TEST

ŠKODA FABIA 1,4 16V Comfort

Obstaja veliko fobij, oziroma strahov. Strah pred višino, pred hitrostjo, pred globino, pred množico? Eden izmed pogostih strahov je strah pred zaprtimi ali majhnimi prostori. In kakšen avtomobil si boste izbrali, ?e tovrstna fobija č ravno vas? Pa še denarja ni na pretek! Kaj pa Škoda Fabia?
Podobnost izrazov naj vas ne zavede, prostornost, oziroma pomanjkanje le te ni Fabiin problem! Govorimo seveda o karavanski izvedbi. Ta se prodaja pod imenom Fabia kombi in spada v družino istoimenskih Škod, ki je sestavljena iz treh čc. Prva je lu? sveta ugledala Fabia kombilimuzina, sledil je karavan, najnovejša pa je limuzinska izvedba. Od podjetja Avto Fekonja iz Radelj na preizkušnjo dobili karavansko čco z oznako 1,4 16 v na zadku. Avtomobil je do sredinskega opornega ča povsem enak svojima sestrama, od tam naprej pa je streha v rahlo č liniji podaljšana krepko ?ez zadnjo os. Previs zadka so napram kombilimuzini čli za dobrih 26 centimetrov in skladno s tem tudi prostornino lepo obdelanega prtljažnega prostora. Fabiina podoba je dovolj svojstvena, da vidno izraža kateri znamki pripada. Škodi v splošnem karavani čtno dobro uspevajo! Glede na skupno dolžino 4,22 metra pa? ne smemo čkovati uglajeno speljanih dolgih linij. Tako se pokrov motorja zelo izrazito vzpenja do kabine, kar ?lovek še nekako čkuje glede na dolžino. Nenavadno je, da je zadnje steklo precej bolj položno, kot bi bilo za ?im čo prostornost prtljažnega prostora čjivo. Je pa zato zadek manj tovornjaški in elegantnejši, sploh ?e se streha č z decentnim spoilerjem, ki ga pridobite ob člu za strešne nosilce, tega dodatka žal naša testna Fabia ni imela, a je kljub vsemu delovala čo skladno in elegantno. 14 ča kolesa prispevajo k stabilnosti, lepa, modra barva pa k čem izgledu. Fabia ima na zunaj skladne karoserijske spoje, a kljub vsemu se je iz zadnjega dela avtomobila nenehno oglašal ?čk. Preglednost na okolico je po zaslugi velike čne steklenih površin dobra, razen v desno vzvratno ogledalo, ki je čo koncernsko, premajhno.
Peta vrata imajo zelo velik izrez in čjo lahek dostop v prtljažnik. Prostornina le tega znaša 426 lepo obdelanih litrov, ki jih je č s podiranjem zadnje klopi čti na maksimalnih 1225. Na dnu prtljažnega prostora so namestili če letvice za manjšo obrabo, ter pritrdiš?a za mrežico, ki naj bi obvladovala prtljago. Na bokih prtljažnega prostora se nahajata uporabna ča in 12 voltna čica. Prostor v katerem utegnete prevažati tudi predmete za katere ne želite, da bi jih videli vsi č, je pokrit z zložljivim in odstranljivim pokrivalom. Za zadnjo klop, v pokrivalo, so namestili še dolg čk namenjen predmetom kot so dežniki, ribiške palice?
Podiranje zadnje klopi je čo, lahko zgolj tretinsko, a v vsakem primeru pusti podrta klop za sabo čo. ?e gremo od zadaj naprej, se potem znajdemo na zadnji klopi. Ta nudi čo veliko prostora. Spredaj č verjetno ne bodo najbolj navdušeni nad puš?obostjo in oglatostjo sicer lepo dvobarvne armaturne ploš?e. ?eprav so ?v modi? čš?ene, skoraj ostre linije, se mi vendarle dozdeva, da bi notranjost lahko rešili polj prijazno in po možnosti z odtenkom kvalitetnejšo plastiko. Sicer delavnem prostoru voznika in sovoznika ne gre čtati posebnih pomanjkljivosti. Imata na voljo dovolj predalov, celo za zadaj č je poskrbljeno z držali za čvinke. Prednja ča stekla so čo ča, elektrika pa upravlja tudi osrednjo čvnico. Osnova za dobro čtje je torej dana, a ?asa in veselja je čtno zmanjkalo ravno pri detajlih, ki naredijo razliko. Tako je v notranjosti opaziti kar nekaj pomanjkljivosti pri izdelavi, kot so nedodelane reže okoli volanskega droga, in na tesnilih prednjega strešnega opornika. Ampak v splošnem deluje avtomobil ?vrsto in morda so omenjene hibe pa? posledica cenovnega razreda?
Vozniku se v Fabiji ne godi slabo. Ergonomijo so dobro naštudirali, vozniškem sedežu in volanu čli znatno nastavitev in s tem povezan ugoden položaj za elektro-čo servo čnim volanom, ki je pri višjih hitrostih preve? mehak in ne daje dovolj dobrih povratnih informacij. Premehak in slabo odziven je tudi pedal plina, ki se ga je potrebno navaditi, ker sicer avtomobil ob naglem speljevanju želi ugasniti in je potrebno dodati ve? plina. Bolj pohvalna je stopalka zavore, ki č dober čtek in s čo ABS-a tudi varno zaviranje. Da sploh pridemo do zaviranja se moramo prvo peljati. To č 1,4 litrski štirivaljnik s po štirimi ventili nad vsakim valjem, 74 kW (101 KM) pri 6000 vrtljajih v minuti in čim navorom 128 Nm pri 4400 vrtljajih. Pri či uporabi gre motor čnoma pohvaliti: ima miren tek, se veselo zavrti v visoke vrtljaje in dovolj suvereno opravlja svoje delo, saj Fabii Kombi č najvišjo hitrost 185 km/h in pospešek do 100 km/h v 11 in pol sekundah. Za hitrejšo vožnjo je potrebno motor vrteti v zgornjo tretjino vrtljajev, kjer doseže tudi najvišji navor in kjer ima najve? veselja do dela. Takšna potreba se pojavi predvsem ob bolj napolnjenem avtomobilu. Pri normalnem rokovanju le redko premore toliko č, da bi čl dodatek ASR. Škodi pa tudi ne! Lega na cesti je zanesljiva, ?vrsto a vendarle udobno vzmetenje je zelo dober kompromis med udobjem in trdoto. To platformo je podedoval tudi novi Polo in je dovolj uspešno konstruirana, da je lahko obema v ponos. V ponos pa je Fabii lahko predvsem zelo ugodna poraba goriva. Ta se je na preizkušnji gibala med 5,9 in 7,5 litra, s čem 6,7 litra na sto prevoženih kilometrov. Mehanika v celoti je lahko deležna pohval. Pa tudi Fabia sama po sebi je dober avtomobil: čn, čn in prijazen do uporabnikov. Zanjo je potrebno odšteti dobra 2 in pol milijona SIT. Zato za ni slaba izbira, razen? ?e imate fobijo pred Škodami?

Alpra

Galerija: