Novice

Novice 17.2.2002

Premiera luksuzne znamke Maybach v marcu

Prvi? po 60 letih se bo na 72. salonu avtomobilov v Genfu (7 do 17. marec 2002) javnosti prvi? predstavila nemška luksuzna avtomobilska znamka Maybach. Ta znamka je v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja poleg Mercedes Benza predstavljala elito med nemškimi izdelovalci vozil. Sloveli so po či perfekciji, či kvaliteti in ekskluzivni obliki. Vsaka karoserija je nastala okoli motorja in šasije, čo, na osnovi želja kupcev. Vrh takratnega programa je predstavljal model "Zeppelin" z čim V12 motorjem in 5,5 m dolžine, kar je bil takrat či nemški osebni avtomobil

Ime Maybach je doživela ponovni preporod kot samostojna znamka Daimler Chrysler koncerna. Novi Maybach bo luksuzna limuzina z edinstvenim udobjem, čo tehniko, visoko ekskluzivnostjo, kar pristaja tradiciji znamke. Najvažnejša osnova za to je v sodelavi s sestrsko znamko Mercedes Benz.

Legendarna oznaka dvojni M v ovalnem trikotniku bo tudi emblem na novem modelu. "MM" je čsih pomenilo tovarna motorjev Maybach ("Maybach-Motorenbau"), po novem pa pomeni Maybach manufaktura.

Z modelom, ki ga bodo predstavili, želijo nadaljevati tradicijo legendarnega modela Zeppelin in s prostorno limuzino nadaljevati tradicijo luksuznih limuzin in v čih smislih odpreti nove dimenzije avtomobila. Prav tako kot pri vrhunskem modelu iz leta 1930 po za pogon novega Maybach skrbel novo razvit dvanajstvaljnik, ki bo s 550 KS in maksimalnim navorom 900 Nm skrbel za čo motoriziranost novega avtomobila.

Novega Maybacha bodo izdelovali v tovarni v Sindelfingenu, v neposredni bližini proizvodnje razreda S. Ker bo proizvodnja temeljila na či proizvodnji, so čni, da bodo lahko ustregli vsem željam kupcev, ki se bodo lahko čli v celotni proizvodnji proces svojega novega avtomobila.

Chrysler je poklical na servis vse Jeep Grand Cherokeeje

Chrysler je objavil, da bo na servis v severni Ameriki pozval vse Jeep Grand Cherokeeje, ki so bili narejeni v letih 1993-1998. Želijo pa odpraviti možnost premikanja avtomobila, po tem, ko je samodejni menjalnik v poziciji "park". Pri Chryslerju trdijo, da želijo vgraditi samo še en dodatni varnostni element, sicer pa, da ni ni? narobe oziroma razloga za preplah.

Aktualni model Jeep Grand Cherokeeja ima povsem na novo narejen sistem prestavne čce, ki je precej bolj "varna", zato ga ne bodo klicali nazaj na servis.

?e ste morda lastnik Jeep Grand Cherokeeja s samodejnim menjalnikom in čega letnika, pa vam svetujejo, da pri pretikanju prestavne čce v "park" usmerite svojo pozornost na vsaj eno od čga:

? čjte se, da je barvni kazalec na poziciji "P",
? da zaslišite "click", ko prestavite v "park",
? da č gumb za pretikanje, ko prestavite v "park",
? da čtite, da ste potisnili čco menjalnika do konca, ko prestavite v "park",
? da odstranite klju? iz čvnice za zagon motorja.

Fil

Britanci in CO2

Britanci se lahko pred nakupom novega vozila na spletni strani www.newcarnet.co.uk pozanimajo kakšen davek na ogljikov dioksid (CO2) bodo letno čvali za izbrano vozilo. Vlada je namre? uvedla davek na čno CO2 v izpušnih plinih, a ker ne gre za polnjenje čnske luknje, temve? za željo po ?istejšem okolju, bodo kupce stimulirali k nakupu ekološko primernejših in s tem manj čnih vozil.

Hyundai v Ženevi (Novi Super-mini in HCD7)

Hyundai je dokaj skrivnostno objavil novico, da bo 5. marca ob 13.00 v glavni hali Palexpa v Ženevi predstavil novi majhen avtomobil. Predvidevamo, da gre za naslednika Atosa, izvedeli pa smo le to, da bo avtomobil na voljo z 1.1, 1.3 in 1.6 litrskim motorjem. Fotografije in či podatki bodo na voljo šele v Ženevi.

Zraven napovedane novosti pa bodo Korejci iz Chicaga v Evropo premierno pripeljali še konceptno vozilo HCD7. HCD7 so oblikovali in izdelali v Hyundaijevem oblikovalskem centru v Kaliforniji, v hišni hierarhiji pa ga uvrš?ajo nad č luksuzno limuzino XG30, kar pomeni, da se HCD7 spogleduje z limuzinami kot so S, 7, ?
4.96 metra v dolžino, 1.848 v širino. V8 z 32 ventili in 4,5 litri delovne prostornine zmore 270 konjev pri 5500 vrtljajih, 5 stopenjska avtomatika v menjalniku. Impresivno: 21 ča platiš?a.MAZDA MX SPORT RUNABOUT in nova čca Pick-upa

Novi čk bo kot konceptno vozilo predstavljen v Ženevi. Na 3.9 metrih dolžine bo zahvaljujo? 2.5 metrih medosne razdalje, veliko prostora za 4 odrasle potnike. pri Mazdi pravijo, da bodo s konceptom in serijsko čco, ki mu bo verjetno sledila, ponovno dvignili nivo v nižjem razredu, kot so to leta 1996 storili že z Demiom. Kaj ve? pa po obisku v Ženevi.


Mazda je predstavila nekaj sprememb pri lahkih tovornih vozilih (Pick-up) razreda B. tako bo odslej na voljo tudi čca s podaljšano kratko kabino.

Novosti pri Miniju

Želji kupcev po ?im bolj osebnem avtomobilu bo Mini v čtku marca ustregel s čnjem spiska dodatne opreme in barvnih kombinacij. Tako bosta na voljo dve novi barvi, 9 novih lahkih platiš?, naprava za pomo? pri parkiranju, satelitska navigacija, ksenoski žarometi, či paket in kockasta zastava ali britanski "Union Jack" na strehi avtomobila.

Pčno Dakarju

Mitsubishi se je čl, da bo Pajera ob osvojitvi prvih 10 mest (Pajero in L200) na letošnjem vztrajnostnem reliju do Dakarja, obogatil s paketom Dakar. Paket dodatne opreme obsega nekoliko spremenjeno zunanjost (č č, kromirane obrobe?) in DVD navigacijski sistem v notranjosti. Paket se posebej poda Pajeru s kratko medosno razdaljo saj se le-ta tako navidezno približa tekmovalni čci.

M.V.

Novi Nissanov Pick-up - zmogljivejši, bogatejši in cenejši

Nissan je pošteno prenovil paleto pickupov in jim poleg nove zunanjosti in notranjosti namenil tudi novi 2,5 litrski turbodizelski motor s 133 konjskimi či.
Oblikovno so postali Nissanovi pickupi bolj miščsti in s spremenjenimi prednjimi či in masko bolj družinsko prepoznavni (zgleduje se po novi Vectri). Tudi zadek je zasnovan popolnoma na novo, tako da je zmanjšan hrup pri čih hitrosti in bolj pripravno odpiranje zadnjih nalagalnih vrat.
Hkrati so kupcem ponudili 3 karoserijske čce: 2-vratna kabina (Standard) za 3 potnike, 2-vratna kabina (King Cab) za 4 potnike in 4-vratna za 5 potnikov. Cene se bodo gibale za osnovni model okoli 4 milijone tolarjev do 5 milijonov SIT za Pickup Navaro, ki ima najbogatejšo opremo. Cene veljajo za Veliko Britanijo...

MK

Galerija: