Prototipi

Nissanov koncept GRIPZ: revolucionarni športni mestni terenec

Dramatična notranjost 2+2 daje konceptnemu vozilu mestnega terenca nove razsežnosti

 

  • Nova vrsta športnih kompaktnih mestnih terencev za mlajše generacije
  • Zasnovan po navdihu puščavskih dirkalnikov in dirkalnih koles
  • Opremljen s tehnologijo električnih vozil zasnovan na hibridnem sistemu »Pure Drive e-Power«
  • Predstavitev Nissanovih oblikovalskih smernic s potezami "čustvene geometrije"
  • Vgrajene armaturne kamere popeljejo Nissanovo varnostno tehnologijo na novo raven

 

Nissan, pionir med mestnimi terenci, je razkril novo konceptno vozilo, ki predstavlja inovativno prihodnost znamke. Konceptno vozilo Nissan GRIPZ, ki so ga razvili evropski in japonski oblikovalci, združuje sposobnosti in priročnost kompaktnega mestnega terenca z razburljivostjo in zmogljivostjo športnega avtomobila.

Vozilo ima razburljiv in pustolovski pridih zahvaljujoč revolucionarnemu oblikovanju in naprednemu pogonu. Pionir Nissan s konceptom GRIPZ spreminja pravila igre v tem segmentu in nam razkriva drobec kompaktnega mestnega terenca prihodnosti.

Vozniki Nissana GRIPZ se lahko med tednom vozijo po mestnih cestah, v prostih dneh pa se odpravijo na poživljajočo vožnjo čez gorske prelaze, tako kot lahko to počnejo kolesarji, ki se na delo odpeljejo s kolesom, popoldne pa se zopet usedejo nanj in se podajo na adrenalinsko vožnjo.

  Navdih

Nissan GRIPZ je še vedno podoben kompaktnemu mestnemu terencu, vendar ima silhueto športnega vozila s povišanim podvozjem. Opremljen je za premagovanje zahtevnejših voznih razmer.

Vozilo izkazuje čast enemu izmed Nissanovih prvih mestnih terencev – znamenitemu Nissanu 240Z, ki je osvojil dirko Safari Rally. V sedemdesetih letih so bili ti športni avtomobili preobraženi s pomočjo znanja, pridobljenega na podlagi Nissanovih vozil s štirikolesnim pogonom, da so se tako lahko spoprijeli s težavnimi pogoji, ki jih predstavljajo polotok Baja, kenijske ravnice, Uganda in današnja Tanzanija. Dirkalniki so bili višji, imeli so ojačano vzmetenje in zaključne elemente v matirani črni barvi na prtljažniku in pokrovu motornega vozila, ki so dopolnjevali rdečeoranžno barvo karoserije.

Pogonski sklop

Konceptno vozilo GRIPZ je opremljeno s pogonskim sklopom hibridne serije za električna vozila Pure Drive e-Power. Varčen bencinski motor poganja električni motor, ki je vgrajen v Nissanu LEAF.

 Pogonski sklop združuje številne Nissanove nadzorne tehnologije. Ta konfiguracija omogoča nemoteno, hitro, skoraj neslišno linearno pospeševanje, ki mu ni para. Posledično nudi konceptno vozilo Nissan GRIPZ nemoteno, izjemno in poživljajoče doživetje vožnje in neverjetno učinkovito porabo goriva.

 Dizajn

Vozilo Nissan GRIPZ se odlikuje predvsem s svojim dizajnom in ne nadomešča obstoječega modela, četudi so na njem vidne nekatere lastnosti "čustvene geometrije" Nissanovega oblikovalskega jezika.

Koncept mestnega terenca ima štiri ključne oblikovne elemente, ki smo jim bili v Evropi prvič priča na Nissanovem vozilu Sway, enem izmed zvezd Avtomobilskega salona v Ženevi 2015. Tako kot Sway ima tudi GRIPZ masko V-motion, sprednje in zadnje luči v obliki bumeranga, plavajočo streho in privzdignjen C-stebriček.

„Konceptno vozilo Nissan GRIPZ sicer ni neposredna zamenjava nobene od teh dveh legendarnih različic, nam pa vseeno omogoča vpogled v skrajnosti, do katerih je mogoče pripeljati razvoj kompaktnega mestnega terenca,“ je povedal Shiro Nakamura, višji podpredsednik, odgovoren za oblikovanje pri družbi Nissan.

Vozilo je bilo ustvarjeno v sodelovanju Nissanovega evropskega oddelka za oblikovanje v Londonu in Nissanovega globalnega oblikovalskega centra na Japonskem..

 Dvojna osebnost

Zasnovo vozila je navdihnil koncept dirkalnih koles z nasprotujočo si visokotehnološko preprostostjo. Konceptno vozilo ima karbonski okvir, na katerem so kot ojačana obloga nameščene plošče karoserije.

Izpostavljeni karbonski elementi na vozilu so dobro vidni in poudarjajo lastnosti, kot je oblika bumeranga sprednjega dela konstrukcije voznikovih in sovoznikovih vrat. GRIPZ ima štiri vrata, pri čemer se sprednja vrata pri odpiranju pomaknejo navzven in nato navzgor, zadnja vrata pa se odpirajo nazaj. B-stebrička ni, kar omogoča preprost vstop v notranjost z razporeditvijo sedežev 2+2.

Na sprednji strani prevladuje Nissanova nizko nameščena maska V-motion. Dopolnjujejo jo kvadratne lučke, v katerih so dolgi in kratki žarometi.

V lučkah so vgrajene kamere, ki so usmerjene v smeri vožnje in ki posnamejo vsako pot tako, kot to počnejo kolesarji s kamerami na čeladah. Prenos v živo vam omogoča, da svojo pustolovščino ponesete v vse države sveta. Tako bodo vaši prijatelji lahko v živo sledili vožnji vozila na računalnikih, tabličnih računalnikih ali pametnih telefonih.

Žarometi v obliki bumeranga nad lučmi in na vrhu sprednjega odbijača označujejo mejo med matirano črnim pokrovom motorja in rdečeoranžno karoserijo vozila.

Razširjeni blatniški koši, ukrivljena obroba praga trikotne oblike, ki je dvignjena zato, da poveča oddaljenost podvozja od tal, in sprednji stebriček, ki vodi do plavajoče strehe, so prav tako obarvani v matirano črno barvo. Na sredini strehe je sijoča plošča, obdana s sivima kompozitnima ploščama, ki sta nameščeni nad obeh predelih s sedeži.

Proti zadnjemu delu vozila se plošči zožita in nazadnje povežeta z zadnjimi lučmi, ki odsevajo obliko bumeranga sprednjih žarometov in obdajajo vogal na zadnjem delu vozila.

Zadek v matirani črni barvi je odsekan in daje vozilu podobo avtomobila v slogu "codatronce". Pod prtljažnimi vrati se skrivata kromirani izpušni cevi trapezne oblike.

Kolesa so služila tudi kot navdih za sedeže, osrednjo konzolo in ročaje za odpiranje vrat, ki so v obliki sedežev dirkalnih koles. Platišča vozila se odražajo na trikrakem volanu, na katerem so vidni tudi posebni grafični elementi, ki drugače krasijo strani pnevmatik.

 

"Videli še bomo, kakšen vpliv bo imel dizajn tega konceptnega vozila na naslednjo generacijo Nissanovih mestnih terencev. Želimo pa osupniti javnost, ko ga bomo predstavili na avtomobilskem sejmu v Frankfurtu,“ je še dodal Nakamura.

Dimenzije konceptnega vozila Nissan GRIPZ (mm)

 Dolžina                   4.100

Širina                     1.890

Višina                     1.500

Medosna razdalja     2.580


Galerija: