Predstavitve

Novi audi A 3

OBLIKA

Oblikovno je novi audi A3 dokaj zvest trenutnim potezam audijeve družine, še posebej čtno se zgleduje po novem A8. Napram predhodniku deluje vitkejši in bolj čn. Kolesni previsi so krajši, C čk ožji in bolj položen, zrasla pa je tudi čna dimenzij: medosna razdalja za 65 milimetrov, širina za 30, medtem ko je novi A3 nižji za 10 milimetrov. Na prednjem delu prevladujejo č z gladkim steklom, ki rahlo spominjajo na predzadnjo generacijo Ibize, ter audijeva dvojna maska. Zadnji del je izveden zelo ?isto, oblo z minimalnim nepotrebnim okrasjem. Najprej bodo ponudili trivratno izvedbo. Poudarjena izpušna cev prispeva k čem vtisu. V notranjosti se ponovno zrcali športni karakter avtomobila. Visoka sredinska konzola, okrogle če reže obrobljene z aluminijem, nizko sedenje, čni detajli prevzeti iz modela TT skupaj z športno nameš?enim čim volanom in pedali prispevajo k športnem čtju v avtomobilu. To pa ni poslabšalo prostornosti, saj na zadnjih sedežih obljubljajo ve? prostora za kolena in čno prostornost v višini ramen in glave.

MOTORJI

V široki paleti motorjev za novi A3 so trije novi. Poleg preizkušenih 1,6 litrskega bencinskega štirivaljnika s 75kW (102KM), ki od 0 do 100 km/h pospeši v 11.9 sekunde in doseže najvišjo hitrost 185 km/h in 1,9 litrskega TDI-ja s 77 kW (105KM) (0-100 km/h 11.4 s; 187 km/h), so slednjega ponudili z na 2 litra čno gibno prostornino. Ta s čo 4 ventilske tehnike zmore 103kW (140KM) č in 320 Nm navora, kar zadoš?a za 9.5 sekundno pospeševanje do 100 km/h in 207 km/h najvišje hitrosti. Novi v ponudbi je tudi 2 litrski bencinski motor z oznako FSI in neposrednim vbrizgom goriva, ki zmore 110 kW (150KM) in 200 Nm (0-100 km/h: 9.1 s; 211 km/h). Ponudbo čje šestvaljnik V oblike z gibno prostornino 3,2 litra, ki so ga nedavno predstavili v audiju A4 in TT-ju. V novem A3 je na voljo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom. Zmore 177 kW (241KM) č ter 320 Nm navora, kar č najvišjo hitrost 245 km/h in pospešek do 100 km/h v 6.7 sekunde. Mo? se tudi v novem A3 prenaša na prednja ali vsa štiri kolesa (quattro). Odvisno od motorja so na volj 5 in 6 stopenjski či menjalniki in 6 stopenjski tiptronic. Nčejši bencinski in čejši dizelski motor bo možno čti z novim DSG menjalnikom, ki izvira iz motošporta in prestavlja s čo dveh avtomatskih sklopk. To pomeni hitrejše menjavanje prestav s čo prestavne čce (gib naprej in nazaj) ali čc za volanom. Po želji lahko menjalnik deluje tudi povsem avtomatsko.

PODVOZJE

Podvozje je sestavljeno iz štirih čih obes, z McPerosnovo premo spredaj in zadnjo štirivodilsko premo. Za 16 ali 17 čimi litimi platiš?i (slednja so serijska pri modelih z opremo Ambition) se skrivajo zmogljivejše zavore s čnimi koluti. Volanski mehanizem je elektro-či, progresivni.

OPREMA

Serijska oprema v novem audiju A3 se deli na tri pakete: osnovnejši Attraction, športni Ambition in elegantni Ambiente. V osnovno opremo modela Attraction sodijo prednji sedeži s funkcijo easy-entry, čo ča prednja stekla, daljinsko osrednje zaklepanje in po višini nastavljiv voznikov sedež. Dodatna oprema obsega dvo-kanalno avtomatsko klimo, BOSE čnje, navigacijski sistem s televizijo in še številne drobnarije. Med posebnosti v dodatni opremi sodijo zadnji ogrevani sedeži in čla za zadnje steklo. Za varnost poskrbi serijski sistem ESP, aktivni vzglavniki in če blazine za voznika in sovoznika, čjo? blazino v višini glav. V 350 litrov veliki prtljažnik lahko s čo č za č naložite celo dva snowborda. Ko se tem pridruži še kup prtljage in potniki, se otovorjenemu A3 prednje č samodejno znižajo.

Skratka tudi novi A3 si bo prizadeval dobiti kupce, ki kljub kompaktnim dimenzijam od avtomobila čkujejo veliko. Njegov predhodnik mu je lepo pripravil teren, na novem modelu pa je naloga, da pozitiven ugled ohrani in na svojo stran zvabi še kakšnega kupca, ki mu je bil prejšnji model premalo športen.Alpra

Galerija: