Tehnika - novosti

1.4 Turbo motor v novi Opel Astri

  • V celoti iz aluminija: bencinski štirivaljnik najnovejše generacije
  • Hipna odzivnost: dinamičnost vsestranske zmogljivosti
  • Visokotehnološka učinkovitost: neposreden vbrizg goriva in turbinski polnilnik
  • Mejnik: Osem milijonti motor iz Monoštra je 1.4 Turbo

 

Novi Oplov motor 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo bo premierno predstavljen na avtomobilski razstavi IAA v Frankfurtu septembra letos, v novi Opel Astri. Štirivaljnik s turbinskim polnilnikom in sredinskim neposrednim vbrizgom goriva bo na voljo v dveh izvedbah in sicer z 92 kW/125 KM in 110kW/150 KM. Tehnološko je motor povezan z novim, nedavno predstavljenim aluminijskim motorjem z neposrednim vbrizgom goriva 1.0 ECOTEC Turbo v Opel ADAMU in Corsi. Štirivaljnik z delovno prostornino 1,4 litra je v bistvu večji brat trivaljnika z enim litrom delovne prostornine. Motor, ki je vse od premierne predstavitve v ADAM ROCKSU in novi generaciji Corse, izjemno pozitivno sprejet s strani strokovnih medijev. Oba motorja sodita v družino tako imenovanih majhnih bencinskih motorjev, med visokotehnološke tri in štirivaljnih motorjev z delovno prostornino manjšo od 1,6 litra. Prav tem motorjem je v največji motorni ofenzivi v zgodovini Opla, ko bo med leti 2014 in 2018 na trg prišlo 17 novih motorjev, namenjena ena izmed ključnih vlog.

Najboljši v razredu: Novi Oplov štirivaljnik prede kot maček

Pri razvoju 1,4-litrskega motorja s turbinskim polnilnikom je bila velika pozornost namenjena dinamičnosti in odzivnosti motorja, ob sočasni združitvi velikih zmogljivostih in majhne porabe goriva. Zato motor že pri majhnih vrtljajih doseže velik navor 245 Nm. Ob izjemno ugodni krivulji prirasta navora, doseže motor največjo moč med 2000 in 3500 vrtljajev na minuto. Tovrstne značilnosti so pravšnje za združitev velikega užitka v vožnji in velike učinkovitosti. Glede na preliminarne podatke, porabi zmogljiv motor s turbinskim polnilnikom in sistemom Start/Stop, ob izjemno omejenem izpustu CO2 (114 g/km), le 4,9 litra bencina na 100 kilometrov. Tako 1,4-litrski motor s turbinskim polnilnikom po zmogljivostih, povsem suvereno nadomestiti dosedanje dvolitrske bencinske motorje. Še posebej, ker deluje izjemno tiho in mirno. Njegovi razvojni inženirji so, tako kot pri novem trivaljniku z delovno prostornino enega litra, bili namreč še posebej uspešni pri dušitvi hrupa in tresljajev. Blok motorja je tako odločno manj izpostavljen resonancam. Oljno korito je sestavljeno iz dveh delov. Posebna zvočna zatesnitev je namenjena delu glave motorja, kjer je vpet izpuh. Na pokrov ventilov je nameščena posebno plast za absorpcijo hrupa. Učinkovito dušitev hrupa zagotavljata tudi posebno vpetje visokotlačnih injektorjev goriva in pogonske verige odmičnih gredi za krmiljenje ventilov.

»Naš nov 1,4-litrski štirivaljni motor s turbinskim polnilnikom in neposrednim vbrizgom goriva sodi v družino, povsem na novo zasnovanih majhnih bencinskih motorjev in prepričljivo uteleša poglavitne značilnosti teh zmogljivih, učinkovitih in kultiviranih motorjev. Aluminijski motor ni le spoštljiv do okolja, marveč postavlja povsem nova merila tudi za udobje vožnje,« pravi Christian Müller, podpredsednik družbe GM Powertrain Engineering Europe.

Majhna masa: nova stopnja učinkovitosti

Novi motor 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo uspešno zmanjšuje maso celotnega vozila. Masa bloka iz aluminija je namreč, kar za 10 kilogramov manjša, od litoželeznega bloka aktualnega 1,4-litrskega motorja s turbinskim polnilnikom. Učinkovitost nove Opel Astre tako novi motor veča tudi z omejeno maso. Še več, prav pri zagotavljanju celostne učinkovitosti vozila izstopa 1,4-litrski motor s turbinskim polnilnikom s tehničnimi posebnostmi, med katere sodi tudi votla ročična gred. Svoje doda tudi pogon oljne črpalke, z dvema stopnjama delovanja, z odločno zmanjšanim trenjem. Motor je zasnovan za uporabo nizko viskoznih olj (5W-30), kar dodatno zmanjšuje izgube zaradi trenja.

Èe je Oplov trivaljnik tipičen predstavnik manjših, lažjih in bolj učinkovitih motorjev, tako imenovanih downsizing motorjev, uvrščajo Oplovi inženirji 1,4-litrski štirivaljnik med tako imenovane rightsizing motorje, za katere je značilno perfekcija ravnovesja med učinkovitostjo tako pri veliki, kot majhni obremenitvi.

Jubilejni motor iz Monoštra

1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo izdelujejo v Oplovi tovarni v Monoštru. Včeraj pa je kot osem milijonti motor s proizvodnega traku te madžarske tovarne, postal jubilejni motor. Povsem aluminijasti štirivaljnik bo premierno predstavljen v novi Astri v septembru.


Galerija: