Predstavitve

OPEL SIGNUM

Bogato zgodovino znamke Opel nameravajo tudi v prihodnje nadaljevati z zanimivimi avtomobili. Na frankfurtskem avtomobilskem salonu je Opel predstavil drugo generacijo študije Signum, ki naznanja
veliko čih izboljšav, kakor tudi nove Oplove oblikovne smernice.

Veliko detajlov bo ta 4,64 metra dolga mešanica coupeja in enoprostorca podedovala po prvem Signumu, ki so ga predstavili na ženevskem avtomobilskem salonu leta 1997. Cilj te študije je združiti čn izgled avtomobila, visoko stopnjo udobja, lahko upravljanje in prilagodljivost. Signum 2 bo združeval elegantno pojavo coupeja z uporabnostjo enoprostorca, pri ?emer je Signum 2 znanilec nove Oplove generacije avtomobilov.

Novi koncept sedežev in čvanja prtljažnega prostora sta inovativna primera reševanja notranjosti. Povsem nova je ideja, da se naslonjalo in sedalna površina zadnjih sedežev s pritiskom na gumb ustrezno zložita in pomakneta na višino bokov avtomobila, ter tako v notranjhosti ustvarita pokrit prtljažnik vse do prednjih sedežev. Signum se spremeni v Coupe z velikim prtljažnikom, ki je zaš?iten pred pogledi radovednežev. Za udobje potnikov skrbi tudi vgrajen espresso avtomat in velika 283 centimetrska medosna razdalja.

V zunanjosti pritegnejo oko velika 19 ča lita platiš?a s pnevmatikami dimenzij 245/35 R 19, ki skupaj z izrazitimi boki in masivnim zadnjim strešnim čom poskrbijo za zelo čn in ?vrst nastop. Sredinskemu podpornemu ču so se zaradi bolj coupejevskega čtja odrekli.
Na prednjem delu Signuma 2 prevladuje trapezasta Oplova zaš?itna maska in tridimenzionalni vertikalno postavljeni prednji žarometi. Po zgledu Speedsterja in Corse ima tudi Signum po sredini motornega pokrova speljano gubo.

V notranjosti prevladujejo naravni materiali in bivalne barve. Ob dotiku vratnih kljuk se sedeža zavrtita v smeri vratnih odprtin in čta lagodno vstopanje. Volan oblikovan po zgledu letalskih krmil se pomakne povsem k armaturni ploš?i in se ob vžigu motorja ponovno prestavi na nastavljeni položaj. Digitalne prikazovalnike informacij lahko voznik individualno nastavlja in si tako č neoviran pregled nad informacijami, ki ga zanimajo. Za navigacijo skrbi 7 či monitor formata 16:9 vgrajen v sredinsko konzolo. Sovozniku so snovalci Signuma namenili kar normalni čnalnik z dostopom do interneta, pri ?emer se zaslon, kadar ni v rabi skriva shranjen v kokpitu pred sovozniku. Obema zadaj čma potnikoma sta na voljo v zložljivi sredinski opori dva DVD predvajalnika s slušalkama. Poslušata lahko glasbo s CD-jev ali s čo posebnih video čl gledata filme v kino kvaliteti.

Da bi ta, vsekakor inovativen, konceptni avtomobil ne bil zgolj čo in uporabnostno zanimiv, temve? tudi ustrezno zmogljiv, bi poskrbel prototip 4,3 litrskega osemvaljnega benzinskega motorja z neposrednim vbrizgom in oznako, tako imenovanega globalnega motorja XV 8. Zmogel naj bi čo mo? 220 kW oziroma 300 KM, ter navor 400 Nm.


Alpra

Galerija: