Predstavitve

Novi Suzuki SWIFT v Ženevi

Evropski javnosti se je v Ženevi predstavil novi SWIFT. Novi SWIFT pooseblja avtomobilski napredek in dviga voznikovo izkušnjo na novo raven. V srcu še vedno skriva pristni swiftov DNK, a sedaj v popolnoma novi podobi s poudarkom na prepričljivi zmogljivosti, zahvaljujoč izjemno nizki teži avtomobila, in okrepljen s številnimi naprednimi tehnologijami za večjo varnost. Glavni inženir Masao Kobori o SWIFTU pravi: »Naš cilj je bil zasnovati avtomobil, ki bo pri ljudeh vzbudil WOW! in to v trenutku, ko ga zagledajo, ko vstopijo vanj in ko pritisnejo na plin.«


Osnovne mere vozila: dolžina 3.840 mm, širina 1.735 mm, višina 1.495 mm (2WD)/1.520 mm (4WD), medosna razdalja – 2.450 mm.

Novi SWIFT prinaša kar nekaj razvojnih izboljšav glede na predhodnika, kot so:
- 120 kg manjša masa vozila
- 25 % bolj prostoren prtljažni prostor
- 8 % večja aerodinamika
- 5 % bolj varčen DUALJET motor
- 3 % manj hrupa v notranjosti
- 0,4 m manjši radius obračanja
- 23 mm več prostora za potnike na zadnjih sedežih v višini glave v vodoravni in navpični smeri
- 20 mm večja oddaljenost med sprednjima sedežema

Inovativna oblikovna zasnova
Ob mišičasti, agresivni, krajši, nižji in širši novi zunanji podobi SWIFTA, ki ga krasijo agresiven sprednji del, močna ramena, črni stebrički, privzdignjene luči, boste težko ostali ravnodušni. Športni značaj avtomobila se odraža tudi v njegovi notranjosti. Osrednja konzola, ki je za 5° zasukana k vozniku, se ponaša s 4,2-palčnim multimedijskim zaslonom. Volan je v obliki črke D. Sprednja sedeža nudita zelo dober oprijem in ugodje pri sedenju.

Prostornost
Novi SWIFT se ponaša tudi z optimizirano izrabo prostora. Položaj sedežev je spuščen rahlo nižje, zato imajo potniki na voljo več prostora v višini glave. Na zadnjih sedežih je za potnike 23 mm več prostora. Sprednja sedeža sta dodatno pomaknjena še 10 mm navzven, tako da je med njima za 20 mm več prostora. Novi SWIFT nudi 265 litrov prtljažnega prostora, kar je 54 litrov oziroma dobrih 25% več v primerjavi s trenutnim swiftom.

Poživljajoča voznikova izkušnja
Novi SWIFT je postavljen na platformo nove generacije »HEARTECT«, ki zaradi svoje izjemne lahkosti in togosti zagotavlja odlične vozne zmogljivosti avtomobila. Optimizirana karoserijska celota močno zmanjšuje nezaželen hrup in vibracije ter tako nudi odlično potovalno udobje. K izjemni stabilnosti, voznih lastnostim, udobju in manjši porabi goriva prispeva tudi na novo zasnovano vzmetenje. Ljubitelji SWIFTA bodo še posebej cenili neposredno odzivnost njegovega krmilnega mehanizma.

Napredna varnost
Novi SWIFT je prvi Suzukijev model, ki je opremljen z novim, naprednim sistemom za zaznavanje ovir pred avtomobilom. Sistem temelji na tehnologiji DSBS (Dual Sensor Brake Support), ki združuje monokularno kamero in laserski senzor za napredno zaznavanje ovir. Sistem nudi vozniku aktivno pomoč s funkcijo zaznavanja ovir in peščev na cestišču ter funkcijo zaviranja v sili. Sistem torej skrbi za nadzor prometa in voznika obvešča o stanju ter pri nevarnosti naleta zmanjša silovitost trčenja ali trčenje celo prepreči. Dodatno varnost zagotavlja tudi posebna karoserijska zasnova za ublažitev poškodb ob trku s pešcem.
Omenjeni sistem za zaznavanje ovir in zaviranje v sili dopolnjujeta dva asistenčna varnostna sistema. Sistem za opozarjanje na zapustitev voznega pasu (Lane Departure Warning) spremlja smer vožnje in pri hitrosti vozila nad 60 km/h ob nenamerni zapustitvi voznega pasu z opozorilnim signalom na to opozori voznika.
Sistem za opozarjanje na vijuganje po voznem pasu (Weaving Alert Function) pa spremlja vzorec vožnje po voznem pasu in če pri hitrosti vozila nad 60 km/h zazna vijuganje vozila po vozišču, ki je lahko posledica zaspanosti, omotičnosti, slabosti voznika, na to opozori z opozorilnim signalom.
Ko govorimo o napredni varnosti, velja v novem SWIFTU izpostaviti tudi aktivni tempomat za nadzor razdalje med vozili (Adaptive Cruise Control), ki s pomočjo radarja z milimetrskim valovanjem samodejno prilagaja hitrost spredaj vozečemu vozilu in pri tem ohranja razdaljo, ki jo je nastavil voznik.

Novi SWIFT pa je tudi prvi Suzukijev model z asistenčnim sistemom za samodejno zastiranje dolgih luči (High Beam Assist).


Galerija: