Prototipi

KONCEPT CITROËN C-AIRCROSS

Citroën predstavlja C-Aircross Concept, barvito konceptno vozilo z močno osebnostjo, ki izraža svojo vizijo kompaktnega SUV-ja. S svojim izvirnim oblikovanjem in potniškim prostorom, ki se osredotoča na udobje, koncept uteleša Citroënovo sposobnost izstopanja iz množice, ne glede na avtomobilski segment. Osvajalec mest in širnih prostranstev, sodoben in hkrati širokogruden C-Aircross Concept doda zaščiti, ki jo nudijo športna terenska vozila, še svoj zanesljiv in svež odnos.

Notranjost vozila C-Aircross Concept priča o programu Citroën Advanced Comfort®, saj razkriva prostoren in svetel potniški prostor v toplih materialih ter tehnologije za lažje življenje, ki gredo v korak s časom. C-Aircross Concept, ki bo vsemu svetu premierno predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu 7. marca, naznanja Citroënov naskok na avtomobilski segment športnih terenskih vozil v Evropi.

IZRAZIT IN BARVIT DIZAJN-Sproščen odnos in močno poigravanje z barvami 

Optimistično usmerjen koncept C-Aircross ima edinstveno osebnost. Njegov sodoben dizajn je izrazit in barvit. Temelji na ravnovesju vodoravnih linij in mišičastem videzu. Karoserijo vizualno povišajo zaščitne obloge, ki obdajajo njeno spodnjo polovico. Prek vozila C-Aircross Concept so ekipe za stilsko oblikovanje pri Citroënu uspešno povezale tekoče linije z atributi SUV-jev, in to na kompaktni karoseriji (dolžina: 4,15 m, širina: 1,74 m, višina: 1,63 m). Koncept C-Aircross gradi na prepoznavnih produktnih in stilskih potezah novega C3, zato se pri njem izmenjujejo gladke površine in grafični kontrasti z barvnimi poudarki.

Celotni karoseriji daje eleganco moder barvni odtenek, ki je v kontrastu z barvo Corail Fluo za barvne poudarke, s katerimi je izražena zabavna plat tega konceptnega vozila za prosti čas. Med oranžno pobarvanimi elementi med drugim zasledimo obrobe žarometov, sredinske kolesne pokrovčke, bočne zaščitne letve ter strešne prtljažne drogove z lučkami LED na skrajnih koncih.

Z vidika silhuete C-Aircross že na prvi pogled izstopa po svojem kratkem in visokem pokrovu motornega prostora ter močnem, vendar ne agresivnem prednjem delu, ki v svetu ustaljenih oblikovalskih smernic športnih terenskih vozil ubira nove izrazne poti. Mišičasta oblika, ki daje občutek varnosti, ter velike poteze na karoseriji njegov značaj še dodatno poudarijo in mu dajejo močno osebnost. Koncept C-Aircross je pripravljen za doživetja, saj je opremljen z zaščitnimi zavesicami črne barve s sijajem spredaj in zadaj, z zaščitnimi oblogami blatniških košev s kamuflažnim vzorcem ter bočnimi zaščitnimi letvami v spodnjem delu. Njegov borbeni videz poudarjajo še kolesa z 18-palčnimi platišči domiselne in izklesane oblike, po katerih je mogoče že navzven sklepati na visok položaj za vožnjo in terenske zmogljivosti tega koncepta.

V skladu s celostno podobo znamke in stilističnimi smernicami oblikovanja zunanjosti novega C3 ima koncept C-Aircross zaobljen prednji del, ki daje občutek varnosti, ter v dveh ravneh razporejene prepoznavne luči. Dnevne luči z diodami LED, ki se v zgornjem delu združijo z okrasno masko, so ločene od glavne funkcije osvetlitve, ki je umeščena niže. Tudi zadnji del, čist in grafičen, prinaša izrazite stilske poteze. Koncept C-Aircross je od strani markanten in poudarjen ter ima na zadku luči 3D v obliki treh lebdečih obročev, ki dajejo zelo tehnološki vtis.  

Enak lebdeč občutek pustijo tudi okrasni elementi vogalnih sten in strehe. Lebdeče izdelane in osvetljene zadnje vogalne stene z močnim grafičnim kontrastom so prepoznavna poteza tega koncepta, oblikovane kot aerodinamične naoknice, streha pa je opremljena s steklenim panoramskim oknom, ki prinaša dodatne vire svetlobe. Stilizirane zadnje vogalne stene v barvi Corail Fluo zastirajo pogled v notranjost vozila, vendar prepuščajo svetlobo. Velika količina zastekljenih površin in velika kabina poudarjata edinstven značaj tega koncepta ter nakazujeta prostoren in svetel potniški prostor.

Še en ključni element razvoja tega koncepta: upoštevanje aerodinamike. To se kaže predvsem v oblikovanju koncepta in njegovi splošni uravnoteženosti. Vse površine so bile premišljeno zasnovane ob upoštevanju zračnih tokov, ki ob njih nastajajo. Za še večjo učinkovitost pa je ta koncept opremljen še s krmiljenimi vstopnimi odprtinami za zrak v prednjem odbijaču, odprtinami za zrak v stranskih ščitnikih spodnjega dela vrat, poimenovanimi "air breather", ter zadnjim difuzorjem za dodatno izboljšano aerodinamičnost.

Prečiščen in grafičen potniški prostor

Koncept Citroën C-Aircross ima vrata z nasprotnim odpiranjem, ki ponudijo lažje vstopanje v vozilo. Takšen način odpiranja, ki pripomore k večjemu udobju, se navezuje na obstoječi konceptni vozilu Aircross in CXperience. C-Aircross Concept prav vabi na vožnjo in izlete s svojim potniškim prostorom uporabnega videza, prijetno velikim in živahnim. 

V vozilu so se Citroënovi oblikovalci odločili izdelati zračno in mišičasto armaturno ploščo brez instrumentne plošče ter sedeže, ki se zdijo, kot da visijo v zraku. Pri notranji arhitekturi prevladuje vodoravna smer, ki daje občutek fluidnosti, sodobnosti in prostornosti.

Poleg enokrakega volanskega obroča s poenostavljenimi upravljali, ki se spogleduje z zgodovino znamke, je na s tkanino prevlečeni armaturni plošči nameščen zadimljen "projekcijski prikazovalnik", na katerem so v voznikovem vidnem polju zbrani vsi merilniki. Barvni prikaz informacij se odlično sklada s tem športnim terenskim vozilom z močno igro barv. V sredini armaturne plošče kraljuje velik 12-palčni zaslon na dotik s posebno grafično podobo, na katerem se prikazujejo različne informacije o vožnji in razvedrilno-informativne vsebine. Pod njim je umeščena sredinska konzola, ki se razteza od prednjih sedežev do zadnjih in vsebuje veliko uporabnih odlagalnih mest.

Armaturna plošča, ki je v celoti odeta v svetlo sivo in živahno oranžno barvo ter izdelana v obliki prečiščene in v zraku lebdeče letve, se poigrava s kontrasti vse do oblog pri vratih ter ponuja številna odlagalna mesta. Veliko odlagalno mesto, poimenovano „peresnica“ in pobarvano v oranžno barvo, se razteza po celotni dolžini armaturne plošče. Posebno pozornost so namenili tudi ostalim stilskim detajlom. Konceptno vozilo C-Aircross ima tudi v notranjosti prepoznavno osvetlitev in barvne poudarke okrog zračnikov in na sponkah varnostnih pasov. Barva Corail Fluo, ki prevladuje po tleh in po preprogah, ustvarja lep učinek barvno skladnih odtenkov.

To toplo in barvito kombinacijo zasledimo tudi na notranjem oblazinjenju iz debele in na dotik mehke tkanine. Sedeži, ki spominjajo na klopi, so ravno tako odeti v to kombinacijo sivega in oranžnega odtenka. Vodoravna linija, ki jo ustvarjajo barve in materiali, se sklada z armaturno ploščo in še okrepi grafični in edinstven dizajn koncepta Citroën C-Aircross Concept.

SODOBNO IN OBILNO UDOBJE

Ravno tako kot novi C3 ima tudi koncept C-Aircross vse atribute programa Citroën Advanced Comfort®. Je prostoren in oblikovan kot pravi zapredek in življenjski prostor za voznika in potnike. V njem najdemo številne lastnosti, ki spodbujajo dobro počutje telesa in duha. 

Že ob vstopu v vozilo občutimo vidno in fizično udobje. C-Aircross Concept ustvari takojšen občutek udobja, ki ga utelešajo štiri sedišča mehkih in telesu prilagojenih oblik. Sprednji in zadnji sedeži so široki in izdelani kot udobne zofe. Oblazinjeni so s toplimi in tehničnimi materiali po zgledu posteljnih žimnic ter tapecirani z reliefno potiskano alkantaro. Poleg kakovostne izdelave, ki je naravna in dragocena, nudijo edinstveno oporo, ki je našla navdih v izdelavi postelj. Prilagajajo se telesni drži in obljubljajo drugačno doživetje ceste.

Številna in domiselna odlagalna mesta

V želji po priročnosti in vsakdanji uporabnosti je v konceptnem vozilu C-Aircross mnogo velikih in preglednih odlagalnih prostorov. Spredaj imata voznik in sovoznik na voljo izvirno odlagalno mesto, ki se razteza po vsej dolžini armaturne plošče. "Peresnica", kot so ga poimenovali, ima izbokline, ki spominjajo na model C4 Cactus in preprečujejo predmetom, da bi drseli okrog po odlagalnem mestu. Dvojni predal z jermeni, ki se spogleduje s svetom potovanj in izdelavo potovalnih kovčkov, ravno tako ponuja zelo uporabno odlagalno mesto potnikom na prednjih sedežih. Še druga domiselna odlagalna mesta za lažje življenje: veliki predali za drobnarije v vratih in prostor za odlaganje ročne torbice pod sredinsko konzolo, dobro skrit pred radovednimi pogledi. Oblikovalci so izrisali tudi sedeže z vdelanimi žepi, ki se skrivajo v naslonjalu in ob strani. Za konec omenimo še sredinsko konzolo z zelo globokim predalom in prvim posebnim predalčkom za brezžično polnjenje z uporabo indukcije v sprednjem delu. Ta konzola se razteza nazaj in ima še en prostor za odlaganje pametnih telefonov, ki je na dosegu potnikom na zadnjih sedežih. Ti bodo na hrbtišče prednjega sedeža lahko namestili tudi svojo tablico in si na njej ogledali film, lahko pa jo bodo tudi shranili na varno v skrit prekat v sredini sedežne klopi.

Prostor, oblit s svetlobo

Za prijetno in umirjeno potovanje je Citroën C-Aircross Concept poskrbel za vidno vez z okolico ter obilico svetlobe v potniškem prostoru. Lahko se zanese na svoja velika bočna stekla in inovativna stilizirana zadnja vogalna stekla, ki skozi naoknice spuščajo svetlobo v notranjost. Tudi veliko zastekljeno panoramsko strešno okno podnevi omogoča svetlobi, da oblije prav vse sedeže. Ti različni viri svetlobe okrepijo občutek prostornosti in prijetnega počutja. Neposredno pripomorejo k udobju potnikov in opravijo svoj del naloge pri nudenju resničnega doživetja "Be Different, Feel Good".

Tehnologije za brezskrbno in umirjeno počutje

Konceptno vozilo C-Aircross je skladno s programom "Citroën Advanced Comfort®" opremljeno z novimi tehnologijami, ki pripomorejo k uporabnosti in olajšajo življenje. Uporabne, intuitivne in sodobne tehnologije lahko uporabljajo vsi potniki.

Obvolanska upravljalna stikala so poenostavljena in uporabne informacije za vožnjo vozilo projicira v voznikovo vidno polje, s čimer ga duševno razbremeni in poskrbi za njegovo umirjeno počutje. Merilniki so prečiščeni in izdelani s posebno grafiko ter se prikazujejo na velikem steklenem zaslonu. V konceptu C-Aircross sta funkciji projekcijskega prikazovalnika in visokotehnološkega sistema za vzvratno preglednost vrhunsko dodelani. Klasična zunanja vzvratna ogledala nadomeščata dve bočni kameri. Zajeto sliko sistem prikazuje na mestu zunanjega vzvratnega ogledala. Za optimalen pregled nad okolico ima konceptno vozilo tudi kamero na zadku, ki je nameščena v sredini strešnega spojlerja.

Povezljivost za deljenje doživetij in izkušenj

Koncept C-Aircross ima pameten in intuitiven uporabniški vmesnik. Voznik in njegovi sopotniki imajo na 12-palčnem osrednjem zaslonu na dotik dostop do številnih uporabniških funkcij. To je pravo kontrolno središče vozila, ki olajša uporabo in obenem estetsko krepi občutek velikosti in prostornosti potniške kabine. Razvedrilno-informativni sistem s povezanim 3D navigacijskim sistemom Citroën Connect Nav s prepoznavanjem govora omogoča, da imajo med vožnjo vsi dostop do različnih informacij. Vsak si lahko tudi nastavi svojo temperaturo klimatizacije, izbere glasbo po svoji želji ali si ogleda svoj najljubši film. Glede na želeno doživetje je na voljo več konfiguracij: razmerje 1/3 -2/3 ali 2/3 -1/3 oziroma prikaz čez celoten zaslon. Potniki postanejo akterji potovanja, tako kot voznik.

Za lažje deljenje podatkov in komunikacijo v vozilu ponuja Citroën samodejno sinhronizacijo vseh naprav s pomočjo aplikacije Mirror Screen, ki je na voljo tudi na obstoječih modelih v prodajni ponudbi.

Kamera visoke ločljivosti ConnectedCAM Citroën™, ki je bila prvič predstavljena pri novem C3, združuje družabnost in umirjenost duha. Umeščena je za notranjim vzvratnim ogledalom ter shranjuje tisto, kar voznik vidi pred sabo, in voznika vabi, da s preprostim klikom deli svoje fotografije in videoposnetke na družabnih omrežjih.

C-Aircross Concept ima tudi aplikacijo Share with U. Ta nova storitev potnikom omogoča, da s svojimi sopotniki povsem enostavno delijo svoje medijske datoteke (igre, glasba, videoposnetki) in jih uporabljajo v vozilu.

S področja povezljivosti in interakcije z zunanjim svetom ima koncept C-Aircross v osrčju sredinske konzole tudi poseben predal za brezžično polnjenje pametnih telefonov z indukcijo.

Za resnično akustično udobje so se oblikovalci posvetili tudi prostorskemu zvoku v potniškem prostoru. Prednji in zadnji vzglavniki so opremljeni z vgrajenimi zvočniki in mikrofoni, kar v vozilu C-Aircross Concept ustvari prave zvočne mehurčke za akustično doživetje. Vsak se torej lahko odloči, ali se želi pogovarjati z ostalimi potniki ali se osamiti.

Terenske sposobnosti

Konceptno vozilo C-Aircross z videzom športnega terenskega vozila, zabavnim duhom in sodobnimi tehnologijami nudi tudi resnično udobje vožnje. Dobro je opremljen za vsakdanje poti po mestnih središčih, vendar tudi za izlete v gore ali na morje, tako z družino kot s prijatelji. V sredinski konzoli ima vrtljivi gumb večnamenske funkcije "Grip Control".

Funkcija Grip Control je nadgradnja klasičnih sistemov za preprečevanje spodrsavanja koles, umeščena v računalnik sistema ESP. Upravlja spodrsavanje pogonskih prednjih koles in tako skrbi za lažjo vožnjo po zahtevnem terenu. Namen te inteligentne tehnologije je izboljšanje pogonske moči z uporabo 5 načinov delovanja:

- STANDARD: Ta način je namenjen običajnim cestnim razmeram (glavne ceste, avtoceste, mestna središča) z nizko pojavnostjo spodrsavanja.

- PESEK: Ta način ohranja spodrsavanje obeh pogonskih prednjih koles hkrati in tako omogoča napredovanje na razrahljani podlagi. Na ta način preprečuje še, da bi se vozilo vkopalo.

- NEUTRJEN TEREN: Ta način deluje kot diferencial z zaporo in poskrbi za speljevanje z vozilom na spolzki podlagi (blato, mokra trava, kolovoz).

- SNEG: Ta način na zasneženi cesti sproti prilagaja spodrsavanje posamičnih pogonskih koles oprijemu, ki je na razpolago.

- ESP OFF: Ta način mogoča izklop sistema za elektronski nadzor stabilnosti ESP (aktiven do hitrosti 50 km/h).


Galerija: