Prototipi

BMW Concept M4 GTS

Oddelek BMW M4 leto dni po lansiranju BMW M4 Coupé predstavlja prvi predogled visokozmogljivega modela za cestno, predvsem pa dirkalno vožnjo: BMW Concept M4 GTS.

S to potezo se oddelek BMW M znova vrača k svojih koreninam. Posebni oddelek BMW, ustanovljen leta 1972 kot BMW Motorsport GmbH, ni zgolj zbudil veliko pozornosti s svojim legendarnim dirkalnim avtomobilom BMW M1, ampak je tudi razvil prvi motor s turbinskim polnjenjem, ki je osvojil svetovno prvenstvo Formule 1 in predstavlja gonilno silo še danes najuspešnejšega dirkalnega turnega avtomobila na svetu – Group A BMW M3.

Novi BMW Concept M4 GTS tako nadaljuje tradicijo posebnih modelov BMW M3, ki so se doslej predstavili v izvedbah BMW M3 Evolution (1988), BMW M3 Sport Evolution (1990), BMW M3 GT (1995), BMW M3 CSL (2003, BMW M3 GTS (2010) in BMW M3 CRT (2011). Tehnologija, izpiljena na dirkalnih preizkušnjah, velika moč, predanost lahki konstrukciji in omejeno število proizvedenih modelov so zagotovili tem izjemno hitrim primerkom neprekosljivo zmogljivost v povezavi s temperamentnim in ekskluzivnim doživetjem v vožnji. 

»Medtem ko BMW M4 Coupé uteleša idealno kombinacijo avtomobilističnih športnih genov in neomejene vsakdanje uporabnosti, pa BMW Concept M4 GTS ponuja vpogled v izjemno moč in ekskluzivnost modela, ki je bil zasnovan z občutkom za pionirsko tehnologijo in popolno osredotočenostjo na dirkalno stezo,« je pojasnil Frank van Meel, predsednik oddelka BMW M. »Kljub svoji izjemni zmogljivosti na dirkališčih, pa je model še vedno popolnoma skladen s cestnimi predpisi. Gre za dirkalno tehnologijo za cestno rabo v pravem pomenu.«

BMW Concept M4 GTS izkazuje nove tehnologije, katerih premiera v serijski proizvodnji novih modelov je napovedana za bližnjo prihodnost. BMW Concept M4 GTS je na primer opremljen z inovativnim sistemom vbrizgavanja vode, ki je že prinesel bistveno povečanje moči in navora v BMW M4 MotoGP Safety Car. Poleg tega ima BMW Concept M4 GTS v zadnje luči vgrajeno tehnologijo OLED (organska svetleča dioda), ki daje visokozmogljivem modelu povsem nov nočni videz.

Svetovna premiera BMW Concept M4 GTS je potekala 13. avgusta 2015 na prestižnem dogodku Concours d’Elegance v kalifornijskem letovišču Pebble Beach v družbi nagrajenih športnih avtomobilov iz minulih let.

 

Izpopolnjen do zadnjega detajla.
BMW Concept M4 GTS sloni na dinamični in dognani rabi oblik BMW M4 Coupé. Vseeno pa njegov značaj visokozmogljivega posebnega modela, kjer vsak detajl izpolnjuje svoj namen uspešnega dirkalnega stroja, nemudoma pride na plan. Ročno nastavljiv razdelilni element (splitter) in zadnje krilce – oba izdelana iz karbona – zagotavljata popolno aerodinamično ravnovesje in omogočata prilagoditev BMW Concept M4 GTS tako za posamezne dirkalne steze kot za cestno vožnjo. Naslednji primer odločne uporabe lahke konstrukcije je pokrov motorja iz CFRP (plastika, ojačena s karbonskimi vlakni), ki še dodatno zniža maso in težišče avtomobila. Široka sprednja odprtina za zrak optimizira pretok zraka in minimizira vzgon na sprednji premi.  

Dinamično in ekskluzivno navzočnost BMW Concept M4 GTS poudarja odtenek zunanjega kovinskega barvnega zaključka Frozen Dark Grey Metallic z akcentnim poudarkom na sprednjem razdelilnem elementu v Acid Orange, ki ustvarja učinkovit kontrast. Ta barvni kontrast je prav tako prisoten na lahkih, kovanih in poliranih aluminijastih platiščih v izvedbi 666 M. Platišča 9,5 J x 19 (spredaj) in 10,5 J x 20 (zadaj) so opremljena s pnevmatikami Michelin Sport Cup 2 (265/35 R19 spredaj, 285/30 R20 zadaj). Kombinirane pnevmatike zagotavljajo idealno osnovo izjemnim dinamičnim atributom BMW Concept M4 GTS.  

 

Vbrizgavanje vode: dvig moči, padec porabe goriva ob polni obremenitvi.
Motor, ki poganja BMW Concept M4 GTS, je opremljen z enakim inovativnim sistemom vbrizgavanja vode, ki se je izkazal z opaznim zvišanjem moči in navora pri BMW M4 MotoGP Safety Car.

Pri sistemu vbrizgavanja vode, ki ga je predstavil oddelek BMW M, inženirji uporabljajo fizični učinek vode pri izparevanju za pridobivanje potrebne energije iz te prvine okolja. Voda se vbrizgava v posodo polnilnega zbiralnika kot fino pršilo. Pri izparevanju vode se polnilni zrak bistveno ohladi. Tako se temperatura zadnje kompresije v zgorevalni komori – in s tem težnja motorja k »klenkanju« – zmanjša, kar omogoča, da motor s turbinskim polnilnikom koristi višji tlak polnilnega zraka in zgodnejše vbrizgavanje.

Ta tehnologija povečuje moč in navor, obenem pa zmanjšuje toplotno obremenitev komponent, pomembnih za zmogljivost motorja. Vse to pa prav tako izboljšuje stabilnost in trpežnost turbinsko polnjene pogonske enote. BMW Concept M4 GTS tako prinaša visokozmogljivo tehnologijo iz dirkalne steze neposredno na cesto.

Velik potencial zmogljivosti turbinskega šestvaljnega vrstnega motorja že zahteva izjemno sofisticiran sistem termičnega nadzora za motor in pomožne elemente. Da bi bila optimalna delovna temperatura vselej zagotovljena, so inženirji oddelka M razvili visoko inovativen in učinkovit sistem ohlajanja. Ta sestoji iz glavnega hladilnika in dodatnih hladilnikov za vroče in hladne temperaturne krogotoke, menjalnika in turbinskega polnilnika, ki ohranjajo stabilno temperaturo. Turbinske polnilnike se ohlaja prek posrednega hladilnika polnilnega zraka s pomočjo dodatne električne vodne črpalke.

 

Zadnje OLED luči z izjemno visoko natančnostjo delovanja. 
BMW Concept M4 GTS je opremljen z inovativnimi zadnjimi lučmi s tehnologijo OLED. OLED (organske svetleče diode) so nova vrsta virov svetlobe, ki proizvaja široko in enakomerno osvetlitev – v primerjavi z LED tehnologijo, ki svetlobo oddaja točkovno. 1,4 milimetrska vgradna višina in zmožnost ločenega vklopa posameznih svetlobnih modulov ustvarjata svežo obliko konceptov osvetlitve. Tehnologija OLED omogoča dodatno fleksibilnost in tvori edinstven videz, ki odraža izjemno natančnost.

Tehnologija OLED oznanja novo ero na področju oblike luči in konceptov osvetlitve ter odpira nove možnosti, ko gre za značilen in edinstven element modelov BMW – tako za njihove dnevne luči, kot za njihov izgled ponoči.


Galerija: