Predstavitve

NOVA BMW SERIJA 7

BMW je predstavil tudi novo serijo 7, ki prinaša nove oblikovne smernice, med katerimi je najbolj sporno slovo od priljubljenega "bogen designa", oziroma proti vozniku obrnjenega kokpita.

Kot njena predhodnica je tudi nova serija 7 na voljo v dveh čcah: s standardno in podaljšano medosno razdaljo. Podaljšana izvedba, ki ne nosi ve? oznake iL, ampak Li, je napram standardni daljša za 14 centimetrov, v prid prostora zadaj čh. Ti lahko uživajo v mehkobi vožnje tudi po zaslugi serijskega čega vzmetenja na zadnji osi.

Nova sedmica ima vgrajenih veliko svetovnih novosti. Prva takšna novost je imenovana i-drive, ki je bistveno zmanjšala število kontrolnih instrumentov. Potniška kabina se tako deli na dva ča: komfortno in vozno. V komfortnem predelu bo najbolj padel v č gumb na sredinski konzoli. S čo vrtenja, pritiskanja in pomikanja le tega se bodo upravljale vse sekundarne funkcije, kot so klimatska naprava, avdio zabavni sistemi, navigacija in internet. Vse funkcije bodo prikazane na sredinskem monitorju. Funkcije v komfortnem predelu bosta lahko upravljala tako voznik kot sovoznik. V voznem predelu pa so sredinsko nameš?eno prestavno čco nadomestili upravljalniki okoli volana, klju? za vžig pa z gumbom.

Nova sta dva V8 motorja: 3,6 in 4,4, ki zmoreta 200kW (272 KM) in 360 Nm navora v modelu 735i, oziroma 333kW (333 KM) in 450 Nm navora pod oznako 745i. S čo sistemov dvojni VANOS, valvetronic in spremenljivo dolžino sesalne cevi, se naj bi poraba zmanjšala za 14%, za toliko pa se naj bi čle tudi zmogljivosti. Tako naj vas bi v BMW 735i od 0 do 100 km/h katapultiralo v 7,5 sekunde, v čejšem 740 pa celo v 6,3 sekunde. Oba avtomobila dosežeta elektronsko omejeno najvišjo hitrost 250 km/h. Prej omenjeno zmanjšanje porabe se zrcali v obljubljenem ču 10,7 oziroma 10,9 litra bencina na 100 prevoženih kilometrov.

Prvi na svetu so predstavili tudi šest-stopenjski avtomatski menjalnik, opremljen s tehnologijo "shift by wire", katerega se upravlja z čcami ob volanu. Prihodnje leto bo vrh ponudbe zasedel model 760 i, s povsem novim šest litrskim dvanajstvaljnikom, ki bo s čo tehnologije valvetronic zmogel 300kW (408 KM) in či navor 600 Nm.

Povsem novo razvito aluminijasto podvozje je opremljeno s številnimi pomagali. S čo tehnologije aktivnega podvozja Dynamic Drive in novosti, kontinuirano, preko navigacije elektronsko uravnavanega nastavljanja blažilnikov, ter pnevmatskega vzmetenja višinsko samonastavljive zadnje preme nova BMW serija 7 obljublja vrhunsko udobje in vozne lastnosti. Seveda pa v novi sedmici ne manjka tudi obilje varnostne opreme.

Alpra

Galerija: