Pnevmatike

Avto z letnimi gumami bi jo močno poškodoval, tisti z zimskimi pa niti oplazil

Na poligonu Varne vožnje v Logatcu zgodil prvi del preventivne akcije »Najprej varnost«, katere namen je javnost osveščati o tem, kako pomembno za našo varnost in udobno vožnjo je na vozilu imeti sezonsko ustrezne pnevmatike.  Na mokrem cestišču so se že pri hitrosti 30km/h poznale  precejšnje razlike pri razdalji ustavljanja, pri 60km/h pa je bila zavorna pot vozila z letnimi pnevmatikami daljša za kar pet metrov!

Zakonske zahteve minimalne, za varnost potrebno veliko več

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi (med 15. novembrom in 15. marcem) in v zimskih razmerah, opremljena s predpisano zimsko opremotorej z zimskimi pnevmatikami ali z letnimi pnevmatikami  v kombinaciji z verigami. Zakonska zahteva je močno upravičena, saj so v zimskim mesecih prav neustrezne gume na avtomobilih vzrok za večje število zdrsov in prometnih nesreč.  Z letnimi gumami na snegu je zavorna pot tudi do 2x krat daljša, posledice tako dolgega zaviranja pa so lahko smrtonosne. Slovenska zakonodaja narekuje, da mora biti minimalna globina profila pnevmatik 3mm, vendar strokovnjaki opozarjajo, da je to zares minimalna globina. Nekatere države, med njimi tudi Srbija in Hrvaška, imajo zakonsko mejo postavljeno višje, na 4mm.

V Centru Varne vožnje Blagomix v Logatcu pravijo, da so vsak dan ponovno razočarani nad nevednostjo in brezbrižnostjo voznikov. » K nam prihajajo tako povratniki, kot tudi vozniki začetniki. Velik delež obojih pa je v odnosu do pnevmatik strašljivo neveden.  To, da poznamo letne in zimske gume še vedo, o njihovih karakteristikah in obnašanju na vozišču pa vedo zelo malo, premalo« pravi trener varne vožnje Samo Rep.  Pa vendar gre pri menjavi pnevmatik glede na sezono še za marsikaj drugega kot le zadostiti zakonskim zahtevam.

Preventivna akcija »Najprej varnost«

In prav to, javnost opominjati na nevarnosti, ki pretijo vozilom z neprimernimi pnevmatikami in voznike opozoriti na manj znana a pomembna dejstva, ki lahko tudi rešijo življenje, je namen preventivne akcije »Najprej varnost«, katere pobudnik je največji evropski spletni prodajalec pnevmatik, nemško podjetje  Delticom.  V želji po tem, da bi voznike opozorili na nevarne situacije, ki se jim med vožnjo lahko zgodijo, v primeru neprimerne ali nepopolne zimske opreme v sezoni jesen-zima, ki je tik pred nami, so se povezali s Centrom Varne vožnje Blagomix v Logatcu, da bi tako kot že v več drugih evropskih državah pred tem, med državljanje delili posebne žetone, ki služijo preverjanju globine profila pnevmatik. Projekt so prav v Sloveniji prvič nadgradili tudi s praktičnim prikazom najpogostejših nevarnih situacij na cesti, do katerih lahko pride v kolikor je vozilo opremljeno z neustreznimi sezonskimi pnevmatikami.  Preventivno akcijo so podprli tudi pri Agenciji RS za varnost prometa.

V Logatcu so v okviru preventivne akcije na poligonu, ki je opremljen z vsemi elementi mokre in poledenele ceste  demonstrirali vožnjo z letnimi in zimskimi gumami ter merili zavorni čas in razdaljo ustavljanja. V ta namen so vozila opremili s čisto novimi letnimi in zimskimi pnevmatikami iz spletne trgovine www.gume-direkt.com. Prikazali so tudi vajo »izogib nenadni mehanski oviri na vozišču«, kjer smo se lahko na lastne oči prepričali, kako dolga je zavorna pot, ko nenadoma pričnemo zavirati.

Drastične razlike pri ustavljanju vozila z zimskimi oziroma letnimi gumami

Za prikaz ustavljanja vozila na mokrem oz. poledenelem cestišču sta bili izbrani dve hitrosti, 30 in 60 km/h. Na lastne oči smo se lahko prepričali, koliko dlje se je ustavljalo vozilo z letnimi pnevmatikami, na zunanjem prikazovalniku hitrosti pa smo hkrati lahko opazovali tudi hitrost vozila. Pri hitrosti vožnje 30km/h in z istočasnim zaviranjem je vozilo z zimskimi pnevmatikami ustavilo dva metra pred vozilom z letnimi pnevmatikami, pri hitrosti 60km/h pa je bila razlika skoraj 5 metrov! Pri tem je potrebno poudariti, da je bila temperatura ozračja 11 stopinj Celzija, vozna podlaga (asfalt) pa je imel še kakšno stopinjo več!  Razmere torej niso bile take kot pozimi, ampak »prijaznejše«. Pri še bolj ohlajenem asfaltu in celo poledenelem, bi bila razdalja še mnogo daljša!  Nezanemarljiva je tudi hitrost, s katero sta se na mokrem cestišču ustavljali vozili z letnimi in ziskimi pnevmatikami.

Obe vozili sta zaviranje pričeli ob vstopni hitrosti 30 km/h. Potem, ko se je vozilo z zimskimi pnevmatikami že ustavilo, je na tej isti točki vozilo z letnimi pnevmatikami še vedno imelo hitrost 17km/h. Èe bi vozilo s to hitrostjo zadelo pešca, bi to povzročilo lažje poškodbe kot so zlomi roke, noge .. v kolikor bi pešec padel po tleh, bi z glavo prav lahko udaril v pokrov motorja ali v tla.

Ko sta obe vozili začeli zavirati ob vstopni hitrosti 60km/h, je bila razlika še veliko bolj očitna. Vozilo z zimskimi gumami se je že vstavilo in čeprav sta začela zavirati hkrati je vozilo z letnimi gumami na tej isti točki še vedno imelo hitrost 35 km/h. Èe bi na tej točki stala peška in bi jo vozilo zbilo s hitrostjo 35km/h, bi bila resno poškodovana, s hujšimi zlomi okončin, ali celo hrbtenice! Lahko bi prišlo tudi do zelo hudih poškodb glave, peška pa bi po takšni nesreči dolgo okrevala. Samo predstavljate si lahko kaj bi se zgodilo, če bi vozilo imelo še višjo vstopno hitrost ....

 

Slovenskim potrošnikom je kvaliteta vedno bolj pomembna

Ko je govora o prometni varnosti, Slovenija v primerjavi z ostalimi evropskimi državami velja za dobro osveščeno, stopnja varnosti v cestnem prometu pa se nenehno povečuje. To je deloma posledica veliko preventivnih dogodkov in akcij, ki jih za državljane organizirajo Policija, Javna agencija RS za varnost prometa in nevladne organizacije, po drugi strani pa smo Slovenci preudarni ljudje, ki preden se odločimo za nakup, radi dobro raziščemo ponudbo in preverimo več ponudnikov. Tudi pri gume-direkt.com ugotavljajo, da nam je Slovencem kvaliteta v primerjavi s ceno vedno bolj pomembna: »Èeprav pri nas nudimo zares ugodne, poceni pnevmatike, pa zadnja leta opažamo da ljudem ni več pomembna le nizka cena, ampak tudi kvaliteta. Ko slovenski kupci preko spleta ali po telefonu izvajajo naročila, le ta trajajo veliko dlje kot pred leti. Včasih so ljudje prišli v spletno trgovino, naročili pnevmatike, jih plačali in to je bilo to. Danes pa preden se odločijo za nakup  veliko sprašujejo, raziskujejo, primerjajo«.

To je sicer dobra novica, ki navdaja z upanjem, da bomo v Sloveniji zaradi večje osveščenosti in bolj preudarnih voznikov morda kmalu imeli manj nesreč. Pa vendar statistike pravijo, da je število prometnih nesreč, še posebej tistih  s smrtnim izidom še vedno zelo visoko. Zato organizatorji preventivne akcije »Najprej varnost« upajo, da bodo s svojo aktivnostjo pridobili pozornost čimvečje množice voznikov, posebej še tistih, ki o pomenu kvalitetnih zimskih pnevmatik ne vedo dovolj.

Akcija »Najprej varnost« se nadaljuje

Sicer bodo gratis žetone za preverjanje globine pnevmatik med slovenske voznice in voznike delili tudi v nedeljo 9. oktobra med 9. in 12. uro  pred nakupovalnim centrom E.Leclerc v Ljubljani, ki tudi podpira preventivno akcijo »Najprej varnost«. Mimoidočim in vsem, ki jih zanima več o pnevmatikah bodo trenerji iz Centra Varne vožnje Blagomix tudi odgovarjali na vprašanja, ki jih bodo vozniki imeli v zvezi s pnevmatikami, njihovo menjavo, obrabo in tako dalje.  Prav tako bodo voznikom tudi razlagali oznake pnevmatik in kaj pomenijo številke ki so vtisnjene na pnevmatike, saj se v praksi večkrat pokaže, da ljudje včasih sploh ne vedo katere gume kupiti ali naročiti, ker ne znajo brati oznak

Ne pozabite! Vaša vozila morate obuti v zimske čevlje najkasneje do 15. novembra. Zimske pnevmatike so tiste, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako M+S (oz M.S oz. M&S). Globa za neustrezno zimsko opremo je 40 evrov. V kolikor pa se z vozilom ustavite na cestišču ali drugače ovirate promet, ste lahko kaznovani s 500 evri in 5 kazenskimi točkami. In kar je najpomembnejše, z zimskimi pnevmatikami boste od 15. novembra dalje na cesti veliko bolj varni.

 

 

Ali ste vedeli?

  • Zavorni čas je z letnimi pnevmatikami na snegu tudi do dvakrat daljši kot z zimskimi.
  • Letna guma na temperaturi nižji od 7 stopinj celzija izgubi svoje ključne karakteristike, ki jo delajo varno in zanesljivo, predvsem izgubi na oprijemu s cestiščem, kar pa je zelo pomembno.
  • Pnevmatika naj bi, ko se jo prične uporabljati, ne bila starejša od 5 let, s predpostavko, da je bila pravilno skladiščena in ima še vedno vse tovarniške specifike, ni bila poškodovana itd
    • Po nekaterih testih je bil zavorni čas avtomobila, ki se je peljal 30km/h po zaledenelem cestišču 57m z zimskimi in 68m z letnimi pnevmatikami. Nezanemarljiva razlika!
    • Razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami ni le v premeru, globini in načinu oprijema le-te na podlago, in serija drugih parametrov, temveč je bistvena razlika tudi v materialu iz katerega je izdelana zimska ali letna guma.
    • Primarni potrošniki in največji kupci pnevmatik so moški, ženske pa so predvsem bolj preudarne pri nakupovanju in si za primerjavo pnevmatik, kvalitete in cen vzamejo bistveno več časa kot moški.
    • Pozimi se zgodi šestkrat več  prometnih nesreč  glede na druge letne čase.
    • Primerjavo med posameznimi pnevmatikami, ocene in mnenja uporabnikov o različnih pnevmatikah, ki so prisotne na slovenskem tržišču si lahko ogledate na spletni strani www.testipnevmatik.com ki je  del večje platforme tyretest.com, gre za mednarodno spletno stran, na kateri je do sedaj zbranih skoraj pol milijona "testov pnevmatik", torej ocen in mnenj. 
    • Shranjevanje pnevmatik: Pnevmatike s platišči obesimo ali jih naložimo eno na drugo, pri čemer jih je občasno potrebno zasukati. Pnevmatike brez platišč nikoli ne obesimo,  niti jih ne nalagamo, ampak jih skladiščimo pokončno.
    • Nikakor se poleti nevozite z zimskimi gumami, saj se na vročem asfaltu veliko hitreje obrabijo, ob nastopu ponovne zimske sezone pa bodo veliko bolj obrabljene in temu primerno manj varne.  Ker so zimske pnevmatike načeloma dražje kot letne, vas bo torej na koncu stalo več denarja, če bo avto skozi vse leto v zimskih gumah, saj bodo imele krajšo življenjsko dobo. 

Galerija: