Novice

BMW ambasador Alessandro Zanardi osvojil naslov svetovnega prvaka na cestni dirk

Tri tekme, tri zlate medalje in trije naslovi svetovnega prvaka: na UCI para kolesarskem cestnem svetovnem prvenstvu 2015 v Nottwilu je Alessandro Zanardi slavil zlati trojček. BMW voznik in ambasador znamke BMW je zmagal tudi v cestni dirki v kategoriji MH5 (moška ročna kolesa). Pred tem je zmagal na ekipni preizkušnji z italijansko ekipo in uspešno ubranil naslov svetovnega prvaka v kronometru. Sedaj pa je bil že drugič v svoji karieri okronan za svetovnega prvaka v cestni dirki. Njegov uspeh je še bolj neverjeten, saj je pretekli konec tedna s svojim BMW Z4 GT3 nastopal na 24-urni dirki v Spa-Francorchampsu, medtem ko so bili njegovi tekmeci na zadnjih pripravah za para kolesarske dirke v Nottwilu.

 

Za konec svetovnega prvenstva v Nottwilu so se športniki spopadli s 46,5 kilometrsko cestno dirko, pri kateri so prevozili tri kroge na zahtevni progi, ki je vključevala številne naporne vzpone in hitre spuste. Tekma je bila pravi triler. Ko je Zanardi vstopil na Nottwil stadion, kjer se je odvil zadnji del dirke, je bil na drugem mestu, tesno za Nizozemcem Jetzem Platom. V napetem finalnem sprintu se je dvojica borila za zmago, pri čemer je Zanardi prečkal ciljno črto z majhno prednostjo pred svojim tekmecem. Skupno je 46,5 kilometrsko preizkušnjo končal s časom 1:29:21. Plat je osvojil drugo mesto, njegov rojak Johan Reekers pa tretje.

 

''Kronometer je bila odlična tekma, ampak današnja dirka je bila še boljša, saj je bila popolnoma nepredvidljiva vse do ciljne črte,'' pravi Zanardi. ''Nisem načrtoval, da bom na stadion prišel na drugem mestu, saj sem pričakoval, da bom v vodstvu. Pravzaprav sem pričakoval, da bom na zadnjem vzponu sam v vodstvu, ampak moji mladi tekmeci so izjemni in z njimi sem se boril vse do zadnjega metra vzpona. Spust pa je bil nor vse do zadnjega. Na koncu je bilo jasno, da bo odločitev o zmagovalcu padla med mano in Jetzem. V zadnjih dveh kilometrih dirke je bilo potrebno ohraniti mirno glavo. Oba sva hitela, da bi ujela čim boljšo pozicijo za zadnji ovinek, pri čemer je njemu uspelo ostati pred mano. Takrat sem mislil, da je tekma izgubljena, ampak nato sem si rekel: ''Alex, ti si dirkač. Osredotoči se in izkoristi zadnjo priložnost.'' Priložnost se je pokazala malo pred zadnjim ovinkom. Izkoristil sem jo, zavzel sem zunanjo pozicijo in zmagal na dirki. Zelo zelo sem zadovoljen z zadnjim tednom. Nastopati s Timom in Brunom v Spa-Francorchampsu ter nato priti sem in osvojiti tri zlate medalje je res neverjetna izkušnja. Sedaj se veselim malo počitka.''

 

S tremi zmagami v Nottwilu ima Zanardi skupno osem naslovov svetovnega prvaka v para kolesarstvu. Rezultati letošnjega UCI svetovnega prvenstva v para kolesarstvu so tudi šteli kot kvalifikacije za paraolimpijski igre v Rio de Janeiru leta 2016.


Galerija: