Tehnika - novosti

Zvezdno motoroznanstvo - nova generacija štiri valjnih bencinskih motorjev

Bežen ogled na če karakteristike novih Mercedes Benzovih motorjev nam pove, da so inženirji z njimi napravili korak naprej in to na čih porabe goriva, karakteristiki poteka navora, čni č, enostavnosti gradnje in mirnosti teka; kar čo predstavlja vse razvojne smeri.

Štiri izvedenke modernega 1,8 literskega motorja bodo najprej na razpolago v razredu C, nato pa tudi v ostalih modelih. Vsi imajo vgrajen edinstven TWINPULSE sistem, ki je kombinacija čih tehnologij, kot so čo polnjenje s kompresorjem, hlajenje polnilnega zraka, variabilno nastavljanje čih gredi, Lanchester izravnavanje in adaptivno dinamiko pogona, kar zagotavlja minimalno porabo goriva, mirnem teku motorja in maksimalnem užitku v vožnji.

Razpon č novih štirivaljnih motorjev je od 105 kW/143 KS do 141 kW/192 KS. Konec leta bo Mercedes Benz čl s prodajo 125 kW/170 KS čega motorja z direktnim vbrizgom bencina. To bo prvi motor sploh, ki bo poleg direktnega vbrizga bencina polnjen s kompresorjem in imel vgrajen sistem za masno izravnavo. Kratica CGI bo v prihodnje nakazovala na moderno tehniko, ki bo vgrajena pod pokrov motorja. Kratica pomeni "Stratified Charged Gasoline Injection", kar v prevodu pomeni slojevito polnjen bencinski vbrizg. S tem motorjem se poraba goriva zmanjša glede na prejšnji model v razredu C za preko 19 odstotkov, pri ?emer se ohrani visoka mo? novega motorja. Povedano č: za 100 kilometrov po mešanem ciklu potrebuje C 200 CGI 7,8 litrov Superplus čnega bencina, ki ne vsebuje žvepla. Že od 1500/min je na voljo 75% maksimalnega navora in pri 3000/min pa razvije či navor 250 Nm. Ta vrednost je konstantna do 4500/min.

Primerjava s predhodnimi modeli pokaže, da so tudi ostali trije novi štiri valjni motorji s konvencionalnim vbrizgom goriva či in hkrati či. Novi C 180 KOMPRESSOR pospeši do 100 km/h v 9,7 sekundah in doseže maksimalno hitrost 222 km/h. S tem ima boljši pospešek za 1,3 sekunde in 12 km/h čo čo hitrost od predhodnega modela. Tudi poraba novega motorja znaša 8,4 litra, kar je ve? kot 10% manj, ob tem pa so še čli navor za 15% na 220 Nm.

Pri novem C 200 KOMPRESSOR se je poraba zmanjšala glede na prejšnji model za dobrih 11%, ob tem pa se je navor čl s 230 na 240 Nm.

Nčejši od motorjev s 141 kW/192 KS in 260 Nm bo na voljo samo v Sportcoupeju z oznako C 230 KOMPRESSOR. Poraba tega motrja je 0,7 litra nižja od predhodnika.

Zgledno porabo novih štirivaljnih motorjev so Mercedesovi inženirji dosegli z izboljšanjem čega izkoristka. Dodatno so z zmanjšanjem prostornine na 1,8 litra skozi zmanjšanje trenja in boljšo termodinamiko vplivali pozitivno na porabo goriva.

Novim motorjem so prigradili na novo predelan kompresor. Z njegovo čo je že od prostega teka dalje na voljo visok navor, kar č do 13 % daljšo prenosno razmerje v prenosu vrtilne hitrosti motorja na kolesa.

Kombinacija polnjenja s kompresorjem in Lanchesterjeva izravnava skupaj rešita s TWINPULSE sistemom dodaten konflikt pri razvoju štirivaljnih motorjev: izravnalne gredi kompenzirajo z gradno pogojena nihanja in poskrbijo za vzoren tek motorja, glede na njegovo litražo. Tako so novi motorji či in čjo kot šestvaljniki, njihova poraba pa je taka kot pri štirivaljnikih. Lanchesterjevo izravnavo predstavljata dve gredi, ki sta vgrajeni v motor ob motorni gredi. Vrtita se v nasprotni smeri, za njun pogon pa skrbi posebna lahko veriga. S svojim gibanjem izravnavata nihanja in zmanjšujeta vibracije in tako skrbita za mirnejši tek motorja.

Enako kot kompresorska tehnika ima tudi direktni vbrizg goriva pri Mercedes Benzu dolgo tradicijo. Že v sredini petdesetih let prejšnjega stoletja so predstavili to tehnologijo v legendarnem 300 SL, ki so se mu vrata odpirala navzgor ("Fluegeltuerer"). Ta športni avto je bil prvi serijski avto na svetu z direktnim vbrizgom bencina v štiritaktnem motorju, ki mu je zagotavljal veliko mo? motorja.

Danes so pri razvoju motorjev v ospredju poraba goriva in emisije izpušnih plinov. Današnja tehnika č ob uporabi primernih katalizatorjev tudi obratovanje motorjev z revno zmesjo goriva. Za to je potreben na novo razvit NOx-shranjevalni katalizator, kjer se dušikovi oksidi v ?asu delovanja z revno zmesjo adsorbirajo na katalizator, nato se pa v kratki regenerativni fazi sprostijo in z izpušnimi plini reagirajo tako, da oddajo kisik in izpušno cev zapuš?a dušik.

S to tehniko in s povratkom izpušnih plinov ter vpihovanjem sekundarnega zraka dosega novi motor C 200 CGI tudi omejitve izpušnih komponent EURO 4. Glede na obratovanje motorja se do 35 % izpušnih plinov č v proces zgorevanja, kar vpliva na čtno zmanjšanje dušikovih oksidov. Novost je tudi "linearna" lambda sonda, ki je aktivna že takoj po hladnem zagonu motorja, kar č takojšno regulacijo motorja že od samega čtka obratovanja. S tem se lahko zagotovi takšne obratovalne pogoje, da se katalizator prej segreje in s tem če hitreje s svojim delom. Dodatno pa še je vgrajen NOx senzor, ki garantira optimalno shranjevanje NOx v katalizatorju in nadzor njegovega delovanja.

Pri direktnem vbrizgu goriva nastane zmes potrebna za zgorevanje šele v zgorevalnem prostoru. Gorivo se vbrizgava v zgorevalno komoro pod kotom 42 stopinj skozi šobo pod tlakom od 50 do 120 barov, odvisno od obratovalnih karakteristik. Tvorbo dobre zmesi v vseh režimih obratovanja dosegajo s čo dveh kanalov dovoda zraka, ki vsak v svojem režimu dovajata zrak v valj. Pogon če ?rpalke je čn na sesalno čo gred. Tlak goriva v vodu ki je čn direktno na šobo nadzira motorni čnalnik. Pri delni obremenitvi motor obratuje v velikim presežkom zraka in gorivo je relativno pozno vbrizgano v valj. Pri polni obremenitvi pa motor obratuje s čo čno zraka.

Vsi motorji imajo glavo valjev narejeno iz visoko trdnega legiranega aluminija s 16 ventili in dvema zgoraj ležčma čima gredema. Obe či gredi sta po novem tudi variabilno kontinuirano nastavljivi, kar č boljši potek karakteristike navora, nižjo porabo goriva in nižje emisije škodljivih izpušnih plinov.

Kompresor, ki pri vseh štirivaljnih motorjih skrbi za zgledni navorni potek pri nižjih obratih, so Mercedesovi inženirji predelali tako, da so zmanjšali špranjo med rotorjema in spremenili ohišje. Prav tako so na novo razvili novo prevleko za rotorje. Vse to pripomore k višjemu pretoku in višjemu izkoristku kot pri mehanskem kompresorju, ki so ga do sedaj vgrajevali v Mercedesove motorje. V sesalno in čo cev so vgradili tudi posebne široko pasovne dušilce hrupa. Od kompresorja č zrak nato skozi hladilnik zraka, ki mu zagotovi nižjo temperaturo in čo gostoto, kar ugodno vpliva na proces zgorevanja.

Za nove motorje lahko mirno čmo, da so bili že zelo potrebni, saj je konkurenca že pred ?asom dohitela in delno prehitela Mercedes Benz na ču štirivaljnikov.

Fil


Galerija: