TEST

Peugeot 206SW 1.4i SX - Mini karavan

Peugeotovi esveji zadnjih generacij so res nekaj posebnega. Spomnite se samo 307-ke SW s panoramsko streho. Zadnja karoserijska čca še vedno svežega peugeota 206 je torej karavan, ki lepo zaokrožuje vso družino 206.

Preobrazba se če pri zadnjih vratih in nazaj. Zadek zaznamujejo velike č, ki so razpotegnjene v zadnji čk in temno (?rno) zadnje steklo, ki bo vedno lepilo poglede. Takšen pogumen dizajn naredi avtomobil čo in mladostno, kar je 206-ka vedno bila.

Zaradi ?nahrbtnika? se je prostor v prtljažniku čl. Predvsem pa se je čla prostornost za glave na zadnjih klopeh, saj streha poteka ravno v prtljažnik. Prtljažni prostor odlikuje tudi nizko dno, kar nam olajša nakladanje. Tudi čno odpiranje prtljažnih vrat in prtljažnega stekla olajša nakladanje manjših predmetov. Kot pri velikih karavanih je v prtljažniku serijsko tudi mrežica za pritrditev tovorov, pokrivalo (rolo) za čvanje radovednih pogledov in 12 voltna čica.

Na prednji sedežih je prostora dovolj tudi za visoko rasle voznike. Sedeži so postavljeni malce visoko, ampak imajo zelo dobro čo oprijemljivost. Zaradi nastavljivosti sedeža in po višini nastavljivega volana je položaj za volanom dober in nudi dobro preglednost. Navaditi se je potrebno pogleda skozi sredinsko vzvratno ogledalo, saj je ?slika? precej temna zaradi zadnjega stekla. Na armaturni ploš?i nismo pogrešali nobenih stikal, pogrešali smo le radio, ki ga lahko dokupimo in je nanj vse že pripravljeno. Serijska oprema zajema servo volan, meglenke (spredaj in zadaj), či pomik prednjih stekel, čo nastavljiva in ogrevana ogledala in potovalni čnalnik. V notranjosti je bila dodatno vgrajena tudi elektronska klimatska naprava (211.800 SIT), tako da je za č poletne dni poskrbljeno. Motilo nas je delovanje čamenskega zaslona na sredinski konzoli, ki nam lahko pokaže zunanjo temperaturo, vendar samo za kratek ?as, nato pa elektronika prestavi nazaj na uro in datum.

Za varnostni minimum je poskrbljeno. V notranjosti sta prednji či varnostni blazini. Zavore so zanesljive, manjka pa ABS, ki ga nekateri ne bodo pogrešali.

206-ka je bila motorizirana z 1.4 litrskim štirivaljnikom s 75 konji. Motor je preizkušen in je pri Peugeotu že dalj ?asa v uporabi. Do 100 km/h bo peugeot pospešil v slabih 15-ih sekundah, merilec hitrosti pa se bo ustavil pri 173 km/h. Za hitro in čo vožnjo je motor malce podhranjen, v višjih obratih pa tudi precej glasen. Pri normalni vožnji pa se bo oddolžil s skromno porabo. Nekoliko spremenjeno podvozje je dobro kos či vožnji in avtomobil deluje nevtralno tudi pri zelo hitri vožnji skozi zavoje. Svoje pripomorejo tudi pnevmatike na 14 čih aluminijastih platiš?ih.

Cena testnega vozila je znašala 2.623.800 SIT. Peugeot je na trg pripeljal spet poseben čk in nedvomno ga bo domov odpeljal marsikateri mlajši in čn kupec s potrebami po čem in čem prtljažnem prostoru.

Galerija: