Novice

Se udeleženci v prometu zavedajo nevarnosti »tekstanja« med vožnjo?

Zavod Vozim, nosilec gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, s posebno ozaveščevalno akcijo, ki je plod povezovalnega projekta Trženje poslanstva CNVOS-a, s pomočjo Renaulta Slovenije in agencije Publicis, predvsem mlade opozarja na nevarnosti uporabe mobilnega telefona in pisanja sporočil (»tekstanja«) med vožnjo. Na platformi Prevoz.org, prek katere se dnevno prepelje na tisoče mladih, so se vmešali med običajne ponudnike prevozov na najbolj frekventnih relacijah in v avtomobilu, opremljenim s skritimi kamerami, potnike vpletli v nepričakovano izkušnjo, kjer se jim je kot sopotnik pridružil invalid s tragično osebno zgodbo, ki je posledica prometne nezgode. Po kratki SMS korespondenci s potnikom presenečenja, ki jo je spodbudil profesionalni voznik in predal mobilnik v roke sopotnika, so mladi čez nekaj kilometrov postali del osebne zgodbe, katere namen je mlade v prihodnje odvračati od »tekstanja« med vožnjo.

 

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo postaja, kot kažejo podatki Javne Agencije za varnost prometa RS, vse bolj razširjena. Žal se premalo voznikov zaveda, da je telefoniranje med vožnjo enako, kot če bi imeli v krvi 0,8 promila alkohola (kar je enako kot če bi popili 3 – 5 dcl vina). Med pisanjem SMS sporočila voznik na vozišče gleda kar 4-krat manj časa kot pri normalni vožnji. Govorjenje ali branje oziroma pisanje SMS sporočil ali elektronske pošte voznika povsem okupira, zmanjša se njegova pozornost in podaljša se reakcijski čas, kar pomeni 23-krat večjo možnost za povzročitev prometne nesreče. V Sloveniji na žalost še vedno nimamo podatkov, koliko prometnih nesreč se zgodi zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo.  

 

Kampanja, katere namen je ozaveščanje o posledicah uporabe telefona med vožnjo, se je na slovenskih avtocestah odvijala v decembru in januarju, brez kakršnekoli promocije ali oglaševanja. Organizatorji so objavili možnost prevoza na spletnem mestu Prevoz.org in nič hudega sluteče potnike s  profesionalnim voznikom popeljali na povsem drugačno vožnjo do dogovorjenega kraja. Voznik je ob začetku vožnje vse potnike obvestil, da bodo na poti pobrali še enega potnika in enega izmed sopotnikov prosil, naj čakajočemu iz njegovega mobilnega telefona pošlje kratko sporočilo - SMS - da se približujejo. Ta je v odgovor nemudoma prejel očitajoč SMS: »Tekstaš, ko voziš?!?!«, kar je v avtu spodbudilo stigmatizirano debato, kdo neki je tretji zatežen potnik. Vsekakor nihče ni slutil, da bodo čez nekaj kilometrov spoznali invalida, predstavnika gibanja »Še vedno vozim - vendar ne hodim«, ki se na podlagi osebne tragične izkušnje zavzema za dvigovanje zavedanja o varnosti v prometu.

 

Ob prihodu na točko prevzema so vidno presenečeni ugotovili, da je zadnji potnik invalid, mu pomagali v vozilo in nadaljevali pot, na kateri je slednji z udeleženci prevoza delil svojo osebno izkušnjo z nesrečo in posledicami le-te. Po izmenjavi izkušenj in prihodu na cilj sta voznik in invalid Zavoda Vozim potnikom razkrila, da gre za družbeno odgovorno kampanjo, pokazala skrite kamere v vozilu in jih povabila, da običajno plačilo stroška prevoza, v obliki donacije namenijo gibanju »Še vedno vozim – vendar ne hodim« za izvedbo preventivnih delavnic za mladostnike (v primeru, da ne bi želeli donirati, bi bil prevoz v celoti brezplačen, a takšnega primera ni bilo).

 

David Razboršek iz gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim« je izpostavil: »Osveščanje nikakor ni več zgolj masovna komunikacija; mladim je treba skozi neposredne izkušnje naših članov orisati intimno doživetje posameznika in v njih vzbuditi iskreno skrb, da neuporaba telefona med vožnjo ni disciplinska kaprica starejših, temveč resnično pereča tema, ki ogroža prav vse udeležence v prometu. Pozitivno smo bili presenečeni nad predlogom za sodelovanje podjetja Renault, po izvedbi akcije pa še toliko bolj verjamemo, da lahko zgolj z racionalnim dialogom in izmenjavo izkušenj dosežemo ključne spremembe v družbi.«

 

Tudi člani gibanja »Še vedno vozim – vendar ne hodim« ki so v akciji sodelovali, so bili presenečeni nad učinkom kampanje. Žiga Breznik, član gibanja»Še vedno vozim – vendar ne hodim« in slovenski paraolimpijec, je med vožnjami spoznal: »Starejši imamo vse preveč predsodkov do mladih, predvsem, ko pride do njihove odgovornosti v prometu. Mlajši vozniki se zelo dobro zavedajo nevarnosti tekstanja med vožnjo, a se pogosto odzovejo bolj burno, če imajo občutek, da jim pridigamo. Ko pristopimo sproščeno in človeško, lahko vidimo, da tudi njim ni vseeno. Prav tako z veliko zanimanja spremljajo naše življenjske zgodbe in se skozi osebno zgodbo poučijo.«

 

Tako Renault Slovenija kot Zavod Vozim sta kampanjo "Ne tekstam, ko vozim!" označila za več kot uspešno in pozdravila željo po nadaljevanju tovrstnih družbeno odgovornih iniciativ. Projekt so pohvalili tudi pri platformi Prevoz.org, kjer si želijo, da bi v prihodnosti uporabniki prevozov ocenjevali voznike tudi po tem, ali uporabljajo mobilni telefon med vožnjo ali ne.

 

#NeTekstamKoVozim

 

Foto: Arhiv Zavod vozim 

 

Se udeleženci v prometu zavedajo nevarnosti »tekstanja« med vožnjo?


Galerija: