Zgodovina

Kadett B praznuje 50. rojstni dan

Èrki A sledi črka B. Tako je leta 1965 nova generacija Kadetta B  zamenjala prodajno uspešnico Kadett A. Naslednik prvega povojnega Kadetta je bil 18 centimetrov daljši, saj je v dolžino meril več kot štiri metre. Kupcem je bil od začetka prodaje dalje na voljo v treh karoserijskih izvedbah: limuzina z dvema in štirimi vrati, seveda ponovno kot karavan CarAvan in eleganten coupé. Modni coupé je odkrito in dosledno povzemal obliko takratnih ameriških avtomobilov s kratkim zadnjim delom, kot je bil na primer Chevrolet Chevelle. Raven, nagnjen zadnji del je skladno zaokrožal zunanjost coupéja in zgovorno napovedoval hitrost. Tri prezračevalne odprtine v obliki zarez, v širokem nosilcu strehe za vrati so dobile posebno mesto v avtomobilski zgodovini. Danes je avtomobil, znan kot coupé s škrgami, posebej priljubljen med zbiratelji in med starodobniki dosega zavidljivo visoko ceno.

»Downsizing« kot del Oplove tradicije: v začetku je bil litrski motor

Skladno z bolj športno podobo nove generacije avtomobila, je bila tudi moč motorja povečana za pet KM. Premer valjev štirivaljnika je bila povečan za tri milimetre, tako, da je delovna prostornina motorja znašala 1078 cm3, največja moč pa 45 KM. Izvedba 1,1-litrskega motorja, z večjim kompresijskim razmerjem in oznako S se je postavljala z največjo močjo 55 KM. Leta 1966 se ji je pridružila različica s kratkim hodom batov, z dvojnim uplinjačem, ki je dosegla največjo moč 60 KM. Vrh motorne ponudbe je zasedel 1,9-litrski štirivaljnik največje moči 90 KM. Vzet je bil iz Rekorda C in namenili so ga posebni izvedenki Kadetta B za rally. Isti motor je poganjal tudi Opel Olympio, posebej prepoznavni po bogato opremljeni premijski različici. Ta se je od Kadetta ločila tudi z masko motorja posebne oblike. Od leta 1968 dalje so kupci ob ročnem, štiristopenjskem menjalniku, lahko segli tudi po tristopenjskem samodejnem menjalniku. Možnost je bila za tisti čas zelo nenavadna za Kadettov avtomobilski razred. Na začetku je bil tristopenjski samodejni menjalnik na voljo le z 1,7 in 1,9-litrskim motorjem, leto kasneje pa so si ga kupci lahko omislili tudi v Kadettu z 1,1-litrskim motorjem največje moči 60 KM.

Avtomobil, izdelan v Bochumu je izstopal tudi z 12-voltno električno napeljavo. Tekmeci iz Kölna, Wolfsburga in Münchna so takrat imeli še šestvoltni električni sistem.

Z novo generacijo je bil Kadett prvič registriran kot avtomobil s petimi sedeži. Vendar je to veljalo le za obe limuzinski različici, coupé je ostal štirisedežnik. Prirastek v dolžino je bil s pridom izrabljen za odločno povečavo potniškega prostora, vendar se je za 12 odstotkov povečal tudi prtljažnik, saj je skladno z merili VDA meril 337 litrov.

Kadett B je nemudoma postal prodajna uspešnica. V prem letu izdelave jih je s tekočih trakov pripeljalo več kot 105.000. Èe je danes več kot 60 odstotkov Oplovih kompaktnih modelov karavanov, je v času Kadetta B znašal delež CarAvana le 17 odstotkov. Glede na to, da je bilo približno 50 odstotkov izdelanih Kadettov izvoženih, je prodajni uspeh novinca odločno pljusknil tudi čez nemške meje. Kadett si je izboril domovinsko pravico na cestah v več kot 120 držav. Èeprav ga ni nihče nikoli proglasil za globalni avtomobil, bi ga za takšnega lahko zara izjemne mednarodne uspešnosti in prepoznavnosti razglasili brez težav.

Oplova zapriseženost športu: Rallye Kadett postane serijski zmagovalec

Dolgo preden je VW vpeljal razred GTI, v bistvu daleč pred vsemi športnimi avtomobili kompaktnega razreda, je leta 1966 med kupce pripeljal Rallye Kadett. Osupljiv coupé s pokrovom motorja črne mat barve in vzdolžnimi črtami je na vsakdanje ceste pripeljal z 1,1-litrskim motorjem, z dvojnim uplinjačem največje moči 60 KM. Od leta 1967 dalje si ga je bilo mogoče omisliti tudi z 1,9-litrskim motorjem. Èrn pokrov motorja ni bila oblikovalska kaprica, ampak so črno barvo izbrali zato, da bi zmanjšala za voznika moteč odsev močne sončne svetlobe. Tovrstno rešitev je narekovalo udejstvovanje v rallyju tistega časa. Motor največje moči 90 KM je pognal avtomobil do največje hitrosti 170 km/h. Posebno, svojevrstno varnostno »rezervo« je zagotavljalo športno podvozje. S številnimi športnimi pritiklinami in voznimi zmogljivostmi je bil Rallye Kadett idealen za amaterski šport. Na vseh podlagah je nizal zmago za zmago, doma in v tujini. Njegov seznam zmag je skorajda neskončen. Zanesljiv in cenovno dostopen Rallye Kadett je zmagal na Rallye Stuttgart-Lyon-Charbnniéres, Hessen Rallye, Rallye Trifels in na Tour de Luxemburg. Oplov preparator športnih avtomobilov Günter Irmscher je leta 1967 zmagal na Tour d'Europe. Istega leta je Kadett B slavil največjo športno zmago od začetka prodaje. Posadka Lambart/Vogt je slavila v tekmovalnem razredu na Rallyu Monte Carlo. Kako priljubljen in uspešen je bil Rallye Kadett v avtomobilskem športu tistega časa dokazuje statistika iz leta 1968. Na 238 dirkah je v tekmovalnem razredu slavil 222 krat in ob tem osvojil 345 zlatih in 287 srebrnih medalj.

Za individualiste: Olympia, elegantna avtomobilska sestra Opel Kadetta

Opel je pionirsko vlogo pri zasnovi in izdelavi nišnih vozil potrdil z Olympio A, razvito iz Kadetta B. »Olympia dviguje uspešen Kadettov koncept na višjo raven,« je bilo zapisano v novinarskem materialu tistega časa. »Z enakimi, kompaktnimi zunanjimi merami, prepriča Olympia z boljšimi voznimi lastnostmi in izjemno opremljenost za višjo raven udobja.« Pravilnost odločitve avtomobilskega izdelovalca iz Rüsselsheima je med leti 1967 in 1970 potrdilo 80.000 kupcev Olympie A. Luksuzni coupé je bil na voljo z največjimi močmi motorjev 60, 75 in 90 KM. Bogato opremljenost so izpostavljala prekrivala poda posebne izvedbe in obloge plošče z merilniki v izvedbi »z občutkom pravega lesa«. Spremenjena maska motorja s kromiranimi prečkami in kromiran odbijač, pravokotne luči in večji zadnji bočni šipi, so na vrednostni lestvici dvignili odločno navzgor tudi zunanjost avtomobila.

Zgodba serijske izdelave Kadetta B se je zaključila julija 1973, po 2,6 milijona izdelanih primerkov. Njegove številne motorne možnosti in slogovne izvedbe so bile vzor za avtomobilsko industrijo tistega časa. Poleg vsega je Opel z Rallye Kadettom vzpostavil segment kompaktnih športnih avtomobilov, ki so dostopni najširšemu krogu kupcev.


Galerija: