Novice

Mazda predstavila bencinski motor s turbo polnilnikom vgrajen v novem CX-9

Los Angeles / Leverkusen, 18-11-2015.

Mazda je na letošnji avtomobilski razstavi v  Los Angelesu lansirala nov motor in svoj najnovejši model. Turbinsko polnjeni motor nove generacije SKYACTIV-G 2.5T, je bil predstavljen skupaj s popolnoma prenovljenim SUV modelom Mazda CX-9, ki se bo v Severni Ameriki začel prodajati prihodnjo pomlad.

SKYACTIV-G 2.5T je postal tako najmočnejši motor v Mazdini prodajni paleti in zmore v severnoameriški konfiguraciji 184kW (250 KM) in 420Nm. Zgrajen na osnovi atmosfersko polnjenega SKYACTIV-G 2.5, ki se vgrajuje v Mazdo CX-5 in Mazdo6, omogoča novi  prisilno polnjeni agregat z neposrednim vbrizgavanjem linearno pospeševanje, posebej še v območju nizkih do srednjih vrtljajev in izjemno odzivnost. Podobno kot vsi motorji SKYACTIV ne sledi trendu downsizinga, ampak je njegova delovna prostornina optimalna v vseh pogledih (angl.: rightsizing). Zato zlahka opravi z značilnimi problemi nadtlačnih motorjev, kot je turbo luknja in pogosto razočarujoča poraba goriva pri vožnji v realnih prometnih razmerah.

Posebej velja izpostaviti Mazdin Dynamic Pressure Turbo, prvi turbopolnilnik v svetovnem merilu, ki maksimira zmogljivost kompresorja s spreminjanjem tlaka pogonskih izpušnih plinov glede na vrtilno hitrost motorja. Dodatno hlajeni sistem vračanja izpušnih plinov (EGR) pa omogoča motorju, da lahko vzdržuje idealno razmerje mešanice zraka in goriva in s tem zagotavlja pravo količino kisika potrebnega za izgorevanje v širokem območju motorne moči.  

Novi motor bo najprej poganjal povsem novo Mazdo CX-9. Razvit predvsem za potrebe severnoameriškega trga, se s prostorno in udobno notranjostjo za sedem potnikov v treh sedežnih vrstah družini prijazen SUV pomika proti premijskemu razredu. Zunaj izkazuje najnovejšo upodobitev Mazdine zmagovite oblikovalske filozofije KODO – Duša gibanja. Podobno kot ostale Mazde je narejen z uporabo tehnologij SKYACTIV in nudi brezkompromisno kombinacijo odlične zmogljivosti in učinkovitosti združene z znanim Jinba Ittai vozniškim občutkom, navdahnjenim z legendarnim roadsterjem Mazdo MX-5. Novi CX-9 bo opremljen z Mazdinimi naprednimi varnostnimi sistemi i-ACTIVSENSE in i-ACTIV AWD, kot tovarna imenuje inteligentni pogon na vsa štiri kolesa. Za Severno Ameriko bo namenjenih okoli 80% od letno planirane prodaje  50.000 enot CX-9. Prodaja v Evropi ni predvidena.

 


Galerija: