Predstavitve

BMW Concept serije 8

BMW Group bo na letošnjem dogodku Concorso d’Eleganza Villa d’Este razkril vozilo BMW Concept serije 8, ki uteleša bistvo današnjega kupeja BMW v fascinantni oblikovalski študiji. Avtomobilska študija bo služila kot naznanilo prihajajočega modela BMW serije 8 Coupé. Vozilo bo prišlo na trg v letu 2018, kot del največje modelske ofenzive v zgodovini podjetja. BMW Group, ki si v okviru strategije NUMBER ONE > NEXT prizadeva povečati prodajo in prihodke v luksuznem segmentu, vidi v BMW serije 8 Coupé pomembnega igralca pri doseganju zastavljenega cilja. “Številka 8 je pri BMW vedno predstavljala vrhunec športne zmogljivosti in ekskluzivnosti,” je pojasnil Harald Krüger, predsednik upravnega odbora BMW AG. “Prihajajoči BMW serije 8 Coupé bo potrdil tesno vez med ostro dinamiko in modernim luksuzom. To bo naslednji model v okviru širitve naše ponudbe luksuznih vozil, ki bo dvignil standarde kupejev v tem segmentu. V procesu bomo še okrepili svoj vodilni položaj v luksuznem razredu.”

Vozilo BMW Concept serije 8 razkriva številne novosti, ki prihajajo. “BMW Concept serije 8 je naše dojemanje polnokrvnega, luksuznega voznega stroja,” pravi Adrian van Hooydonk, višji podpredsednik in direktor oddelka oblikovanja pri BMW Group. “To je luksuzno športno vozilo, ki uteleša popolno dinamiko in moderen luksuz kot nobeno drugo vozilo. Zame je čisto avtomobilsko navdušenje«.

 

Zunanjost spaja preteklost s prihodnostjo.

»Oblika novega BMW Concept serije 8 ponuja svežo interpretacijo ikonskih oblikovnih poudarkov BMW,” dodaja Hooydonk. “Prav tako pa kaže nov pristop uporabe oblik, ki se jasno odraža prek površin vozila. Peščica ostrih linij označuje čiste površine, medtem ko so volumni vozila močno izklesani. Ti elementi skupaj tvorijo silovit izraz in oblikujejo model, ki prekipeva od značaja.«

BMW 8 concept
Oblika novega BMW Concept serije 8

Bok vozila: razsežne površine v športnem obrisu.

Silhueta vozila BMW Concept serije 8 sega nizko in suvereno nad cesto. Vzajemno delovanje dolgega pokrova motorja in tekoče strešne linije daje boku dinamičen čar, medtem ko navzgor usmerjen zadnji rob koncepta posreduje oster zaključek na zadku in izpostavlja nadaljnji športni poudarek.

Znotraj silhuete vozila pritegne pozornost osvežujoče čista in obenem dramatična razporeditev površin ter oblik in ustvarja svež, moderen videz. Ostre linije, ki potekajo prek napetih volumnov, predstavljajo vizualno obljubo odločnega, dinamičnega voznega doživetja.

Pogled podrobnosti razkrije dve izrazito oblikovani značajski črti, ki določata mejo površini, ki se zdi, kot da jo oblikuje zrak, ki piha iz bočnih prezračevalnih rež. Pogled se nato usmeri nazaj na izrazito eleganco nad zadnjima kolesoma. Bok kot celota pritegne pozornost novega vidika strokovnega znanja BMW pri izpeljevanju površin, kjer spretno oblikovane linije in tekoči poudarki lepo izpostavljajo atletske obrise vozila BMW Concept serije 8. Ekskluzivno razvit lak zunanjosti v barvi Barcelona Grey Liquid – sivkasto modra z zelo sijočimi pigmenti – doseže optimalen učinek površin. Velika (21-palčna) lahka aluminijasta platišča imajo športno in ekskluzivno obliko večih prečk z aerodinamičnimi elementi, kar ustvarja vizualno globino in daje piko na i privlačnemu videzu vozila pri pogledu s strani.

 

Sprednji del: športen, nizek in vizualno izrazit.

Velika dvojna ledvička, ozka dvojna žarometa in velike vstopne odprtine za zrak tvorijo izrazito športno grafiko sprednjega dela vozila. Klasičen vzorec BMW dobi svežo interpretacijo in popelje oblikovni jezik podjetja v drugo smer. Na primer: obe ledvički sta nameščeni zelo nizko nad cesto, medtem ko se široko raztezata prek sprednjega dela. Po zgledu kupejev BMW iz preteklih let, sta ledvički združeni z neprekinjenim okvirjem, ki tvori en velik element. Rešetka se širi in razteza navzdol, kar poudarja dinamičen značaj vozila BMW Concept serije 8. Skupaj s super ozkima laserskima žarometoma in šesterokotno interpretacijo “dvojne okrogle” zasnove daje sprednjemu delu popolnoma osredotočen videz.

Veliki stranski odprtini za zrak v podaljšanem sprednjem odbijaču krepita široko, športno držo vozila na cesti in obljubljata čisto dinamično doživetje. Element iz karbonskih vlaken med njima pa poudarja športen značaj vozila z visoko zmogljivostjo.

 

Zadek: energičen in moderen.

Tudi na zadnjem delu vozila BMW Concept serije 8 prevladujejo čustvene površine, ki ustvarijo nizek in izklesan zadek z učinkom, ki na najboljši način poudari širino vozila. Zadek je zaznamovan z vzajemnim delovanjem volumnov in linij, ki se širijo iz bokov in oblikujejo zadnji del vozila. Močna zunanja dela pokrovov koles kažeta na dinamične ambicije in oglašujeta pogon na zadnji kolesni par. Zoženje potniške celice in široka kolotečina vozila pa poudarjata močno intenzivnost tega dela.

Ozki, raztegnjeni enoti zadnjih luči, ki se širita globoko v bok vozila, ustvarita vez med bokom in zadkom. Enoti luči, ki sta na voljo v značilni obliki črke L, poudarjata širino vozila in njegovo mišičasto držo na cesti, medtem ko njuna podolgovata oblika daje zadku ultra športen in moderen pridih.

Stilsko oblikovan karbonski difuzor temne barve v spodnjem delu podaljšanega zadnjega odbijača daje grafiki zadka dodatno lahkotnost in še bolj športen občutek, medtem ko velika trapezoidna zaključka izpušnih cevi čudovito zaokrožujeta zadnji del in kažeta na dinamično vozno doživetje, ki sledi.

 

Notranjost: čustveno bogata mešanica dinamike in luksuza.

Notranjost se osredotoča na bistvo: nalogo vožnje. Ko se voznik usede za volan, ga objame prilegajoč se ambient, značilen za športne avtomobile. Površine in linije težijo naprej in poudarjajo dinamično vozno doživetje. Razvrščanje funkcij v nadzorne enote, npr. na sredinski konzoli in vratih, daje notranjosti jasno grafično strukturo.

Med izstopajočimi oblikovnimi elementi v notranjosti sta gotovo tekoč prehod od instrumentne plošče k vratom in poseben športen občutek. Ta vtis se takoj nato okrepi z brezhibno povezavo med sredinsko konzolo in instrumentno ploščo, ki skupaj tvorita središče notranjosti. Visoka sredinska konzola in nizka vizualna osredotočenost instrumentne plošče posredujeta nadaljnji poudarek pri udobnem in športnem občutenju prostora.

Notranjosti vozila BMW Concept serije 8 aktivno raziskuje kontraste med čustvom in inženirstvom, dinamičnim slogom in luksuzom; njena oblika odraža izjemno športnost, medtem ko skrbno izbrani materiali pričajo o ekskluzivnosti in najvišji kakovosti. Na primer, vse voznikove stične točke z vozilom prekipevajo od športnega značaja. Ekskluzivni športni sedeži imajo ozko obliko, lupina iz karbonskih vlaken jim zagotavlja odlično osnovno strukturo, oblazinjenje iz najboljšega usnja pa jih spremeni v popolno mesto za sedenje. Volan nadaljuje športen vtis s podobnimi potezami, kot so ročno polirani aluminijasti kraki in rdeče eloksirana prestavna vzvoda, ki prikličeta v spomin dirkališče. Kontrast aluminija in temnega usnja na površinah poudarja prestižen občutek športnost v različnih podrobnostih. Usnje Merino v barvah Dark Brown in Fjord White daje notranjosti zelo kakovosten ambient. Površine iz karbonskih vlaken in ročno poliranega aluminija pa ustavijo namerne kontraste ter s tem odražajo športen in tehničen občutek. Dovršena prestavna ročica in upravljalnik iDrive iz kristalčkov Swarovski v videzu poldragega kamna sivkaste barve, pa vnašata v notranjost še nekaj modernega in elegantnega sloga.

 

Naznanilo prihajajočih novosti.

Vozilo BMW Concept serije 8 predstavlja napoved modela, ki ga bo BMW v zelo podobni obliki predstavil javnosti v prihajajočem letu. BMW serije 8 Coupé bo temeljil na uspešni tradiciji izdelovanja luksuznih športnih avtomobilov premijske bavarske znamke, ki bo svoji obstoječi ponudbi luksuznih vozil dodala še en zelo razburljiv model – pravo sanjsko vozilo BMW serije 8 Coupé bo združeval kot britev ostro dinamiko z modernim luksuzom ter postavil nova merila v segmentu luksuznih kupejev.


Galerija: