Predstavitve

Druga generacija Audija Q5

 

  • Novi Audi Q5 pride marca 2017
  • Ob začetku prodaje na voljo pet motorjev
  • Novo: opcijsko udobno zračno vzmetenje z uravnavanjem blaženja

 

Audi predstavlja novo izdajo svoje uspešnice: v marcu 2017 bo stekla prodaja druge generacije Audija Q5. Ta športni terenec združuje športnost Audijevih limuzin z vsestranskim značajem in izjemno prilagodljivo notranjostjo. Novi Audi Q5 v svojem segmentu znova uvaja nova merila - tako na področju povezljivosti, kot tudi pri učinkovitosti in asistenčnih sistemih. 

 

"Prvi Audi Q5 je bil v svojem razredu več let najbolje prodajani SUV na svetu. Snovanje njegovega naslednika zato ni bila lahka naloga, ki pa je bila zato še toliko večji izziv," je povedal Rupert Stadler, predsednik uprave družbe AUDI AG. "Z novim Q5 smo letvico dvignili še za malenkost više. Med njegove najpomembnejše inovacije štejejo pogon quattro s tehnologijo ultra, visoko učinkoviti motorji, opcijsko zračno vzmetenje z uravnavanjem blaženja ter široka ponudba opcijskih multimedijskih in asistenčnih sistemov."

 

Novi SUV se na cesti ponaša s športno in stabilno lego. Tridimenzionalno izoblikovana mreža hladilnika z masivnim enodelnim okvirom je prevladujoči element aerodinamično nizkega sprednjega dela. Žarometi so po želji na voljo bodisi z LED-tehnologijo bodisi z visokoločljivostno matrično LED-tehnologijo z dinamičnimi smerniki.

 

 

Značilno za Audi: nakazuje pogon quattro

Markantno usločena in močno spodrezana ramenska linija razčlenjuje stransko silhueto vozila. Močno poudarjena kolesna ohišja nakazujejo stalni štirikolesni pogon quattro, nizki stekleni del vozila pa se hitro spet zniža. Tako kot na sprednjem delu tudi na zadku vodoravne linije poudarjajo občutek širine in prezentnosti. Zadnje luči so opcijsko prav tako na voljo z dinamičnimi smerniki. Pokrov prtljažnika zaobjema C-stebrička, kar je nasploh značilnost Audijevih modelov Q. V difuzor sta integrirani izpušni cevi.

Pri Audiju so za novi Q5 pripravili paleto 14 barv zunanjih lakov. Po želji je na voljo pet novo zasnovanih paketov opreme - sport in design, športni paket S line, design selection in paket zunanje opreme S line. Vsak od njih po svoje vpliva na zunanji videz vozila: pri liniji design kontrastno sivi montažni elementi poudarjajo robustni značaj novega športnega terenca, medtem ko je Audi Q5 z linijo opreme sport v celoti lakiran v eni barvi. 

 

Prihranek na masi: do 90 kilogramov lažji od prejšnjega modela

Dolžina 4,66 metra, širina 1,89 metra, višina 1,66 metra in medosna razdalja 2,82 metra - v primerjavi s prejšnjim modelom je novi Q5 pridobil pri domala vseh merah. Obenem se je njegova masa zmanjšala za do 90 kilogramov, odvisno od izbranega motorja. Jekla najvišje natezne trdnosti in aluminij tvorijo inteligentno kombinacijo materialov za konstrukcijo karoserije.

Tudi pri aerodinamiki se novi Q5 uvršča v vrh svojega razreda: pri štirivaljnih različicah z aerodinamično optimizirano zasnovo strehe znaša količnik zračnega upora cX = 0,30. Hrupa vetra je neverjetno malo, udobje vzmetenja pa je izjemno dobro - Audijev novi SUV voznika in potnike razvaja z najboljšo notranjo akustiko v svojem razredu. 

 

Prostorna in široka: notranjost

V notranjosti je dovolj prostora za pet oseb, z najvažnejšimi merami pa novi model prekaša prejšnjega in tudi svoje tekmece. Vodoravno speljane linije poudarjajo občutek širine in udobja, čez celotno širino armaturne plošče se razpenja tridimenzionalno oblikovana dekorativna letev. Nova zasnova paketov opreme ponuja strankam širok izbor barv in materialov.

Nova, izjemno učinkovita klimatska naprava je na voljo v dveh različicah. Serijski je trikraki večfunkcijski volan, opcijsko pa so na voljo še dodatne funkcije, kot je denimo ogrevanje volana. Opcijska ponudba sedežev vključuje veliko izvedb, vključno z možnostjo pnevmatske masažne funkcije. Opcijska ambientna osvetlitev (serijska pri paketu design selection) v temi s 30 različnimi barvami v vozilu ustvarja zanimive poudarke. Kakovost izdelave novega Q5 ne pozna nobenih kompromisov.

Naslonjalo zadnje sedežne klopi je v novem Audiju Q5 razdeljeno na tri segmente, po želji je pomično v vzdolžni smeri in nastavljivo po naklonu. Glede na položaj zadnjega naslonjala ponuja prtljažnik v osnovi od 550 do 610 litrov prostornine, kar je 10 litrov več kot prejšnji model. 

Pri podrti zadnji sedežni klopi se prostornina poveča na 1.550 litrov. Natovarjanje prtljažnika olajšujejo domiselne rešitve, kot so serijska prilagodljivo zložljiva podloga, opcijsko senzorsko krmiljenje električnega odpiranja pokrova prtljažnika in ročno spuščanje prtljažnika z opcijskim zračnim vzmetenjem. 

 

Enostavno in logično: upravljanje in zaslon

Upravljanje Audijevega novega SUV-ja je intuitivno, zaznamujejo pa ga predvsem tri velike novosti. Opcijski Audijev virtualni prikazovalnik na visokoločljivostnem 12,3-palčnem zaslonu omogoča prikaz briljantne grafike. Voznik lahko izbira med dvema vrstama prikazov - klasičnim z velikimi okroglimi instrumenti ali režimom, pri katerem prevladujejo navigacijski zemljevid in seznami. Prav tako opcijski projicirni sistem zaslona na vetrobransko steklo projicira najvažnejše podatke o vožnji.

Kot glavni upravljalni element služi MMI-terminal v sredinski konzoli. Pri najbolj izpopolnjenji različici multimedijskega sistema, MMI navigaciji plus s funkcijo MMI touch in 8,3-palčnim zaslonom (dodatna oprema), je površina vrtljivo-pritisnega regulatorja zasnovana za vnos ukazov na dotik. Sistem prepozna ročno pisavo in poteze, ki jih poznamo od drugih elektronskih naprav, npr. za zumiranje. Èe je novi Q5 opremljen z avtomatskim menjalnikom, ima vgrajen večji MMI all-in-touch z zaznavnim odzivanjem.

 

Na internetu preko LTE: MMI navigacija plus

Opcijska MMI navigacija plus z Audi connect ima integriran LTE-modul in dostopno točko za WLAN - potniki lahko do interneta dostopajo z do osmih mobilnih naprav.

 

Vrhunska dodatna oprema: multimedijski moduli

Predal za telefon (Audi phone box) poveže pametni telefon z avtomobilsko anteno in zagotavlja optimalno kakovost sprejema, poleg tega omogoča indukcijsko polnjenje pametnih telefonov, ki podpirajo standard Qi. Avdiosistem Bang #Olufsen z novim 3D zvokom zajema tudi prostorsko dimenzijo višine. Prav tako nova tablica (Audi tablet) se uporablja kot prenosni sistem RSE (Rear Seat Entertainment). Z vmesnikom za pametne telefone (Audi smartphone interface) poleg tega v novi Q5 prihajata tudi tehnologiji Apple CarPlay in Android Auto.

 

Vrhunska dodatna oprema: asistenčni in varnostni sistemi

Tudi pri asistenčnih sistemih se novi Audi Q5 s širokim naborom vrhunskih tehnologij uvršča v sam vrh svojega segmenta. Z inteligentno uigranostjo predstavljajo ti sistemi še en korak v smeri avtonomne vožnje. Združeni so v tri pakete - Pot, Mesto in Parkiranje.

Prediktivna asistenca za učinkovitost vozniku z načrtnimi informacijami o bližnji okolici pomaga pri varčni porabi goriva. Sistem adaptive cruise control (ACC) z asistenco za zastoje lahko v gostem prometu deloma prevzame tudi nalogo vrtenja volana. Audi active lane assist pomaga ohranjati želeno smer vožnje na voznem pasu. Prikaz oddaljenosti voznika opozori, če se zmanjša nastavljena varnostna razdalja.

Asistenca za prečni promet zadaj, opozorilni sistem za izstopanje, asistenca za ovire in asistenca za zavijanje levo so ostale novosti, ki veliko pripomorejo k večji varnosti. Enako velja za sisteme pre sense - Audi pre sense city, je del serijske opreme , ki opozarja pred pešci in vozili ter v okviru sistemskih omejitev sproži avtomatsko zaviranje v sili. Ponudbo dopolnjujejo parkirni sistem
s krmilno avtomatiko in asistenca za nadzorovani spust.

 

Močna peterica: agregati TDI in TFSI

Novi Audi Q5 bodo v Evropi začeli prodajati s petimi močnimi in učinkovitimi motorji: štirimi
TDI-ji in enim TFSI-jem. Njihova moč se je povečala za do 20 kW (27 KM), pri čemer pa se je poraba goriva znatno zmanjšala. V novem Q5 so še posebej učinkoviti 2,0-litrski motorji TDI z močjo 110 kW (150 KM), 120 kW (163 KM) in 140 kW (190 KM).

Oba najzmogljivejša motorja združujeta polno moč in učinkovito delovanje. Izpopolnjeni motor 2.0 TFSI razvije moč 185 kW (252 KM. Temeljito je predelan tudi agregat 3.0 TDI, ki doseže moč 210 kW (286 KM) in navor 620 Nm.

 

Vsestranski in učinkovit: prenos moči

Pogonski sklop SUV-ja, ki se uvršča v srednji avtomobilski razred, je v celoti razvit na novo - to velja tudi za 6-stopenjski ročni menjalnik, 7-stopenjski S tronic in 8-stopenjski tiptronic (samo pri 3.0 TDI). Oba avtomatska menjalnika vključujeta funkcijo prostega teka, ki prispeva k varčni porabi goriva. Voznik ju lahko upravlja z izbirno ročico ali obvolanskima tipkama, v obeh primerih pa prenos signalov poteka po elektronski poti.

Novi pogonski sklop quattro s tehnologijo ultra je za motorja 2.0 TDI s 120 kW (163 KM) in
140 kW (190 KM) ter za motor 2.0 TFSI s 185 kW (252 KM) serijski, pri osnovnem dizelskem motorju z močjo 110 kW (150 KM) pa je na voljo opcijsko. Quattro s tehnologijo ultra odklopi pogon zadnjih koles, vedno kadar ta ni potreben, in ga po potrebi spet proaktivno vklopi. Ta novi koncept povečuje učinkovitost, ne da bi se zato zmanjšali vlečna sila in vozna dinamika.

Tako pri pogonu spredaj kot tudi pri pogonu quattro krmilne lastnosti optimizira porazdeljevanje navora po posameznih kolesih. Ta inteligentna programska rešitev vedno zagotavlja dinamično, natančno in nadzorovano izkušnjo vožnje. Za dizelski motor V6 ponuja Audi tudi opcijski športni diferencial na zadnji premi, ki moč glede na potrebe porazdeljuje med levim in desnim kolesom ter s tem zagotavlja maksimalno vozno dinamiko - to je še ena od novosti te modelske serije in med konkurenco.

 

Združevanje nasprotij: podvozje

Novi Audi Q5 se odlikuje z voznim značajem, ki med seboj združuje povsem različne lastnosti - je športen in obenem neizmerno udoben. Osnovo za to predstavljajo novo razviti petvodilni premi in prav tako novo elektromehansko servokrmiljenje. Opcijsko je na voljo dinamično krmiljenje, pri katerem se prenos krmilne sile spreminja glede na hitrost vožnje in kot zasuka volana.

www.audi.si 


Galerija: