Predelave

Akrapovič popeljal Porschejevo ikono na novo raven

Slovensko podjetje Akrapovič, specializirano za proizvodnjo izpušnih sistemov, je izdelalo izpušni sistem za Porschejevi ikoni, 911 Turbo in Turbo S (991), s katerim je še izboljšalo zmogljivost teh osupljivih avtomobilov.

Pri Porscheju velja najnovejša generacija avtomobilov 911 Turbo za največ, kar je mogoče doseči, podjetje Akrapovič pa je z izdelavo lažjega in močnejšega izpušnega sistema, s katerim postanejo ti že tako osupljivi avtomobili še privlačnejši, ta prag premaknilo še višje.

Akrapovičev izpušni sistem iz linije Slip-On za Porsche 911 Turbo in Turbo S je prvi korak v procesu predelave izpušnega sistema. Izdelan je iz visoko odporne titanove zlitine, njegovo podobo pa zaokrožujejo ročno izdelani izhodi iz ogljikovih vlaken in titana. Zaradi tega je lažji in poskrbi za boljšo vodljivost avtomobila. Poleg tega poveča moč in navor motorja ter izboljša pretok izpušnih plinov, zaradi česar poveča zmogljivost avtomobila. Obenem ima tudi homologacijo ES. Pozornost vzbujajoči izpušni sistem daje globok in edinstven zvok, ki so ga Akrapovičevi inženirji razvili zato, da ti avtomobili še bolj izstopajo.

Izpušni sistem iz linije Slip-On se lahko uporablja tudi skupaj z opcijskima Akrapovičevima povezovalnima cevema (z ali brez katalizatorjev), ki dodatno izboljšata zmogljivost avtomobila. Povezovalni cevi z visoko pretočnimi katalizatorji z gostoto celic 100 cpsi sta izdelani iz titana in oblikovani tako, da še izboljšata pretok izpušnih plinov. Sta naslednji korak v procesu predelave in ju zlahka namestimo skupaj z izpušnim sistemom iz linije Slip-On. Poleg večje zmogljivosti izpušni sistem v kombinaciji s parom povezovalnih cevi poskrbi tudi za enkratni zvok, zaradi katerega postane 911 Turbo še privlačnejši. Značilno rohnenje, ki prihaja iz prisilno polnjenega bokserskega motorja, postane še glasnejše in se pri višjih vrtljajih spremeni v polnejši zvok, ki ne povzroča neprijetnega hrupa v vozilu. Kombinacija izpušnega sistema iz linije Slip-On in povezovalnih cevi s katalizatorji poudari izjemni značaj motorja Porscheja Turbo.

Na voljo je tudi opcijski komplet povezovalnih cevi iz titana brez katalizatorjev, ki omogoča čim boljši pretok izpušnih plinov in velik prihranek na teži v primerjavi s serijskim izpušnim sistemom. Povezovalni cevi brez katalizatorjev povečata moč motorja in poskrbita za športni dirkaški zvok. Povezovalni cevi sta nadgradnja izpušnega sistema iz linije Slip-On; izboljšata zmogljivost motorja in sta preprosti za namestitev. S tem še razširita možnosti predelave teh izjemnih avtomobilov. Pri Akrapoviču so razvili tudi enoto Delete-R, ki preprečuje možnost javljanja napak motorja zaradi izboljšanega pretoka izpušnih plinov ob namestitvi Akrapovičevega izpušnega sistema. Uporablja se skupaj s standardnimi nastavitvami elektronske krmilne enote avtomobila (ECU). Kakovost izpušnega sistema iz linije Slip-On in obeh različic povezovalnih cevi dopolnjuje posebni premaz, ki zagotavlja večjo trpežnost in ohranja videz teh vrhunskih proizvodov.

Za še lepšo končno podobo avtomobila so pri Akrapoviču razvili osupljiv ročno izdelan zadnji difuzor iz ogljikovih vlaken, ki v celoti poudari izhoda Akrapovičevega izpušnega sistema iz linije Slip-On. Ta čudoviti modni dodatek, izdelan izključno za Porsche 911 Turbo in Turbo S, je prava mojstrovina, ki izgleda čudovito ne glede na to, ali je obešen na zidu ali pa vgrajen v zadek avtomobila.

Z Akrapovičevim izpušnim sistemom Porschejeva avtomobila 911 Turbo in Turbo S razvajata vse vaše čute in premikata meje dosegljivega.


Galerija: