Reportaže

PLANIŠKI ZIMSKI AVTO SHOW JE USPEL!

V dnevih med 11. in 13. januarjem se je v Planici odvijala edinstvena avtomobilska prireditev, ki je v dolino pod Poncami zvabila preko 25.000 gledalcev, ljubiteljev bencinskih športov.
V dirkah na snegu, ki jih je organiziralo podjetje MPI racing s Peljhanovim sovoznikom Miranom Kacinom na ?elu, so gledalci lahko bili č spektakularnim nastopom tako čh kot tujih voznikov. Zaradi boljšega poznavanja in seveda števila tovrstnih tekem (čo izkušenj) so premo? imeli predvsem italianski vozniki, ki pa so jim naši č neumorno "pihali za vrat". Kljub čkovanju zmage Eve čratnega italianskega prvaka v dirkah na snegu s štirikolesno gnanim Mitsubishi Lancerjem, je le ta moral premo? priznati svojima sodržavljanoma z dvokolesno gnanimi vozili, Enniu Borrii s Fiatom 127 sport in Romyu Dell Antonia z Opel Corso. Znala sta najbolje izkoristiti prednost njunih avtomobilov v okretnosti, kar je na zahtevni, ledeni progi člo o zmagovalcu. V super finalu sta se torej pomerila omenjena č, a Corsi je kmalu ponagajala tehnika in zmagovalni pokal je čkovano odšel v roke Ennia Borrie. Od slovenskih čv je bil v skupni razvrstitvi najboljši Milan Bubni? z Lancio Delto, ki za zadnjo vožnjo ni imel novih gum in je izgubil dvoboj z Evo za tretje mesto. Na koncu je izjavil: "Moram biti zadovoljen z nastopom, žal nisem imel za če dvoboje novih gum, tako da je bil njihov oprijem vse slabši. V prvi nedeljski vožnji sem imel na svojem avtomobilu nameš?ene nove gume, zato sem tudi lahko dosegel najboljši ?as. Na koncu pa proti Evi le ni šlo, predvsem pnevmatike niso bile primerne za hitrejšo vožnjo. Z organizacijo avtoshowa pa sem izredno zadovoljen, želel bi si le morda še nekaj ve? konkurence v svojem razredu, saj nas ni bilo veliko takih, ki bi nastopali s štirikolesno gnanimi dirkalniki. Ti so za gledalce precej bolj atraktivni, a je z njimi težko biti hiter," Zelo dobro je dirko odpeljal tudi Darko Peljhan, ki je svojega Golfa preuredil posebej za zimo. V njegovem razredu ga je prehitel le kasnejši finalist Dell Antonio.


Poleg avtomobilskih dirk so si gledalci lahko ogledali tudi motoriste, ki so se skušali povzpeti po planiški velikanki. Zmagovalec Uroš Pernuš se je pozvpel kar 73,20 metrov visoko po hrbtiš?u skakalnice.
V celoti se je planiški avtoshow izkazal za uspešno izpeljano prireditev. Glavni organizator, Primož Lemež je bil z potekom dogodkov zelo zadovoljen in je že čtno razmišljal o ponovitvi - ?ez eno leto.

AlpraGalerija: