Predstavitve

ALFA ROMEO GIULIA: ZMOGLJIVOST V VSEH POGLEDIH

Alfa Romeo že od nekdaj uporablja edinstven in popolnoma izviren pristop k oblikovanju avtomobilov: to je stična točka med obliko in strastjo, med ljubeznijo do najsodobnejše tehnologije in neustavljivimi  čustvi. Danes Alfa Romeo piše novo poglavje v svoji zgodovini in predstavlja prihodnost, v kateri je voznik znova v središču pozornosti, ob tem pa ne zapostavlja ostalih potnikov v vozilu. Potniška kabina novega vozila ponuja najboljše, kar zadeva kakovost, varnost, opremo in udobje.

 Skladno s tradicijo znamke Alfa Romeo, Giulia ponuja inovativne tehnologije, vrhunsko dinamiko in vozne zmogljivosti, rezultat vsega pa je tudi najvišja stopnja varnosti. Vključuje vse značilnosti prepoznavnega italijanskega oblikovanja: popoln občutek za razmerja, preprostost in končno obdelavo vrhunske kakovosti. Giulia se seveda ponaša tudi legendarno trikotno masko hladilnika, najslavnejšim in najbolj prepoznavnim slogovnim elementom v zgodovini avtomobilske industrije. 

http://alfaromeo.si 

 

Nova Giulia ima odlično razporeditev mase med osi, kar je bilo doseženo s prilagajanjem konstrukcije in namestitvijo težjih elementov čim bolj na sredino, popolno razmerje med maso in močjo pa je bilo doseženo z vgradnjo ultralahkih materialov. Tako je pogonska gred izdelana iz ogljikovih vlaken; motorji, vzmetenje, zavore, vrata, blatniki in pokrov motorja pa iz aluminija. Zaradi uporabe ultralahkih materialov je masa praznega vozila 1.374 kg pri različici z 2,2-litrskim dizelskim motorjem s 132 kW (180 KM). Manjša masa ne vpliva na izjemno torzijsko stabilnost, ki zagotavlja dolgoročno kakovost, akustično udobje in vodljivost tudi pri izredno visokih obremenitvah.

 

Giulia ima pogon na zadnji kolesi: ta konstrukcijska izbira zagotavlja vrhunsko zmogljivost ter zabavno in vznemirljivo vožnjo. Na voljo je v štirih nivojih opreme (Giulia, Super, Veloce in Quadrifoglio) ter z različicami motorjev, ki so izdelani iz aluminija, z najsodobnejšimi postopki in metodami, kar jih po zmogljivosti in učinkovitosti uvršča v sam vrh njihovih razredov :

 

2,0-litrski bencinski motor, ki ima štiri valje v vrsti in je v celoti izdelan iz aluminija. Opremljen je z elektrohidravličnim sistemom pogona ventilov MultiAir, turbopolnilnikom »Twin Scroll« in visokotlačnim neposrednim vbrizgom goriva pod tlakom 200 barovm kar mu primaša še posebej hitro odzivnost. V kombinaciji z novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom razvije moč 147 kW (200 KM) pri 5.000 vrt./min in največji navor 330 Nm pri 1.750 vrt./min.

 - Novi 2,2-litrski dizelski motor je prvi dizelski motor v zgodovini vozil Alfa Romeo, ki je v celoti izdelan iz aluminija. Ta motor s štirimi valji v vrsti izstopa s sistemom vbrizgavanja goriva najnovejše generacije, ki vključuje tehnologijo MultiJet II in prilagajanje hitrosti vbrizgavanja (Injection Rate Shaping – IRS), ter z delovnim tlakom 2.000 barov. Električno krmiljeni turbopolnilnik s spremenljivo geometrijo ponuja najsodobnejšo mehaniko in skrajšuje odzivne čase ter hkrati zagotavlja izboljšano učinkovitost. Uporaba balansirne predležne gredi zagotavlja najbolj dovršen užitek v vožnji in najvišjo raven udobja. Na voljo je v dveh različicah: z močjo 132 kW (180 KM) pri 3.750 vrt./min (največji navor do 450 Nm pri 1.750 vrt./min) in 110 kW (150 KM) pri 4.000 vrt./min (največji navor 380 Nm pri 1.500 vrt./min). Obe konfiguraciji sta na voljo v kombinaciji z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom ali novim 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. 

 - 2,9-litrski bencinski motor V6 BiTurbo s 375 kW (510 KM) je na voljo pri nivoju opreme Quadrifoglio. Je edinstven z vidika tehnologije in zmogljivosti, saj gre za najzmogljivejše vozilo znamke Alfa Romeo za cestno vožnjo doslej. Zasnovan je na osnovi Ferrarijeve tehnologije in tehničnega znanja, zaradi uporabe aluminija zmanjšuje absolutno maso vozila, zlasti na sprednji osi. Razvije moč 375 kW (510 KM) in zagotavlja navdušujoče zmogljivosti: najvišjo hitrost 307 km/h, pospešek od 0 do 100 km/h v samo 3,9 sekunde in največji navor 600 Nm.  Poleg tega je najboljši v razredu tudi glede vrednosti emisij (198 g/km CO2 s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom); zaradi elektronsko krmiljenega sistema za izključitev valjev pa omogoča presenetljivo učinkovito porabo goriva. 

 S prepoznavnim slogom in ekskluzivno opremo izstopa različica Veloce, ki premierno prinaša tudi novi štirivaljni 2-litrski bencinski motor (prav tako v celoti izdelan iz aluminija), ki razvije moč 205 kW (280 KM) pri 5.250 vrt./min in največji navor 400 Nm pri 2.250 vrt./min. Ta motor je opremljen z elektrohidravličnim sistemom pogona ventilov MultiAir, sistemom turbopolnilnika »2-v-1« in neposrednim vbrizgom goriva pod visokim tlakom 200 barov, ki skupaj zagotavljajo hitro odzivnost pri vseh hitrostih in zelo učinkovite ravni porabe goriva. Različica Veloce je lahko opremljena tudi s turbodizelskim motorjem 2.2, s 154 kW (210 KM), obe motorni različici pa  sta opremljeni z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Nova Giulia Veloce tudi prvič predstavlja inovativni sistem štirikolesnega pogona s tehnologijo Q4, ki sproti nadzoruje oprijem ter ponuja vse prednosti štirikolesnega pogona z vidika stabilnosti, oprijema in varnosti, obenem pa zagotavlja zmanjšano porabo goriva, izjemno odzivnost in ves užitek v vožnji avtomobila s pogonom na zadnji kolesi.

 Osnovni nivo opreme Giulia vključuje obsežno ponudbo serijske opreme. Med najpomembnejše spadajo novi učinkoviti sistemi aktivne varnosti, kot je npr. sistem opozarjanja na čelno trčenje (FCW) z avtonomnim zaviranjem v sili (AEB) in prepoznavanjem pešcev, integrirani zavorni sistem (IBS), sistem za opozarjanje ob menjavi voznega pasu (LDW) in tempomat z omejevalnikom hitrosti. Na seznamu opreme so, med drugim, tudi: dvopodročna klimatska naprava, sistem Alfa™ DNA in informacijsko-razvedrilni sistem Connect s 6,5-palčnim zaslonom. 

 Giulia ponuja edinstvene tehnične rešitve, ki sledijo tradiciji vozil Alfa Romeo. Med naprednejše funkcije spadata integriran zavorni sistem (Integrated Brake System – IBS), ki precej skrajša zavorno pot – pri zaustavljanju od 100 km/h do 0 km/h znaša 38,5 metra pri različici Giulia in 32 metrov pri različici Quadrifoglio –, ter sistem vzmetenja z ekskluzivno tehnologijo Alfa™Link. Spredaj je bilo razvito novo vzmetenje z dvojno nihajno roko in polvirtualno krmilno osjo, ki optimizira učinek filtriranja tresljajev ter zagotavlja hitro in natančno krmiljenje. Ta sistem, ki se uporablja izključno pri vozilih Alfa Romeo, zagotavlja stalen stik pnevmatik s podlago v ovinkih in lahko prenese velike bočne pospeške. Zaradi najbolj neposrednega krmilnega razmerja v segmentu (11,8) je vožnja z Alfa Romeo Giulio v vseh situacijah in pri vseh hitrostih naravna in instinktivna. Za zadnjo os je bila izbrana rešitev štirih jarmovih drogov in pol, ki jo je patentirala Alfa Romeo ter zagotavlja vrhunsko zmogljivost, užitek v vožnji in udobje. 

 

Sistem opozarjanja na čelno trčenje (Forward Collision Warning – FCW), ki je del serijske opreme pri vseh različicah, z radarskim tipalom in kamero, vgrajeno v vetrobransko steklo, zaznava prisotnost morebitnih ovir v smeri vožnje vozila ter voznika opozarja na nevarnost bližnjega trčenja. Èe voznik ne ukrepa, sistem avtonomnega zaviranja v sili (Autonomous Emergency Brake – AEB) samodejno zavira, da prepreči trčenje ali ublaži njegove posledice. Poleg tega funkcija prepoznavanja pešcev omogoča, da sistem AEB na podlagi informacij, ki jih pošiljata radar in kamera, avtonomno ustavi vozilo pri hitrosti do 65 km/h. 

 

Različica Quadrifoglio ponuja tehnologijo vektorskega usmerjanja navora, Alfa™ Torque Vectoring, z dvojno sklopko, vgrajeno v zadnjem diferencialu, ki omogoča nadzor navora na vsakem kolesu posebej. Poleg odličnega koeficienta zračnega upora Cx (0,32), popolnega ravnotežja sil v ovinkih in delovanja potisne sile k tlom je različica Quadrifoglio opremljena s sprednjim pomičnim karbonskim krilcem Alfa™ Active Aero Splitter, ki aktivno uravnava potisno silo k tlom ter zagotavlja veliko aerodinamično silo za večjo zmogljivost in boljši oprijem pri visokih hitrostih. 

 

Giulia je opremljena s popolnoma novim sistemom Alfa™ DNA, ki spreminja dinamično obnašanje vozila glede na voznikovo izbiro: Dynamic, Natural, Advanced Efficiency (energetsko učinkovit način, prvič uporabljen v vozilih Alfa Romeo) in Race (samo pri nivoju opreme Quadrifoglio). 

 

Nova generacija sistema Connect 3D Nav z 8,8-palčnim zaslonom ponuja napredno vrsto lastnosti in funkcij, vključno z vmesnikom človek-stroj (HMI) nove generacije. Sistem se upravlja z vrtljivim gumbom (»Rotary Pad«) in na 8,8-palčnem zaslonu visoke ločljivosti. Opremljen je z naprednim sistemom glasovnega prepoznavanja, omogoča upravljanje digitalnega radijskega sprejemnika DAB in digitalnega zvočnega sistema Hi-Fi ter uporabo tehnologije Bluetooth za »prostoročno« telefoniranje in predvajanje iz naprave USB ali pametnega telefona. Sistem vključuje tudi navigacijske funkcije s tridimenzionalnimi zemljevidi visoke ločljivosti. Sistem hitro izračuna načrtovane poti in ga je mogoče uporabljati, tudi če ni signala GPS, saj uporablja tehnologijo navigacije »na slepo« (Dead Reckoning). 

 

Mopar kot referenčna blagovna znamka za dodatno opremo, storitve, skrb za stranke in originalne nadomestne dele za blagovne znamke skupine FCA ponuja približno 80 kosov dodatne opreme, ki bodo izpolnili estetske, funkcionalne in varnostne potrebe kupcev vozil Alfa Romeo.

 Alfa Romeo Giulia je prinaša tudi nove barve karoserije: 3 pastelne, 8 kovinskih barv in 2 posebni trislojni barvi, ki sta na voljo samo pri nivoju opreme Quadrifoglio. 

 Vstopni model Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDm 150 je na voljo že za 29.990 EUR. Cena že vključuje promocijski popust ob lansiranju, ki velja do 30.11. 2016 ter storitev Alfa Romeo 5 Plus za 5 brezskrbnih let.

 


Galerija: