Novice

Alpine A460 in moštvo Signatech-Alpine

• Alpine je razkrila oba prototipa Alpine A460, s katerima bodo tekmovali v letošnjem prvenstvu FIA WEC (World Endurance Championship).

• Letošnji dirkaški posadki Alpine (št. 35: Panciatici / Cheng / Tung in št. 36: Lapierre / Menezes / Richelmi) ciljata na skupno zmago v razredu LMP2.

• Prvi letošnji javni nastop moštva Signatech-Alpine bo v preskusnih vožnjah za vsa prijavljena moštva, ki bodo danes in jutri potekale na dirkališču Paul Ricard na jugu Francije.

 

Moštvo Signatech-Alpine je sinoči na dirkališču Paul Ricard na jugu Francije razkrilo dirkalna prototipa Alpine A460.

 

Ime novih dirkalnikov sledi logiki niza, ki se je začel v sedemdesetih letih z A440, in je poklon 60-letni zgodovini znamke, ki je bila predmet proslav v letu 2015. Alpine A460 je zasnovana na novi šasiji s homologacijo FIA in že upošteva nove predpise za razred LMP2, ki bodo stopili v veljavo leta 2017. V primerjavi s predhodnikom ima v prid večji varnosti dirkačev in boljši aerodinamičnosti zaprto kabino. To je prvi prototip Alpine z zaprto kabino po modelu A220 iz leta 1969.

Alpine A460 poganja enak 4,5-litrski motor V8 kot A450b. Ta motor Zveze Renault-Nissan ima največjo moč preko 550 KM, ki se prenaša preko šeststopenjskega sekvenčnega menjalnika.

Razstavna prototipa Alpine Vision in Alpine Célébration sta bila tudi na odru ob razkritju obeh novih dirkalnikov Alpine A460, odetih v značilno kombinacijo modre in oranžne barve, ki je v uporabi od tekmovalnega povratka Alpine leta 2013. Dirkalnika se razlikujeta z zastavami – Alpine A460 s številko 36 ima francosko zastavo, tisti s številko 35 pa kitajsko zastavo.

Slednji je v prvenstvo prijavljen pod imenom Baxi DC Racing Alpine, z njim pa bodo dirkali Francoz Nelson Panciatici – steber Alpininega tekmovalnega programa od leta 2013 – ter Kitajca David Cheng in Ho-Pin Tung. DC Racing sta ustanovila SR-Jackie Chan in David Cheng. Doslej so osvojili več naslovov prvaka v azijskem prvenstvu Le Mans, za letošnje prvenstvo FIA WEC pa so združili sile z moštvom  Signatech-Alpine, ki bo zagotovilo tehnično, športno in logistično podporo tega projekta.

 

Dirkalnik s številko 36, s katero je Alpine osvojila prvenstvi ELMS 2013 in 2014 ter uvrstitev na stopničke v Le Mansu leta 2014, bodo imeli trije novinci v taboru Alpine. To so Francoz Nicolas Lapierre, Američan Gustavo Menezes in Monačan Stéphane Richelmi.

Obe dirkaški posadki in oba dirkalnika bodo deležni enakovredne podpore, ne glede na njihove dosežke v prvenstvu. Naj zmaga boljša Alpine!

Z razporeditvijo svojih sil na dve vrhunski posadki moštvo Signatech-Alpine potrjuje svoje ambicije za svoje drugo sodelovanje v celotni sezoni prvenstva FIA WEC, najvišji obliki vzdržljivostnih dirk. Po zmagi v lanski dirki 6 ur Šanghaja in četrtem mestu v končni razvrstitvi moštev LMP2 lanskega prvenstva, namerava moštvo letos z dvema dirkalnikoma še bolj napredovati in biti zmožno, da se obe posadki v vsaki dirki lahko potegujeta za zmago

Danes in jutri se bo moštvo Signatech-Alpine v prologu na dirkališču Paul Ricard pridružilo ostalim moštvom, ki so se prijavila za letošnje prvenstvo FIA WEC. V dveh dneh preskusnih voženj se bodo pripravili na prvi tekmovalni nastop v sezoni. To bo dirka 6 ur Silverstona v Veliki Britaniji (od 15. do 17. aprila).

Bernard Ollivier, namestnik generalnega direktorja Alpine: “Po osvojitvi dveh zaporednih prvenstev ELMS v letih 2013 in 2014 je moštvo Signatech-Alpine lani dokazalo svoje zmožnosti in potencial na svetovni ravni in si za letos postavilo še višje cilje. Tokrat bo moštvo v svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA tekmovalo z dvema novima prototipoma A460 – eden je predmet sodelovanja s kitajskim moštvom DC Racing – in s šestimi nadarjenimi dirkači. Moštvo Signatech-Alpine bo pod vodstvom Philippa Sinaulta brez dvoma še naprej vzburjalo čustva ljubiteljev znamke Alpine po vsem svetu.”

Philippe Sinault, vodja moštva Signatech-Alpine: “Iz leta v leto je zavezanost Alpine vzdržljivostnim dirkam večja in močnejša. Lani smo v svoji prvi sezoni v prvenstvu FIA WEC dosegli razredno zmago v dirki 6 ur Šanghaja. Letos želimo še več. Zaradi tega je v moštvu toliko novega – od novih dirkaških posadk in novih dirkalnikov, do preurejene organiziranosti moštva. Veseli nas, da smo se povezali z DC Racing, kar nam omogoča nastopanje z dvema dirkalnikoma A460. To nam očitno prinaša dodatne prednosti in nove priložnosti v strategiji dirk. Zdaj je na nas, da ves ta potencial obvladamo in izkoristimo v prid novih tekmovalnih uspehov Alpine.”

 


Galerija: