Eksotika

Prvi BeeMWejev rolls royce: RR phantom

4 leta po tem, ko je BMW ?kupil? pravice do uporabe imena RR in samo tri dni po tem, ko so te pravice tudi uradno prešle v bavarske roke je Rolls royce motor cars predstavil povsem novi rolls royce phantom. Phantom bo svoj salonski krst doživel v čtku prihodnjega tedna v Detroitu, zaenkrat pa vam lahko posredujemo naslednje podatke?

?aluminijasta školjka in dvanajst valjni motor (6,75 litra, 338 kW (460 KS) in 720 Nm pri 3500 min-1, od tega ga je 540 Nm na voljo že od 1000 min-1). Rčo delo je pri znamki Rolls Royce nekaj samoumevnega. Oblikovno temelji na dediš?ini phantomov I in II, silver clouda in silver shadowa. Zelo širok C čk, velika medosna razdalja, majhen previs preko prednjih koles in zelo dolg pokrov motorja z dobro znano masko in ?The Spirit og Ecstasy? na njej.

V notranjosti je, kot se za RR spodobi, najkvalitetnejšo usnje, kašmir, les,?prednja vrata se odpirajo čo (naprej), zadnja pa v spomin na čo ero, nazaj, kar č lažji dostop v zadnjo vrsto.

Vzmetenje je čo (samo nastavljivo), elektronski blažilniki in ve? vodilna zadnja prema. Pnevmatike so bile razvite posebej za RR ? sistem PAX. Phantom pospeši od 0 do 100 v 5,9 s, njegova maksimalna hitrost pa je elektronsko omejena na 240 km/h. Ali ima pri takšnem vozilu smisel razglabljati o porabi? 15,9 litra v kombiniranem ciklu, kljub tovarniškim zagotovilom najverjetneje čna nikoli ne bo dosegla!


Cena? 320.000 Eurov, brez davš?in, vas bo stal ta RR. Se vam zdi veliko? Poglejte kaj za ta denar ponuja konkurenca iz Stuttgarta! RR je še vedno RR in znaki na kolesnih pokrovih so nameš?eni tako, da so med tem, ko je avto parkiran, vedno postavljeni čo. Pa tudi ?Spirit of Ecstasy? se lažjim parkiranjem na ljubo, čo, skrije v hladilnik!


Po Rolls Royce press povzel Martin Volmajer


Galerija: