Zgodovina

Pionirski trenutki in mejniki v zgodovini BMW Group

Pionirske odločitve in izdelki iz preteklosti zaznamujejo BMW Group tudi danes.

BMW Group je močno vplival na prihodnost mobilnosti vse od svoje ustanovitve leta 1916. Z leti se je nenehno razvijal in utrjeval svoj položaj premium ponudnika storitev mobilnosti. Zmožnost daljnovidnega delovanja je del DNK podjetja BMW Group – kar dokazujejo številne prelomnice v njegovi zgodovini in cela vrsta odločitev ter izdelkov.

Nekaj pionirskih trenutkov v zgodovini podjetja:

Predstavitev BMW R 32 – izjemen vpliv na industrijo.

R 32, ki je prišel na trg leta 1923, je bil veliko več kot le prvi motocikel z modro-belim logotipom blagovne znamke na svoji posodi za gorivo; že takrat je bil dokaz poguma podjetja, njegovega razlikovanja od utečenih smernic, da jeizdelal svoje prvo vozilo, čigar oblika se je v celoti podredila motorju. Ta pristop ni postal le zaščitni znak konstrukcije motornih koles BMW, ampak je pomenil tudi izjemen vpliv na industrijo v celoti.

“Born Electric” lansiranje BMW i – naslednji mejnik kaže moč za temeljito ponovno premišljeno in preoblikovano mobilnost.

Z močjo ponovno premišljene in preoblikovane mobilnosti od svojih prvih temeljev, je ta pogum jasno viden tudi 90 let pozneje: leta 2013 je slogan Born Electric zaznamoval prihod na trg povsem električnega BMW i3 – in z njim začetek novega obdobja. Na osnovi arhitekture, ki obsega potniško celico iz lahkih karbonskih vlaken na aluminijasti šasiji, predstavlja BMW i3 popoln odklon od vsega, kar se je dogajalo prej. Namesto tega se osredotoča na izpolnjevanje specifičnih zahtev električne mobilnosti.

 

Predstavitev BMW 328, ki je utelešal dinamiko, estetiko in inovacijo – kvalitete, ki simbolizirajo znamko BMW vse do danes.

V Nürburgringu je v juniju leta 1936 potekala prva javna predstavitev BMW 328 in začrtala dirkaške ambicije mlade blagovne znamke vse do 60-ih let. Uspeh BMW 328 je temeljil na množici inženirskih parametrov, kot so uvedba lahke konstrukcije, odlična porazdelitev mase, aerodinamične linije, izpopolnjen motor in brezhibna lega na cesti po zaslugi precizno uglašene šasije. BMW 328 je položil temelj za popolnoma novo razumevanje tistega, kar bi avtomobil lahko bil: uspeh zaradi zmogljivosti na osnovi odličnega součinkovanja med skrajno učinkovitostjo in celotnim spektrom parametrov. Z vključitvijo teh kvalitet je BMW 328 utelešal vse, kar predstavlja znamka BMW vse do danes: dinamiko, estetiko in inovacijo.

 

BMW 1500 – ustanovni član novega razreda (“Neue Klasse”) – nov segment družinske športne limuzine.

Z leti je BMW Group vedno znova dokazoval svoj instinkt za konstrukcijo odličnih avtomobilov in motornih koles v pravem času. Veliko njegovih izdelkov je uveljavilo popolnoma nove segmente vozil: v zgodnjih 60-ih letih, na primer, je novi razred (“Neue Klasse”) BMW 1500 postal ustanovni član segmenta družinske športne limuzine. Danes je ta segment del ponudbe vsakega premium avtomobilskega proizvajalca.

 

Popolnoma nov koncept motornega kolesa – “GS”– se je rodil z R 80 G/S.

V poznih 70-ih letih, ko je bila konkurenca iz Daljnega vzhoda vedno večja, so razvijalci motornih koles pri BMW prišli na dan s presenečenjem v obliki popolnoma novega koncepta motornega kolesa, ki je bilo lansirano leta 1980: R 80 G/S. V tistem času je bil to prvi in edini terenski motocikel z velikim motorjem, ki je nudil vozne kvalitete cestnega motocikla. “GS” je položil temelj za enega najbolj popularnih tipov motornih koles danes: potovalni enduro.

 

Razkritje prvega “SAV”: BMW X5.

Inovativen koncept, ki združuje cestne in terenske zmožnosti, se je izkazal za zelo obetavnega – ne le za motorna kolesa. Leta 1999 je avtomobilski svet še vedno delal razliko med osebnimi vozili za cesto in grob teren. BMW si je izmislil presenetljivo novo rešitev, ki je združevala oboje. Razkrita je bila v januarju leta 1999 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Detroitu. Precej pred velikim uspehom izvedenke SUV, je BMW Group razvil svojo lastno interpretacijo vozila, ki je nudilo dinamične vozne lastnosti, sistem štirikolesnega pogona in višji položaj sedenja za potnike. Poimenovanje SAV (Sports Activity Vehicle) je izražalo njegovo športno usmeritev: to je bil BMW X5, ki so ga proizvajali v ameriškem Spartanburgu.

 

Ustanovitev BMW Motorsport GmbH – temelj za BMW M GmbH.

Podjetju BMW Group takšnega uspeha niso prinesli le izdelki, ampak tudi njegove pionirske odločitve. Ena takšnih je leta 1972 povzročila ustanovitev oddelka BMW Motorsport GmbH. Za vodilne može podjetja samo dejstvo, da dirkalni šport prispeva k pozitivni podobi podjetja in njegovim izdelkom ni bilo dovolj; vozila, ki jih proizvede oddelek BMW Motorsport GmbH morajo prav tako prinašati pomembne dobičke, s katerimi se bodo financirale aktivnosti v motošportu. Vse do danes predstavljajo izdelki BMW M GmbH pomemben prispevek pri rezultatih in ugledu podjetja.

 

Odprtje “FIZ” – raziskovalnega in razvojnega centra BMW Group v Münchnu.

Številne inovacije BMW Group so nastale v zelo progresivnem okolju raziskovalnega in razvojnega centra v Münchnu, poznanega kot FIZ. Poslopje s strukturo satja, ki je svoja vrata odprlo leta 1990, spodbuja sodelovanje med vsemi sodelujočimi oddelki v razvoju vozila, s tem da zmanjša razdalje med njimi. Skupaj z novim poslopjem so bili inženirji reorganizirani v “razvojne projektne ekipe”, kar je zagotovilo bolj učinkovito komunikacijo in reševanje problemov neposredno na njihovih prvih prototipih. Poleg tega so lahko ohranjali stalen stik z oblikovalci, saj so bili tudi slednji nastanjeni v FIZ-u in so tako lahko obravnavali svoje predloge od samega začetka. Z leti se je koncentracija razvojnega dela v FIZ-u izkazala za zelo uspešno in se razvija še danes. Obrat testnega centra za aerodinamiko, na primer, je začel delovati leta 2009 in velja danes za merilo po vsem svetu. Načrti za stalno širitev FIZ-a v naslednjih desetletjih so že v polnem teku.

 

BMW Group: soočenje s preteklostjo.

Poleg številnih uspehov se je BMW Group v svoji zgodovini srečal tudi z več pomembnimi krizami in izzivi.

 

Trideseta in štirideseta leta.

Pod režimom nacionalsocializma v tridesetih in štiridesetih letih je BMW AG deloval izključno kot dobavitelj za nemško orožarsko industrijo. Ko se je povečala potreba za letalskimi motorji BMW, so bili prisilni delavci, obsojenci in zaporniki iz koncentracijskih taborišč rekrutirani za pomoč pri njihovi proizvodnji. Veliko trpljenje, ki ga je povzročil režim, in usoda številnih prisilnih delavcev ostajata predmet najglobljega obžalovanja vse do danes. Leta 1983 je postal BMW AG prva industrijska korporacija, ki je sprožila javno razpravo o tem poglavju svoje zgodovine z izdajo knjige z naslovom “BMW – Eine Deutsche Geschichte”. Na to temo je sledilo še nekaj izdaj. BMW Group se odkrito sooča s tem temnim poglavjem svoje preteklosti. Leta 1999 je postal ustanovni član fundacije “Erinnerung, Verantwortung, Zukunft” za odškodnine nekdanjim prisilnim delavcem.

 

Od leta 1990, BMW Group aktivno sodeluje v prizadevanjih za spodbujanje odprtosti, spoštovanja in medkulturnega razumevanja. (Za več informacij o korporativni in medkulturni odgovornosti pri BMW Group obiščite PressClub na:www.bmwgroup.com/en/responsibility/corporate-citizenship/culture.html).

 

  1. december 1959.

V povojnih letih je bilo okrevanje BMW ali s celim imenom Bayerische Motoren Werke počasno. Medtem ko se je Nemčija v 50-ih letih znašla sredi “ekonomskega čudeža”, se je BMW AG nahajal v hudi krizi in na robu izgube svoje neodvisnosti s prodajo velikemu tekmecu Daimler-Benz. Na dramatični generalni skupščini, ki je potekala 9. decembra 1959, so bili s strani malih delničarjev in trgovcev BMW prekrižani načrti za prodajo. Eden največjih delničarjev podjetja, industrialec Herbert Quandt, ki ga je navdušilo zaupanje ostalih delničarjev in trgovcev do BMW, se je odločil poiskati alternativno rešitev, ki jo je oblikoval v pogovorih z upravnim odborom in svetom delavcev. Podrobne analize so pokazale, da ima BMW obetavno prihodnost. Podjetniška predanost Herberta Quandta in njegove družine ohranja avtonomijo BMW AG vse do danes.

Moč in vzdržljivost BMW Group sta bili očitni tudi v letih, ki so sledila. Naftna kriza v zgodnjih 70-ih in neuspeli prevzem znamke Rover v 90-ih letih sta bili dve izzivov polni situaciji; podjetje je iz obeh izplavalo še močnejše.

 

Blagovne znamke so čustven značaj podjetja.

Z leti je BMW Group pokazal svoje izjemno zavedanje blagovne znamke ob številnih priložnostih. Poleg razvoja matične blagovne znamke BMW in njene prerazporeditve po krizi leta 1959, je ustanovil ime BMW Motorrad. Leta 2001 oz. 2003 je, po zaslugi vrhunske tehnologije, znova zanetil uspeh britanskih blagovnih znamk MINI in Rolls-Royce.

Od takrat je nenehna krepitev blagovnih znamk BMW, BMW Motorrad, MINI in Rolls-Royce omogočila BMW Group, da si zagotovi močan položaj v premium segmentu. “Podjetje se nenehno razvija in včasih celo ponovno iznajde,” je dejal Harald Krüger, predsednik upravnega odbora BMW AG. “In tudi v prihodnje se to ne bo spremenilo.”

 


Galerija: