Tehnika - novosti

Fiatov mini dizel: 1.3 multijet 16V

Fiat je po prvem serijskem dizlu z neposrednim vbrizgom (Croma, 1988) in prvemu s sistemom skupnega voda (alfa 156 JTD, 1997) ponovno ?prvi??Tokrat z najmanjšim 4 valjnim dizlom!

Glede velikost ni dvoma! Vsega skupaj 500 mm dolg in 650 mm visok ter 130 kg težak motor bo možno vgraditi tudi v č vozila segmenta A (naslednik pande!). Pred tem bo na voljo v rahlo prenovljenem puntu, vgrajevali pa ga bodo tudi v GM-ove modele. Multijet je namre? prvi motor, ki je rezultat skupnega podjetja Fiat-GM Powertrain. Da je trenutno najmanjši 4 valjni dizel pove tudi delovna prostornina. Natanko 1251 čih centimetrov!

Pri tej prostornini konkurenca prisega na tri valje. In zakaj je štiri bolje kot tri? Štiri pomeni, da je motor tišji, njegov tek pa bistveno mirnejši! Vrtina motorja znaša 69,9 mm, gib pa visokih 82 mm, kar pomeni, da gre za izrazito dolgohodni motor. Motor diha preko 4 ventilov, pomagata pa mu turbo-kompresor z obvodnim ventilom ter hladilnik polnilnega zraka. Vbrizg goriva poteka preko sistema skupnega voda (Common rail) druge generacije.
In kakšna je razlika med 1. in 2. generacijo? Prva generacija, imenovana tudi UNIJET, je čla dvakratni vbrizg goriva. To pomeni manjšo čno goriva, manjšemu hrupu in boljšemu zgorevanju na ljubo, vbrizgano v čtku procesa (t.im. predvbrizg oz. pilot injection) in glavni vbrizg. Nova generacija MULTIJET č tudi do pet vbrizgov v posameznem ciklu. Tako se lahko skozi celotno če obratovanja motorja stalno zraven čne vbrizgov odmerja tudi čna vbrizganega goriv. Vse skupaj pomeni bolj kontrolirano zgorevanje (manjši hrup), zmanjšanje emisij škodljivih plinov in čnje č. Ne pozabimo: ob enaki oz. manjši porabi goriva!

Kje, kdaj in koliko vbrizgov?
Pri nižjih vrtljajih in nižji obremenitvi so vbrizgi trije (dva manjša in en či) (1-č) enako velja za celotni režim obratovanja v primeru, ko je temperatura hladilne čne nižja od 60°C, ob čnju obremenitve pade število vbrizgov na 2 (predvbrizg in glavni vbrizg) (2-oker). Režim (3-zeleno) z majhnim predvbrizgom, glavnim vbrizgom in majhnim naknadnim vbrizgom ugodno vpliva na zmanjšanje emisij. V primeru ko pospešujete iz nižjih vrtljajev in je potrebno veliko navora, vbrizg poteka po shemi (4-modro); pomeni predvbrizg, kateremu z čim zamikom sledi še eden in šele na to glavni vbrizg. In nazadnje še režim, kjer motor deluje v ču maksimalne č in je vbrizg,podobno kot pri čih vbrizgalnih sistemih, le eden (5-svetlo modro).

In kakšne so karakteristike motorja? 51kW (70 KS) pri 4000 vrtljajih in 180 Nm pri ugodno nizkih 1750 vrtljajih v minut povzdigujeta ča na prestol v segmentu motorjev od 0,8 do 1,4 litra delovne prostornine. Gledano okoljsko motor izpolnjuje EURO 4 brez uporabe filtra za saje a ob č katalizatorja ter sistema za ponovno čnje izpušnih plinov v valj (EGR).

Pri Fiatu trdijo, da je njihov izdelek zmožen prepeljati 250.000 kilometrov brez posega v katerikoli mehanski del motorja. Vsakih 30.000 kilometrov je potrebno zamenjati le olje! Kako bo s čo uporabnostjo motorja bomo videli, ko bo v prvih puntih zapeljal na naš trg, kakšna bo zdržljivost in zanesljivost motorjev, pa bo seveda pokazal ?as!

Gotovo je eno: Fiat ima še eno upanje ve?, da bo ?dizelsko? zapeljal iz globoke krize!

Po Fiatauto press povzel Martin V.
Galerija: