Predelave

Koenigseder mini super in classic

Rčmu je ime Super, sivemu pa Classic , oba se pišeta Size. Eden zanj, drugi zanjo. Tako zelo podobna, a hkrati tako ča. Pri Koenigsederju so čkali na prihod še tretjega ?lana družine Mini in za pomlad 2003 pripravili paket za vse tri čce. Niso bili med prvimi tunerji, ki so predstavili celoten paket za predelavo minija, a so se zato zelo potrudili. Tekmovalnost tunerjev se pozna tudi pri predelavah minijev, zato je kar nekaj izvedb predelanih minijev. Prav vsako podjetje pa cilja na čn krog čih kupcev. Tako kot je ekstavaganten avto v osnovi, takšen je tudi pristop pri izdelavi koncepta za predelavo.

Predstavljeni čci, v kombinaciji z izbranim predelanim motorjem, bosta brez dvoma uspešnici. Podjetje ponuja &acutestyling kit&acute, predelave motorjev ter podvozja za vse tri modele minija, torej za; MINI ONE / COOPER / COOPER S. &acuteStyling kit&acute vizuelno iztisne iz serijskega minija še tisto prikrito energijo, s katero se je v preteklosti bahal &acutepower-čk&acute mini moris.

Obraz minija je povsem spremenjen prav zaradi sprednjega, masivno oblikovanega č s ?istmi linijami. Navzven razpotegnjena blatnika s podaljški povezuje pri super-size čci še športno masiven prag. Sprednji in zadnji branik sta pri obeh čcah enaka. Zadek vozila dodatno poudarita dve izpušni cevi s t.i K čom, medtem ko ima classic-size okrogli čk izpušne cevi. Zunanjost prav zaradi &acutestyling kita&acute ne zaostaja veliko za &acutekit kar&acute vozili, svoje pa doda še predelan motor, ki vam ga predelajo po vaši želji iz svoje ponudbe. Super-size, je bolj ko ne, namenjen ekstremistom. Classic-size, z nekoliko manj agresivnim izgledom, bo navdušil ljubitelje retro-tuning izgleda. Super-size ima petkraka platiš?a znamke Löwenhart, dimenzij 9x18spredaj in zadaj 10x18. Nastavljivo podvozje je od proizvajalca KW. Classic-size-u so namestili &acutezaprta&acute platiš?a Hijoin s petimi izseki, dimenzij 8,5x18 spredaj in zadaj, vzmetenje pa so zaupali znamki H&R. Morda lahko navedemo še nekaj okvirnih cen za čne dele, ki so &acuteodgovorni&acute za prvi vtis minijev s priimkom &acuteSize&acute. Razširitev kolotekov za &acuteMini super-size&acute zahteva 2500 evrov, &acuteMini classic-size&acute, pa 1.500 evrov. Sprednji in zadnji odbija? z difuzorjem znaša 700 evrov, izpušna cev z dvema loncema in pa 750 evrov. Posamezno platiš?e 8,5x18 vas bo stalo 300 evrov

Zunanja preobleka zahteva prirastek č! Na voljo je osnovni poseg v motor t.i chip tuning. Tistim, ki pridobljena mo? s preprogramiranim epromom ni dovolj, je na voljo še poseg v mehaniko motorja, skupaj s spremembo parametrov delovanja elektronsko krmilne enote. Seveda je prirastek č odvisen od tega kakšen mini imate v lasti.

Pčna mo? motorja s &acutechip tuningom&acute:


one 90KM/140Nm > 128 KM/175Nm
cooper 115KM/149Nm > 128KM/175Nm
cooper S 163KM/210Nm > 195KM/255NmPčna mo? motorja z mehanskim posegom v motor + &acutechip tuning&acute:


classic 90KM/140Nm > 140KM/185Nm
classic 115KM/149Nm > 140KM/185Nm
turbo 115KM/149Nm > 185KM/230Nm
edition 163KM/210Nm > 215KM/270NmSerijske čce minijev zahtevajo prilagoditev voznika vozilu in ne obratno Le, kakšen mora biti odziv voznika, ko dobi v roke minija z 215 konji, obutega v 18 ča kolesa s še tršim podvozjem. O voznih lastnostih lahko samo ugibamo, a verjetno ne zaostaja za kakšnim cestno hitrostnim dirkalnikom.

JM


Galerija: