Eksotika

BMW M3 CSL

S smiselnim zmanjšanjem teže za 200 kilogramov in ustrezno dodelavo karoserije so pri BMW Motorsportu že tako zelo zmogljivemu M3 dali poleta.

M3 CSL ima čo razmerje teže in č 3,5 kg /KM (serijski M3 4,35 kg/KM), kar mu č vrhunske vozne lastnosti. M3 CSL je krog na dirkališ?u Nürburgring odpeljal pod 8 minut, kar je 30 sekund manj od serijskega M3. Zmanjšanje teže se pozna predvsem pri vzdolžni dinamiki, oziroma pospeševanju in zaviranju.

"Pametno" zmanjšanje teže je pomenilo predvsem uporabo sestavnih materialov po zgledu Formule 1, kar pomeni tudi lep delež s karbonskimi vlakni čne plastike, kar je lepo vidno na ohišju ogledal, prednjem čem stabilizatorju in strehi. Na ostalih delih ( č, vrata, zadnji či stabilizator) je karbon pobarvan v barvo vozila. V notranjosti pa je viden na čjih vrat in sredinski konzoli, kar vozniku in (le enemu) sovozniku v karbonskih školjkastih sedežih še dodatno vzbudi dirkaško vzdušje. Uporaba lahkih materialov pa ni omejena le na karbon, pa? pa tudi na posebej tanko zadnje steklo, magnezij in "sendvi? ploš?e".

Dodelali so tudi že znani vrstni šestvaljni motor, ki v M3 CSL zmore preko 350 KM, ter ga povezali s čim M menjalnikom (SMG), podprtim s sistemom Drivelogic, ki ima korenine ravno tako v Formuli 1. Prestavam upravlja voznik s čo dveh čc na volanu, ki v ču sekunde s čo mikroprocesorsko nadzirane če sklopke sprožita menjanje prestave.

Ustrezno oblikovani č, zadnji či stabilizator in 19 ča platiš?a s širokimi gumami že na dale? opozorijo na visoke zmogljivosti tega prototipa, ki pa ne le da zmore velike hitrosti in če pospeške, pa? pa se s čo kar 18 čih (45,7 centimetrov premera!!!) zavor tudi zanesljivo ustavi. A tega ugriza ?eljusti v kolute v praksi žal ne bomo mogli doživeti, ker je M3 CSL unikatni prototip in ni namenjen serijski proizvodnji.

Alpra


Galerija: