TEST

NISSAN Almera 1,5 GX Comfort

Nissan Almera predstavitev in test

Nova Almera je prvi v Evropi proizvajani Nissan kompaktnega razreda. Bazira na MS platformi, kar pomeni medium small, ki bo služila še drugim Nissanovim avtomobilom, le da je bila Almera razvita posebej za Evropo. Razvoj sta vodila Nissanov design center v Angliji in Nčji, sodelovali so či centri v Angliji, Španiji in Belgiji. Novi so kar trije motorji: 1,5 in 1,8 litrska šestnajst-ventilska bencinska štirivaljnika in 2,2 litrski turbo-dizel z neposrednim vbrizgom.
Nova Almera je 20 mm širša, 55 mm višja in 60 mm daljša od svoje predhodnice. Na novo je razvito čnje karoserije, ki so ga poimenovali ?Zone Body? in se skriva pod čo obliko z člno obliko strehe imenovano ?surf tail?, kar pomeni da se proti zadku č streha tik pred zadnjo šipo ponovno vzdigne. S profila so razvidni či visoki boki, ki delujejo masivno in bolj evropskemu okusu po meri. Na prednjem delu izstopa nova krilata maska, na sredi katere je či kot kdaj prej, Nissanov znak. Zadaj je avtomobil bolj muskolozno oblikovan z izrazitimi boki, ki so še poudarjeni z velikimi či. Le te imajo pod celim ?istim steklom izrazito čne svetilne enote, ki delujejo originalno in poudarijo čn karakter. Napram prejšnjem modelu so bistveno lepše speljani č, ki se brez izrazitih prehodov na boku zlivajo v karoserijo.
Posebnost nove Almere je v skupaj s Hitacijem razviti navigacijski sistem, ki je pregledno, seveda za člo, nameš?en na vrhu instrumentne ploš?e in prikazuje tako imenovanemo Birdview sliko, kar pomeni tri-dimenzijski prikaz ceste in robnih objektov. Je pa to tudi prvi?, da je navigacijski sistem ponujen v avtomobilu kompaktnega razreda. Poleg bogate opreme ima nova Almera patentirane tudi aktivne prednje vzglavnike, ki ob naletu od zadaj mehansko zmanjšajo razdaljo vzglavnika od glave. Novosti je veliko, sploh na čn če notranjosti, številnih odlagališ? in pritrdiš?, kot so držalo za dežnik, ča čla, nakupovalno čo in še kaj. Vgrajena pa je tudi ISOFIX pritrditev otroških sedežev.

NISSAN Almera 1,5 GX Comfort

600 kilometrov testnih voženj smo se družili s srebrno Nissanovo Almero, ki jo je poganjal 1,5 litrski šestnajst-ventilski motor z 66 kW, oziroma 90 KM in 128 Nm čega navora pri ugodnih 2800 vrtljajih v minuti. Ti podatki čjo po tovarniških obljubah najvišjo hitrost 173 km/h in pospešek do 100 km v 13,8 sekunde. Te številke ne obljubljajo športnih užitkov, pa? pa povsem uporabno vsakodnevno vožnjo, ?emur je Almera s takšno motorizacijo tudi čnoma namenjena. Glede na to, da se je v 600 testnih kilometrih poraba gibala med 7,5 in 9 litri, lahko tisti z manj težko nogo s 60 litrskim rezervoarjem za gorivo zmorete celo blizu 1000 kilometrov. Oblika nove Almere je zasnovana tako, da je zunaj in znotraj bistveno bolj vše? evropskemu okusu, kot smo od japonskih vozil vajeni. Zunanjost je zelo čo oblikovana, s sprednjega dela lahko prepoznavna po zaslugi čo Nissanove zaš?itne maske, zadaj pa prav čo miščsta. K športnemu vtisu doda tudi linija strehe, ki se zgleduje po surfu. Notranjost iz kvalitetne, a še vedno trde plastike je dobro izdelana, s številnimi predali zelo uporabna in dokaj prostorna, 355 litrski prtljažni prostor pa je č s podiranjem zadnje klopi še čti. V notranjosti je pohvale vredna lepa osvetlitev pregledne armaturne ploš?e, bogata serijska oprema, številna držala in domislice za olajšanje vsakdanje uporabe avtomobila. Grajo si zasluži nastavljanje volana, ki ni vzdolžno čn, ter dokaj robat zvok motorja v nizkih vrtljajih, ?eprav v srednjem in višjem ču vrtljajev deluje povsem mirno. Prestavna čca č mehko a ne najhitrejše prestavljanje. Nissan Almera zaradi udobnega vzmetenja, ki ne mara kratkih robov, sicer daje čtek, da se v ovinkih bolj nagiba kot nemški kolegi, a se lahko povsem zanesete na dobro vodljivost avtomobila in zanesljivo lego na cesti. Za nemirnega se zna izkazati zadek pri odvzemanju plina v hitro voženih ovinkih, a je čo vodljiv. V splošnem je preživljanje ?asa v Almeri prijetno opravilo, ker vse komande delujejo mehko in udobno, povrh vsega pa pozitivno preseneti serijska oprema, ki v paketu Comfort vsebuje: po višini nastavljiv servo volan, dve či blazini, čo ča vzvratna ogledala in stekla v prednjih vratih, centralno zaklepanje, tonirana stekla, predpripravo za radio s štirimi čiki in anteno, po višini nastavljiv voznikov sedež, deljivo zadnjo klop, po višini nastavljive žaromete, ter še kup malenkosti. Ob tako bogati serijski opremi cena Almere 1,5 Comfort s 5 vrati nanese dobra dva in pol milijona. Nissani postajajo vedno bolj evropski avtomobili in nova Almera je le dokaz, da so na dobri poti, da tudi v Sloveniji osvojijo tako številne kupce, jim je že pred leti uspelo v sosednji Avstriji.

Alpra

Galerija: