TEST

Volkswagen Golf 1,9 TDI (90

V življenju so vedno na voljo če možnosti, kar naši politiki v vnemi po strokovnosti prepogosto čjo kar s tujko varijante. Tako imate na voljo varijanto, da si kupite avtomobil, kot vam srce poželi izmed dane ponudbe za čn denar. Nč vas ne more prisiliti! Kupec je kralj. Iš?ete karavana v kompaktnem razredu? ?e se nagibate k nemškim vozilom, vas temperament, oblika in tisto nekaj, kar bi lahko poimenovali duša, ne ganejo. Za bencin se vam zdi škoda vsakega tolarja, ampak s kolesom pa? ne morete prevažati otrok na morje, pa še vse njihove krame, da ne govorimo o ženini prtljagi! Imamo dobro varianto za vas: Volkswagen Golf Variant TDI!
testni avto smo si sposodili pri Avtu Štaleker. Glofovega Varianta ?etrte generacije je poganjal či pogonski stroj za tovrstne Volkswagne, namre? 1,9 litrski TDI z 90 konjskimi či in 210 Nm čega navora pri 1900 vrtljajih v minuti. Tovarna obljublja čo hitrost 180 km/h in pospešek do 100 km/h v dobrih 13 sekundah, kar se v vsakdanu izkaže za povsem spodobne zmogljivosti, glede na nešporten namen avta. Zato ima 4397 mm dolgi Golf Variant v osnovi 460 litrski prtljažnik, ki s podiranjem po tretjini deljive zadnje klopi naraste na 1470 litrov lepo obdelane kvadratne površine s kvadraturo 1630 x 1000 mm. Dno prtljažnega prostora ima vzdolžno č če letvice, ki čjejo obrabo prevlek, žal pa čjo drsenje prtljage ne le ob natovarjanju, pa? pa tudi v ovinkih. Zato so v vogale namestili tudi oprijemke s čo katerih lahko prtljago črstite na dno. Tovor je lahko pred či tujcev skrit z zložljivo ponjavo. Na čn če nosilnosti Varianta napram kombi-limuzinskem Golfu, je tudi podvozje ustrezno dodelano, kar pa ne kazi udobja in zanesljive lege na cesti. Pravzaprav je vzmetenje napram prejšnjim generacijam Golfov zelo udobno. Lega na cesti je že preizkušena in zanesljiva. Upravljanje nezahtevno. 0 obliki in motorju ne gre zgubljati besed. Oba sta stara znanca. Prva je čo Volkswagnova. Golfovsko obel prednji del se od sredinskega strešnega opornika dalje odvija č kot pri kombi-limuzini. Streha se vse do čo odsekanega zadka nadaljuje precej ravno in tako zadaj čm prispeva še kakšen milimeter ve? prostora za glave. Odsekan zadek je osnovni recept za prostornost prtljažnega prostora, kar pa pomeni, da se za njim verjetno ne bo ogrel kakšen izmed ljubiteljev avtomobilske estetike. Oblika v celoti je pregledna, uporabna in predvsem kakovostno izdelana. Ta pridevnik, namre? kakovost, se ponovi tudi v notranjosti, kjer prevladujejo dobri materiali in ča izdelava. Voznikov delovni prostor je bil v našem primeru odet predvsem v ?rnino, kar je sicer povsem skladen kontrast beli zunanjosti, a deluje nekoliko otožno. Položaj za volanom je čni voznikov ugodno čtovan. Razdalja do prijetne prestavne čce ustreza ergonomskim člom, tudi samo rokovanje z njo je č in dovolj čo. Torej, vse kar je vgrajeno deluje, kaj ve? od tega pa verjetno ne čkujete? V notranjosti glede estetike najbolj navduši prijetna ča osvetlitev v modro č barvi.
Motor smo pohvalili že pri številnih drugih avtomobilih tega koncerna, zato tokrat le vse najboljše, še posebej glede dobrih zmogljivosti in nizke porabe, ki se je na testu gibala med 5,5 do maksimalnih 7 litrov. Očtku varnega avtomobila prispevajo tudi zmogljive zavore, ki imajo za moj okus premehak pedal. Tako se Golf Variant TDI izkaže kot tradicionalna izbira za tiste, ki prisegajo na nemške avtomobile. Obljubljena trajnost, dobri materiali, ugodna poraba in kasnejša prodaja veliko ljudem odtehtajo originalnost, množčost in brezdušnost. Za 3.363,227 SIT pa bi kljub vsej nemški skromnosti lahko čno čkoval vsaj kakšno sled o čih pomikih.


Alpra

Galerija: