Novice

24. Avtomobilski salon Slovenije

Težko pričakovani Avtomobilski salon se po dolgih letih vrača v Ljubljano. Organizatorja, Gospodarsko razstavišče in Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, sta ga po 11 letih pripeljala v Slovenijo, po 16 letih pa v Ljubljano. Na slovesnem odprtju ga bo prvi dan, 27. marca, uradno odprl dr. Miro Cerar, predsednik Vlade RS, otvoritev pa si bo mogoče v neposrednem prenosu s pričetkom ob 16. uri ogledati na drugem programu Televizije Slovenija. 

Na Gospodarskem razstavišču bomo tako naslednji teden, od 27. marca do 2. aprila, vseh sedem dni lahko občudovali parado avtomobilizma, ki bo, kot je dejal mag. Iztok Bricl, direktor Gospodarskega razstavišča,  z 260 vozili zasedla 12.000 kvadratnih metrov razstavnih površin.  »Dolgoletna odsotnost takšne prireditve je vrzel, ki jo bo 24. Avtomobilski salon Slovenije s predstavitvijo zadnjih modelov, kar 29 slovenskih premier in nemalo svetovnih s salona v Ženevi zagotovo zapolnil. Pri tem smo se kar se da vživeli v sodobnega kupca – zakaj potrebuje salon in kaj od njega pričakuje. Še vedno je bolj zanimivo videti avtomobil v živo kot pa na fotografiji prek spleta. Se vanj usesti, ga doživeti v živo. Kot pa je v navadi na sejmih v naši organizaciji, ni dovolj, da se neka panoga samo predstavi. Pomemben je tudi spremljevalni program – izobraževalna predavanja in svetovanja za obiskovalce salona. Z avtorji oddaje Avtomobilnost smo ga pripravili v t.i. Tehnološkem paviljonu. Pričakujemo, da si bo največjo sejemsko prireditev s področja avtomobilizma v Sloveniji ogledalo od 80.000 do 100.000 obiskovalcev,« je dejal mag. Iztok Bricl. 

Razstavni program 24. Avtomobilskega salona Slovenije v kar 11 razstavnih dvoranah  – poleg vseh obstoječih dvoran GR v še treh dodatnih montažnih – je predstavil mag. David Jurič, predsednik Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije. »Za sodelovanje se je odločilo 27 avtomobilskih znamk oziroma njihovih zastopnikov, ki bodo pokazali 29 slovenskih premier, 7 električnih ter 7 hibridnih modelov. Skupno se na 24. Avtomobilskem salonu Slovenije predstavlja približno 260 vozil, od tega je 41 lahkih gospodarskih vozil.«

Mag. Jurič je predstavil razstavljavce oziroma njihove blagovne znamke še glede na njihovo razporeditev po dvoranah GR:

  • Montažna dvorana A1 bo gostila znamke Renault, Dacia, Peugeot, Citroen in DS.
  • V Kupoli A se bodo predstavili Suzuki, Toyota in Ford.
  • Kocka oziroma dvorana A2 bo rezervirana za Audi, VW, Škodo, Seata in Porsche.
  • V Stekleni dvorani C bodo razstavljena vozila znamk Hyundai, Mazda in Opel.
  • Marmorna dvorana B bo namenjena Mercedes-benzu, Smartu, Lexusu ter Nissanu.
  • V montažni dvorani F si bo možno ogledati vozila znamke BMW v povezavi z GB leasingom in Mini.
  • Montažna dvorana D bo rezervirana za predstavitev lahkih gospodarskih vozil več znamk.
  • Na Salonu pa si bo možno ogledati tudi vozila Alfa Romeo Stelvio, Volvo, Lamborghini in tudi nekaj motociklov preddverju Marmorne dvorane B2 bo razstavljena ter blagovna znamka Tesla. 

Galerija: