: Executive Lounge, Touch Command. 
Modeli BMW 750Li xDrive, BMW 740Li, BMW 730Ld in BMW 730Ld xDrive, opremljeni z Executive Lounge iz sklopa dodatne opreme, ki na novo opredeli osebno udobje v luksuznem avtomobilu, ponujajo svojevrstno udobje. Ta paket opreme vključuje 4-področno avtomatsko klimatsko napravo, električno nastavljive komfortne sedeže s funkcijo masaže zadaj in aktivno prezračevanje za vse sedeže, medtem ko je mogoče iz sklopa dodatne opreme izbrati Executive Lounge Seating, zadnjo konzolo Executive Lounge in Rear-seat entertainment Experience z infotainment BMW Touch Command. Funkcija masaže sedaj vključuje tudi program Vitality, ki omogoča potnikom na zadnjih sedežih, da se udeležijo aktivne fizične vadbe za boljše počutje. Executive Lounge Seating iz sklopa dodatne opreme poveča udobje na zadnjem sedežu za sovoznikom, ki se lahko pomakne naprej za dodatnih 90 milimetrov in ima električno raztegljiv naslon za nogo v svojem naslonu. Potnik na zadnjem sedežu se lahko zlekne v izjemno sproščujoč položaj zaradi naslona, ki se ga lahko nastavi v izjemno horizontalno lego.

Zadnja konzola Executive Lounge skriva zložljivo mizico, dodatna držala za pijačo in sistem Touch Command. Ta snemljiv 7-palčni tablični računalnik omogoča uporabniku krmiljenje funkcij infozabave in udobja v zadnjem delu novega BMW serije 7, lahko pa se ga uporablja za predvajanje zunanjih avdio in video datotek, kot igralno konzolo ali za brskanje po spletu.

Ambientalni dodatki: Ambientalna razsvetljava, panoramska steklena straha Sky Lounge. 
Ekskluzivni ambient v notranjosti novega BMW serije 7 prav tako poveča natančno razporejena oblika osvetljave. Ambientalna razsvetljava iz sklopa dodatne opreme sedaj vključuje Welcome Light Carpet, ki ponuja privlačno osvetlitev področja okoli avtomobilskih vrat. Naslednji edinstven element je ambientni poudarek za različice novega BMW serije 7 z dolgo medosno razdaljo, ki osvetli zadnji del v atmosferski svetlobi svetlobnih virov, ki so nameščeno vertikalno na B-stebrička.

Različice novega BMW serije 7 z dolgo medosno razdaljo bodo prav tako na voljo s panoramsko stekleno streho Sky Lounge, ki je prav tako edinstvena v razredu luksuznih limuzin. Ko se zmrači, se svetloba, ki jo oddajajo stransko nameščeni LED moduli, enakomerno usmeri neposredno na stekleno površino, kjer zadene ob vtisnjeno grafiko. To ustvari atmosferski motiv, ki posnema zvezdnato nebo.

Naslednji element iz sklopa dodatna opreme, ki ga lahko stranke izberejo za povečanje občutka udobja v avtomobilu, je paket Ambient Air, ki ionizira zrak in ustvarja osem različnih vonjev. Izjemna kakovost zvoka pa je posebnost prav tako na novo razvitega sistema prostorskega zvoka Bowers & Wilkins Diamond, ki je posebno uglašen notranjosti novega BMW serije 7.

Svetovna premiera v novem BMW serije 7: Daljinski nadzor parkiranja. 
Novi BMW serije 7 je prvi serijsko proizveden avtomobil na svetu, ki ga bodo lahko lastniki zapeljali iz ali na parkirna mesta ali garaže, brez da jim bi bilo treba sesti za volan. Tako daljinski nadzor parkiranja iz sklopa dodatne opreme omogoča voznikom lahek dostop do ozkih parkirnih mest. Voznik sproži pomikanje avtomobila naprej ali nazaj iz parkirnega mesta s prav tako novo razvitim BMW Display Key. Medtem ko avtomobil izvaja polavtomatski manever, pa voznik pazi na ovire.

Edinstven v razredu luksuznih limuzin: BMW laserske luči. 
Naslednji nov element v segmentu luksuznih limuzin BMW laserske luči, ki jih poznamo že iz BMW i8. Zaradi BMW Selective Beam ima ta svetlobni element funkcijo zatemnitve snopa svetlobe in se ga lahko izbere za novi BMW serije 7 namesto osnovnih LED žarometov. Laserski žarometi ustvarjajo posebno svetlo in belo svetlobo ter omogočajo domet svetlobnega snopa do 600 metrov, kar je dvakrat več od LED žarometov.

Inovativni sistemi za pomoč vozniku iz sklopa BMW ConnectedDrive povečajo udobje in varnost. 
Pomočnik za krmiljenje in nadzor smeri vožnje, pomočnik za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred stranskim trkom, funkciji preprečevanja naleta od zadaj in opozorilnika na prečni promet so prav tako del sistema Driving Assistant Plus. Med tem pa se lahko Traffic Jam Assistant – ki vključuje polavtomatsko vožnjo – uporablja za vse vrste cest. Aktivni asistent za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go sedaj zahteva od voznikov, le da pritisnejo na gumb in tako upoštevajo omejitve hitrosti, ki jih je zaznala funkcija prikaza omejitev hitrosti. Nova generacija sistema Surround View sedaj vključuje tudi 3D View in Panorama Side View na nadzornem prikazovalniku.

Proizvodnja v tovarni BMW v Dingolfingu: neprekosljivo strokovno znanje na področju lahke konstrukcije. 
Tako kot vse predhodnike bodo tudi nov BMW serije 7 izdelovali v tovarni BMW v Dingolfingu. Tovarna v Dingolfingu združuje dolgoletne izkušnje pri izdelavi luksuznih limuzin s svetovno nenadkriljivim znanjem na področju lahke konstrukcije. Ta tovarna velja za kompetenčni center v svetovni proizvodni mreži BMW Group in je sedaj postala prvi proizvodni avtomobilski obrat, kjer se CFRP uporablja pri izdelavi karoserije kot del hibridne tehnike.


Galerija: