Novice

BMW VISION NEXT 100: užitek v vožnji v prihodnosti – kako bo videti?

 

Èe si poskušamo predstavljati, kako bomo živeli in se prevažali v prihodnosti, naletimo na izziv in navdušenje obenem. Kako se bodo spremenile družbene, ekonomske in življenjske okoliščine? In kakšen bo vpliv na našo mobilnost? Katere razburljive nove možnosti bodo prinesle nove tehnologije? In kakšen vpliv bosta imeli digitalizacija in povezljivost na naše avtomobilske zahteve?

Ob obeležitvi stote obletnice v letu 2016, se BMW Group še bolj ozira v prihodnost kot sicer in predstavlja serijo vozil Vision Vehicles, ki so oblikovana, da predvidijo in odgovorijo na potrebe ljudi glede mobilnosti v prihodnosti. V naslednjih letih bo mobilnost postala zelo raznolika. V ne tako oddaljeni prihodnosti bo večina vozil najverjetneje vozila sama – ljudje se bodo prevažali v robotih na kolesih. Torej, če upoštevamo ves razvoj, kako bomo upravičili obstoj vozil BMW, ki je znamka, kjer sta individualnost in užitek v vožnji središče vsega? In kako se bodo vrednote blagovne znamke BMW uresničile v prihodnosti?

Pri razvoju BMW VISION NEXT 100 je bil glavni cilj, da se ne naredi anonimnega vozila, ampak takšno, ki je po meri uporabnika in v celoti prilagojeno, da izpolni vsako voznikovo potrebo – ker je zelo čustvena povezava med vozilom BMW in njegovim voznikom nekaj, kar želimo ohraniti. Za BMW VISION NEXT 100 je ekipa oblikovalcev izrecno upoštevala vse trende in tehnološke razvoje, ki bodo v naslednjih desetletjih najpomembnejši za BMW. Hkrati pa so vzeli v ozir tudi veliko iztočnic iz preteklih inovacij in oblik. Vseskozi je bil ključni dejavnik nekaj, kar je bilo vedno značilno za blagovno znamko BMW: želja biti brezkompromisen v svojem prihodnjem fokusu na tehnologijah in koristi za stranke.

Adrian van Hooydonk, vodja oblikovanja pri BMW Group: “Èe si kot oblikovalec lahko nekaj predstavljaš, obstaja dobra možnost, da to nekega dne postane realnost. Naš cilj z BMW VISION NEXT 100 je bil razviti prihodnji scenarij, s katerim se bodo soočili uporabniki. Tehnologija bo povzročila pomembne napredke, kar bo odprlo pot novim fantastičnim možnostim, ki nam bodo omogočile, da ponudimo voznikom še več asistence za bolj intenzivno vozno doživetje”.

“Moje osebno stališče je, da mora biti tehnologija čim bolj intuitivna za upravljanje in doživljanje, tako da bodo prihodnje interakcije med človekom, strojem in okoljem postale brezhibne. BMW VISION NEXT 100 kaže, kako želimo oblikovati to prihodnost”.

 

Štirje predlogi, ki podpirajo BMW VISION NEXT 100:

 

Pravi BMW je vedno usmerjen k vozniku.

V zadnjih mesecih in letih je največji aktualni trend v avtomobilski panogi postal tako široko razširjen, da ni več vprašanje ‘če’, ampak ‘kdaj’: avtonomna vožnja. BMW Group prav tako verjame, da bodo vozniki BMW lahko dovolili svojim vozilom, da opravijo delo – toda samo, če voznik to želi. BMW VISION NEXT 100 ostaja pravi BMW, ki nudi intenzivno doživetje užitka v vožnji.

Umetna inteligenca in intuitivna tehnologija postaneta eno.

V prihodnosti bodo vozila popolnoma povezana in digitalna tehnologija bo postala tako normalna, da bo prodrla v skoraj vsako področje našega življenja. Naraščajoča digitalizacija bo vodila do tega, da se bosta fizični in digitalni svet vedno bolj stapljala. Umetna inteligenca se bo učila od nas, predvidevala številne naše želje in delovala daleč v ozadju, kjer bo izvajala naloge, ki jih delegiramo. Način, kako komunicirajo ljudje in tehnologije, se bo spremenil: prikazovalnike in zaslone na dotik bodo nadomestile bolj intuitivne oblike komunikacije in interakcije med človekom in strojem. Še več: tehnologija bo postala bolj človeška.

Novi materiali odpirajo osupljive priložnosti.

Kako se bodo v prihodnosti proizvajala vozila? Na neki točki bodo stiskalnice, ki stisnejo na stotisoče jeklenih delov, verjetno postale zastarele – uporaba karbona je že lahko prvi namig velike spremembe, ki je neizogibna v svetu avtomobilskih materialov in proizvodnje. Tehnologije, kot sta hitra proizvodnja in 4D tiskanje, ne bodo proizvajale le komponent ali predmetov, ampak inteligentne, omrežne materiale. In kmalu lahko nadomestijo konvencionalna orodja, s čemer se bodo odprle nepredstavljive možnosti v oblikovanju in inženirstvu.

Mobilnost bo ostala čustveno doživetje.

Vozila znamke BMW nikoli niso bila zgolj uporabna ali samo sredstvo za prevoz od enega do drugega kraja. Pri BMW se voznik veseli vsakega naslednjega zavoja, čuti moč motorja in uživa v občutku hitrosti; gre za čutno doživetje, naval adrenalina ali intimen trenutek, ko se potovanje začne, bodisi solo, v družbi tesnega prijatelja ali partnerja. V prihodnosti se to ne bo spremenilo – ker je čustveno doživetje mobilnosti močno zakoreninjeno v naši kolektivni korporativni zavesti. S postavitvijo voznika v ospredje bo BMW VISION NEXT 100 poudaril čustveno doživetje na zares edinstven način.

BMW VISION NEXT 100: Vozilo za mobilnost prihodnosti.

  • Od voznika do “Ultimate Driver” – z digitalno inteligenco
  • “Alive Geometry” omogoča intuitivno interakcijo med voznikom in vozilom.
  • Načina vožnje “Boost” in “Ease” omogočata nadzorovano delovanje s strani voznika ali vozila.
  • “Companion”: inteligenten digitalni partner poveže voznika in vozilo.
  • Prepoznavna BMW zunanjost.
  • Materiali prihodnosti.

Od voznika do “Ultimate Driver” – z digitalno inteligenco.

V prihodnosti bodo vozniki BMW še vedno želeli preživeti večino časa za volanom, ko bodo v vozilu. V BMW VISION NEXT 100 bo voznik ostal v središču in imel na voljo stalno povezljivost, digitalno inteligenco in najmodernejše tehnologije. Vendar to še ni vse: BMW VISION NEXT 100 bo spremenil voznika v “Ultimate Driver”. Èeprav se bo svet najverjetneje močno spremenil, bo užitek v vožnji ostal – in to v bolj intenzivni obliki kot kadarkoli prej.

Pri oblikovanju BMW VISION NEXT 100 je bilo izhodišče notranjost. V prihodnjih letih bo dobro počutje voznikov postajalo vedno bolj pomembno. Bolj kot sam občutek, da so v vozilu, ki vozi samostojno, bo pomemben občutek, da sedijo v takšnem vozilu, ki je bilo oblikovano posebej za njih. Ta ideja je spodbudila nastanek arhitekture, kjer potniška kabina deluje posebej prostorno v primerjavi z velikostjo vozila, medtem ko ohranja značilne zunanje linije BMW. Kljub svoji kupolasti notranjosti, BMW VISION NEXT 100 ohranja takoj prepoznavno atletsko silhueto limuzine BMW.

Oblika notranjosti omogoča različne načine delovanja: način Boost, kjer ima nadzor voznik, in način Ease, kjer se lahko voznik nasloni nazaj in prepusti nadzor vozilu. V načinu Ease postane vozilo kraj za sprostitev z veliko prostora, prijetno razsvetljavo in udobnim vzdušjem. V načinu Boost prevzame nadzor voznik in ima korist od subtilne in intuitivne podpore, ki jo nudi vozilo. Vozilo vseskozi bolj in bolj spoznava osebo za volanom, po zaslugi senzorjev in digitalne inteligence, kar BMW Group poimenuje “Companion”. Companion se progresivno uči, da nudi pravo obliko podpore in spremeni voznika v “Ultimate Driver”.

Zelo pomemben element Vision Vehicle je še ena inovacija, imenovana “Alive Geometry”, ki še nikoli ni bila videna v vozilu. Sestavljena je iz tridimenzionalne skulpture, ki deluje zunaj in znotraj vozila.

 

“Alive Geometry” omogoča intuitivno interakcijo med voznikom in vozilom.

Alive Geometry je sestavljena iz skoraj 800 premičnih trikotnikov, ki so umeščeni na instrumentni plošči in določenih mestih bočnih panelov. Delujejo v treh dimenzijah in s svojimi premikanji zelo neposredno komunicirajo z voznikom, kar bolj spominja na kretnje kot pa na dvodimenzionalne prikaze na zaslonu. Voznik zazna že najmanjše periferno premikanje. V kombinaciji s Head Up projektorjem, Alive Geometry na edinstven način združi analogno z digitalnim.

Trikotniki delujejo zelo podobno kot jata ptic v nadzorovanem letu, njihova usklajena premikanja pa so kot enostavno razumljivi signali za potnike v vozilu. V kombinaciji s Head Up projektorjem vključijo voznika v obliki zavedne komunikacije, kjer intuitiven signal napove skorajšnji dogodek v realnem času.

Že danes je možno videti različne pristope, ki potrjujejo izvedljivost te rešitve. Hitro nastajanje prototipov in hitra proizvodnja, na primer, sta vse bolj v porastu in čez 30 let bosta najverjetneje nekaj vsakdanjega. Èeprav si je danes težko predstavljati, kako se na stotine drobnih trikotnikov lahko uskladi za delovanje Alive Geometry, bo v naslednjih letih to čisto običajno, ko bodo današnje standardne metode proizvodnje vozil nadomeščene z novimi. V prihodnosti bo proizvodnja potekala v veliko bolj kompleksnih in fleksibilnih oblikah. Zato se v kontekstu BMW VISION NEXT 100, BMW Group obrača na 4D tiskanje, proces, ki daje komponentam četrto dimenzijo: funkcionalno. V prihodnjih letih se bodo na ta način proizvedenim delom neposredno integrirale funkcije, ki se morajo danes razviti in proizvesti ločeno, preden se vgradijo v celoto.

Digitalni svet je trenutno močno povezan z zasloni; naslednji korak bodo organske LED diode – z drugimi besedami, zasloni, ki lahko poljubno spreminjajo svojo obliko. Vision Vehicle nakazuje, da na neki točki zaslonov sploh ne bo več. Namesto tega bo celotno vetrobransko steklo služilo kot ogromen zaslon, neposredno pred voznikom. V prihodnosti bosta digitalni in fizični svet močno prepletena, kar je prav tako izraženo z Alive Geometry, na primer, na način, da analogna instrumentna plošča komunicira z digitalnim Head Up projektorjem na sprednjem steklu.

Načina vožnje “Boost” in “Ease” za nadzorovano delovanje s strani voznika ali vozila.

V načinih Boost in Ease se elementi in tehnologije vozila prilagodijo za najbolj intenzivno ali sproščeno vozno doživetje, odvisno od zahteve. Prehod med načinoma je impresiven in odlično zrežiran, medtem ko ostane Alive Geometry ves čas ustrezna. V načinu Boost, ko je voznik v celoti osredotočen na cesto, Alive Geometry poudari idealno vozno linijo ali morebiten zavoj in opozarja na promet z nasprotne smeri. Bolj kot to, da voznik vozi hitreje, ta vrsta podpore zagotovi, da vozi bistveno bolje. Poleg tega ima intuitivna povratna informacija bolj fizičen in neposreden učinek kot robotski glas ali navodila na zaslonu. V načinu Ease je Alive Geometry bolj diskretna v svojih premikanjih in obvešča potnike o cesti pred vozilom in kakršnem koli pospeševanju ali zaviranju, ki bo sledilo.

V načinu Boost se celotno vozilo osredotoči na voznika, kar zagotovi inteligentno podporo za skrajno obliko voznega doživetja. Sedež in volan spremenita svoj položaj, medtem ko se sredinska konzola premakne, da je močneje usmerjena k vozniku. Ko se potovanje nadaljuje, lahko voznik komunicira z vozilom s pomočjo upravljanja s kretnjami.

Stik v obliki BMW Head Up projektorja prihodnosti uporablja celoten zaslon, da komunicira z voznikom. V načinu Boost se osredotoča izključno na tisto, kar je zares pomembno za voznika: informacije, kot so idealna linija, zavoj in hitrost. Popolna povezljivost, inteligentni senzorji in stalna izmenjava podatkov omogočajo Head Up projektorju, da prikaže digitalno sliko okolice vozila. V megli, na primer, to pomeni, da ima voznik korist od informacij, kot so spredaj vozeča vozila, preden dejansko postanejo vidna. S čedalje večjim spoznavanjem voznika se sistem stalno izboljšuje in s tem v vsakem trenutku osredotoča na najbolj intenzivno in osebno vozno doživetje.

Prehod na način Ease prinaša popolno spremembo vzdušja v notranjosti. Volan in sredinska konzola se povlečeta nazaj, medtem ko se nasloni za glavo premaknejo na eno stran, da ustvarijo sproščeno in vabljivo atmosfero. Sedeži in vratni paneli se združijo, da nastane ena enota, kar vozniku in potnikom omogoča, da sedijo postrani. Na ta način se lahko lažje obrnejo drug proti drugemu in sedijo bolj sproščeno za enostavnejše komuniciranje. Head Up projektor nudi potnikom prilagojene prikaze, skupaj z informacijami in razvedrilnimi vsebinami, ki jih želijo.

Fokus vozila se spreminja glede na način vožnje. V načinu Boost se osredotoča na bistvene stvari za voznika, medtem ko sta v načinu Ease v ospredju okolica vozila in atmosfera v notranjosti, na primer, s poudarkom impresivnih pokrajin ali zanimivih zgradb, mimo katerih se pelje vozilo.

Bodisi če vozilo deluje v načinu Boost ali Ease, vedno je jasno vidno drugim udeležencem v prometu, saj značilna rešetka v obliki ledvičke, dvojni žarometi in zadnje luči v obliki črke L delujejo kot komunikacijsko orodje. Različna barva luči sporoča, kateri način vožnje je trenutno aktiviran.

“Companion”: inteligenten digitalni partner poveže voznika in vozilo.

Companion je upodobljen z majhnim skulpturnim elementom, ki predstavlja povezavo med voznikom in vozilom. V obliki velikega dragega kamna je nameščen na sredi armaturne plošče, tik pod vetrobranskim steklom, kjer simbolizira inteligenco, povezljivost in uporabo BMW VISION NEXT 100. Prav tako predstavlja stalno izmenjavo podatkov: več kot izve o svojem lastniku in njegovih mobilnih navadah, pametnejši postaja. Na neki stopnji pozna voznika dovolj dobro, da avtomatsko izvaja rutinske naloge zanj in nudi primeren nasvet, ko je potrebno. Ne glede na samo vozilo, je Companion zaradi nenehnega učenja vedno bolj dragocen za svojega lastnika.

Prepoznavna zunanjost BMW.

Obliko BMW Vision Vehicle označuje mešanica kupejevske športnosti in dinamične elegance limuzine. Z dolžino 4,90 in višino 1,37 m ima kompaktne zunanje mere. V notranjosti pa ima mere luksuzne limuzine BMW.

Velika kolesa so nameščena na zunanje robove karoserije, kar daje vozilu dinamično držo, ki je prepoznavni znak BMW. Pri aerodinamiki prispeva zunanjost Alive Geometry k izjemnemu učinku: ko se kolesa zavrtijo z zasukom volana, jih karoserija prekrije kot raztegljiva koža. Inovativna oblika BMW VISION NEXT 100 zagotavlja ekstremno nizek količnik zračnega upora 0,18.

Zunanjost vozila je bakrene barve in poudarja idejo, da bodo vozila BMW v prihodnosti tehnična, vendar s potrebno notranjo toplino – kar simbolizira tesna povezava med vozilom in voznikom.

Odnos se vzpostavi, kakor hitro se voznik približa vozilu: inteligentne senzorske tehnologije avtomatsko odprejo galebja vrata. Da se pri vstopu in izstopu zagotovi vozniku več prostora, je volan poravnan z armaturno ploščo. Ko voznik sedi, se množica sistemov aktivira z dotikom logotipa BMW na sredi armaturne plošče. Vrata se zaprejo, volan se pomakne naprej in vozno doživetje se lahko začne.

 

Materiali prihodnosti. 

Oblikovalci BMW VISION NEXT 100 so uporabili predvsem snovi iz recikliranih ali obnovljivih materialov. Vidne in nevidne karbonske komponente, kot so bočni paneli, so izdelane iz ostankov pri običajni proizvodnji karbonskih vlaken. V prihodnosti bo izbira materialov postala še bolj pomembna skozi oblikovni in proizvodni proces.

S časom bodo prihajali tudi drugi novi materiali, ki bodo omogočali drugačne oblike vozil. Zaradi varčevanja z viri in podpore bolj trajnostni proizvodnji se bo zmanjševala uporaba lesa in usnja, medtem ko bodo postopoma prihajali v ospredje inovativni materiali in posledično nove možnosti v oblikovanju ter proizvodnji. Ta pristop je že ponazorjen z uporabo zelo kakovostnih tekstilov in enostavno razgradljivih monomaterialov ter eliminacijo usnja v notranjosti BMW VISION NEXT 100

 


Galerija: