Tehnika - novosti

Nova tehnologija prednjih lu?i pri Mercedes Benzu: Žarometi, ki bolje osvetlijo

Inovativni sistem prednjih č bo še dodatno čl varnost vožnje č. Razvit je bil v povezavi s podjetjem Hella. Ta tehnologija č, da žarometi prilagodijo smer snopa svetlobe gibanju volana. Nova tehnologija bo na voljo kupcem pomladi leta 2003.

Aktivni sistem zavijanja žarometov izboljša osvetljenost ceste pred vozilom do 90 odstotkov. Očjne čne (kratke) prednje č lahko zagotovijo osvetljenost ceste v razdaljenosti do približno 30 metrov pred avtomobilom, ko ta vstopa v ovinek s polmerom 190 metrov, medtem, ko nove č čjo to razdaljo za dodatnih 25 metrov. Ker je porazdelitev svetlobe usklajena s kotom volanskega č, lahko voznik vidi potek ovinka že v čtni fazi zavijanja v ovinek in lahko le-temu prilagodi čn vožnje skozenj.

Aktivni sistem zavijanja žarometov deluje tako za čne kot tudi za dolge č in se enakomerno prilagaja hitrosti gibanja vozila.

Pri razvoju te tehnologije se je Mercedes Benz namenoma čl za aktivni sistem raje kot za čn vir svetlobo, medtem ko bi usmerjali svetlobni snop med zavijanjem vozila, saj aktivni sistem dodatno č varnost na odprtih magistralnih cestah z dolgimi zavoji.

Tehnologiji č namenja Mercedes Benz veliko pozornost, saj ga smatra za izredno pomembnega pri varnosti v vsakodnevnem življenju. Sče analize prometnih nezgod nakazujejo, da se najhujše nezgode dogodijo v ?asu teme na magistralnih in motornih cestah. Te analize kažejo, da je verjetnost, da se boste resno poškodovali v prometni nezgodi dvakrat ča č, kot pa podnevi, kljub temu, da je č precej manj prometa. V Nčji je samo lansko leto umrlo 2.500 ljudi v nezgodah, ki so se dogodile č, kar predstavlja skoraj tretjino vseh smrtnih primerov v državi v tem ?asu.

Raziskovalna analiza podatkov nezgod, ki jih je opravil Mercedes Benz kaže, da je čna voznikov, ki je bila udeležena v nezgodah, zgubila oblast nad vozilom v nerazsvetljenih ovinkih ? v veliko primerih zato, ker niso mogli videti smeri ovinka v temi in zato niso mogli primerno prilagoditi hitrosti vozila. Nov aktivni sistem prilagajanja žarometov smeri vožnje Mercedesa Benza lahko v takšnih situacijah odigra pomembno vlogo pri čvanju nezgod v ovinkih nerazsvetljenih cest.

Inovativni žarometi vozila ki prilagajajo porazdelitev svetlobe glede na trenutne razmere bodo prinesle trajen napredek v smislu varne vožnje č. Ta aktivni sistem lahko razumemo kot preboj v razvoju na novem ču prilagodljive žarometne tehnologije. V prihodnje pa bomo č razvoju še v smereh prilagoditve prednju č vožnji po motornih cestah, v mestnem prometu in vožnji v neugodnih vremenskih razmerah.

V pripravi je tudi sistem, povezan z čo informacijo o poti z navigacijskega sistema, ki bo tudi na tej osnovi prilagajal funkcije prednjih č. Medtem pa je na testiranju v razvojnem oddelku Mercedes Benza tudi inovativen č laserski sistem za čo gledanje.

Galerija: