Tehnični nasveti

Kam s smu?mi?

Kaj je prav in kaj narobe? Kako se varno pripeljati na bližnji hrib ali čš?e na drugem koncu Evrope? Glede na rezultate zadnje ankete, objavljene na naših straneh, smo na temo, kako prevažate č, pripravili krajši povzetek v tem ?lanku.

Morda je najbolje, da na samem čtku razjasnimo eno. Vsak nepritrjen tovor, ki se nahaja v potniški kabini, je v primeru trka ali nenadnega sunkovitega zaviranja lahko smrtno nevaren.


Kam č ne sodijo!

Najlažje je verjetno tistim, ki deskajo ali pa so lastniki ekstremno kratkih carving č. Ti lahko svoje športne rekvizite spravijo v vsak malo či prtljažnik. Drugi bolj ali manj klasiki, pa bomo morali č po eni izmed drugih variant. Vč za č. Strešnih nosilcih. Strešnem ču. Nosilci na zadku avtomobila, kaj ve? pa nam skoraj ne preostane. No, lahko si kupimo tudi kakšen furgon, a to je že druga zgodba!


Sč ali druga črska oprema se lahko v potniškem prostoru nahaja le pod pogojem, da je dobro pritrjena, kar pa je v današnjih avtomobilih sorazmerno težko č, saj ni temu namenu pripravljenih pritrdilnih mest. V tem sklopu velja omeniti, da se kot tovor v potniškem prostoru smatra tudi vsak tovor, ki v kabino sega preko v celoti ali delno podrte zadnje klopi!

Vč za č

Vč za č oz. odprtine skozi zadnjo klop predstavljajo podaljšek prtljažnega prostora v potniško kabino. V kolikor je ta č narejena iz primernih materialov in v primeru, da lahko č v prtljažnem prostoru, kadar gre le za odprtino, dobro pritrdimo, je to zelo varen čn prevoza.

Strešni nosilci

Strešni nosilci zaenkrat predstavljajo najpogostejši čn transporta č. Na tem mestu jih lahko v grobem razdelimo na če in magnetne nosilce. Prvi se fiksno pritrdijo na streho oz. rob strehe, pri starejših modelih pa na žlebove strehe. Na njih pa pritrdimo bodisi nosilce za č ali strešni čk. Magnetni nosilci, pa se, kot že ime samo pove, z magnetom pritrdijo na streho avtomobila. Le teh se ne da uporabljati na nekaterih vozilih, ki imajo nekovinske strehe (steklo, plastika?).

O varnosti in primernosti strešnih nosilcev se lahko razpravlja na dolgo in široko. Gotovo je eno. Za potnike v vozilu je to najbolj varen čn transporta. Ampak kaj se lahko zgodi v primeru slabe pritrditve v primeru č in kakšno je tveganje za druge udeležence v prometu, pa je drugo vprašanje.

Temu se lahko izognemo na ve? čnov.
- Uporabljajmo samo nosilce priznanih in kvalitetnih proizvajalcev, ki so namenjeni vašemu tipu avtomobila!
- Pritrdimo nosilce dovolj trdno in samo tako kot zahteva proizvajalec!
- Enako velja za pritrditev č!


Strešni či

Nča prednost strešni čov je, da lahko vanje spravimo tudi del prtljage, ki ne gre v prtljažni prostor. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na maksimalno obremenitev strehe! Posebej pozorni pa bodimo tudi pri nameš?anju č in ostale prtljage v čk in v kolikor je možno vso prtljago in še posebej č dodatno pritrdimo na čk oz. palice, da ob morebitnem trku, le-ta ne bi poletela iz ča in dodatno poškodovala drugi udeležencev v č.

Nosilci na zadku

So zanimivi predvsem pri višjih avtomobilih, kjer mislimo predvsem na, terenska in kombinirana vozila, najdemo pa jih tudi pri nekaterih kabrioletih in roadsterjih. V slednjem primeru v bistvu predstavljajo kombinacijo med strešnimi nosilci in nosilci na zadku.
Pri nosilci na zadku je potrebno paziti na to, da le-ti ne prekrivajo registrske tablice ali svetlobnih teles in da so nameš?eni ?im bolj tesno zadku vozila. V nasprotnem je potrebno nanj namestiti svetlobna telesa in registrsko tablico (podobno kot pri nosilci za kolesa, ki se namestijo na zadek!)

Kako izbrati ustrezen nosilec?

Predpostavimo, da vaše vozilo nima č za č. Rešitev je torej na strehi ali zadku!

?e potrebujete nosilce za č le za krake vožnje in niste zelo čtljivi zaradi možnosti prask na strehi, potem je rešitev v magnetnih nosilcih!

V kolikor potujte na daljše razdalje je rešitev bodisi v čih nosilcih ali v strešnem ču. Slednji predstavlja dobro rešitev tudi zaradi tega, ker lahko vanj spravite tudi črske ?evlje ali druge lažje predmete.


Kaj kupiti?

Vsak proizvajalec avtomobilov ponuja svoje rešitve strešnih nosilcev. Dobra rešitev sta npr. sistema, švedskega proizvajalca Thule in italijanskega Fapa. Ta čta t.i. modularno gradnjo, kar pomeni, da se posamezni sklopi strešnih nosilcev kupujejo posebej in se sestavljajo v celoto. To je zelo pomembno, ko zamenjate vozilo in vam ni potrebno kupiti novega prtljažnika, temve? zamenjate le nastavke s katerimi pritrdite palice na vozilo.
?e ne veste, kaj vse potrebujete za vaše vozilo si lahko na spletnem naslovu www.thule.com ali www.fapa.it pomagate s posebnim konfiguratorjem, ki vam pove, kaj vse potrebujete?

Obilo črski užitkov v preostanku sezone, kakor tudi v vseh prihodnjih, vam želi ekipa Avtoin!


Tekst: Martin V.
Foto: www.thule.com in www.fapa.it

Galerija: