Prototipi

Audi Avantissimo

Dejstvo je, da so karavanske čce avtomobilov v porastu. Dejstvo je, da so Audijevi karavani avtomobili, ki so našli pot v srca kupcev in predstavljajo velik delež prodaje znamke s štirimi, čmi se krogci. Zato ni? ?udnega, ?e so se v Inglostadtu spomnili ustvariti prototip velikega, prestižnega karavana, z imenom Avantissimo, ki naj bi izžarevalo vse atribute avtomobila: dinamiko, luksuz, napredno obliko in še bolj napredno tehniko. Vse v slogu Audijevega gesla? ?e pa malo pobrskamo po trenutni ponudbi, pa kaj hitro ugotovimo, da v segmentu D, torej višjem razredu še č ni ponudil karavana. Je to čtek?

5,06 metra dolgi in 1,91 metra široki karavan ima dinamiko pridobljeno s 4,2 litrskim V8 biturbo motorjem, ki pridela 316kW (430KM) in zelo impresiven navor: 600Nm. V povezavi z motorjem, ta je, mimogrede, znan iz dirkalnika R8, ki zadnje ?ase dominira serijo dirk prototipov, bi ponudili avtomatski šeststopenjski menjalnik s funkcijo tiptronic. Za tako čn avtomobil iz Audijeve delavnice je samoumeven štirikolesni pogon quattro, kakor tudi sklopi podvozja iz aluminija, ki jih dopolnjuje čo vzmetenje. Včvanje s težo se nadaljuje v Audijevem "Space Frame" (ASF), ki doprinese tudi k či vzvojni trdnosti. Lahka teža je pogoj za dobre zmogljivosti (pospeševanje in zaviranje), medtem ko je ?vrstost karoserije pomembna za dobro obnašanje vozila na cesti.

V Avantissimo so pri Audiju vgradili kar nekaj zanimivih tehnoloških rešitev, ki se nam v bližnji prihodnosti obetajo tudi v serijskih modelih. Med temi rešitvami najbolj izstopa nov koncept ureditve voznikovega delovnega mesta imenovan Multi Media Interface (MMI), kar čje kombinacijo povsem preproste logike ?loveškega razmišljanja z maksimalno izbiro funkcij. MMI č, da ima voznik vedno na voljo vse informacije in komunikacijske sisteme (od avdio sistema do interneta) in to posredovane tako čo, da se lahko skoraj instiktivno č in izbira potrebne (želene) funkcije. Po zaslugi zmanjšanega števila kontrol (vse v smislu :manj je ve?) je Avantissimo pridobil zelo pregleden in elegantno urejen vozniški delovni prostor. In kaj najdete v notranjosti? Prvo boste opazili štiri individualne sedeže, no lahko bi jim rekli fotelje. Potem boste brez lupe našli še obilico lesa, usnja, aluminija in tehnike. Že omenjeni MMI nadzoruje upravljanje s kvalitetnim avdio sistemom, DVD, televizijo, navigacijo, telefonom in vedno bolj popularnim internetom.

O zunanji obliki lahko sicer sodite sami, pa vendar naj omenim, da je bila želja oblikovalcev izdelati obliko, ki bi izžarevala tako športnost, kot "arhitekturno" ?č linij. Tako naj bi Avantissimo deloval, kot ulit iz enega dela - torej monoliten. Prepoznavno Audijevo visoki in ravni boki, nizka ča okna, velika kolesa (opremljena s sistemom PAX) in dovolj ča oblika č (prednje se čjo glede na zasuk volana) se strnejo v prepoznavno celoto, ki ni ni? kaj tako pretresljivega, da si je ne bi mogli predstavljati na cesti. ?ez kakšno leto? Kaj pa ?e je to č A8 Avant? Bomo še morali čkati?

Alpra
Galerija: