Predstavitve

NOVI MERCEDES SL

Med tiste avtomobilske oznake, ki vedno znova zbujajo vzdihe gotovo sodi tudi Mercedesov SL, ki se je v prvi podobi pojavil leta 1954 in so ga doslej izdelali že v 490.000 primerkih. V Frankfurtu so predstavili že peto generacijo, ki bo čo poleg prepoznavnih elementov sedanje Mercedesove palete imela kar nekaj retro detajlov (na primer če reže na boku in ponovno okrogle č).

Prvi? je v serijski avtomobil vgrajena ča kontrola zavorne č SBC, ki ukaze s pedala prenaša po tehniki BY WIRE in jih čnalniško obdela, ter glede na situacijo č potrebno zavorno mo?. Deluje skupaj s sistemom "Brems-Assistent" in ESP ter aktivnim podvozjem ABC, oziroma Active Body Control (ki je vgrajeno tudi v CL). Pomembna novost je tudi trda streha po zgledu manjšega SLK imenovana "Variodach", ki bo SL-a v zgolj 16 sekundah s pritiskom na gumb spremenila iz coupeja v rasni roadster. Pri tem v prtljažnem prostoru ostane, glede na to ali je streha zaprta ali odprta še med 235 in 317 litri prostora, kar je 52 litrov ve? kot pri predhodniku.

V letu 2002 bo možno čti tudi bolj bogato zastekljeno izvedbo, ki bo notranjost SL-a naredila svetlejšo in bolj bivalno.

Potnike varujejo, poleg čne karoserije, dvostopenjski prednji či č, novi stranski či č (tudi zaš?ita glave) v vratih in na novo razviti sedeži z integriranimi varnostnimi pasovi z zategovalcem in omejevalecem zategovalne sile. Pred poškodbo glav ob čnju sta potnika zavarovana s samodejno sprožljivim varnostnim lokom.

V notranjosti lahko kupci izbirajo med dvema vrstama usnja, štirimi vrstami okrasnih elementov in petimi barvami. Na seznamu serijske opreme SL-a 500 najdete xenonske č, avtomatsko klimatsko napravo, usnjeno oblazinjenje, ve?-funkcijski volan, kvaliteten avdio sistem, čo nastavljive sedeže s spominsko funkcijo. Po želji pa lahko čte še tempomat s samodejnim uravnavanjem razdalje do spredaj čga vozila (Distronic), avtomatski sistem za klic v sili (Teleaid), navigacijski sistem, sistem nadzora tlaka v pnevmatikah in še in še?

V čtku se bo v SL vgrajeval 5 litrski V8 motor s 225 kW (306 KM) in čim navorom 460 Nm. Elektronsko omejena hitrost na 250 km/h in pospešek do 100 km/h v 6,3 sekunde bosta zahtevala svoj davek: v ču 12,7 litra goriva na 100 kilometrov.

Glede na zmogljivosti ugodno porabo so dosegli z uporabo lahkih materialov. Tako so vrata, prednji blatniki, pokrov motorja, pokrov prtljažnika in še nekaj delov iz aluminija. Pri tem velja omeniti, da je 1,4 metra dolgi pokrov motorja prava posebnost v lahki gradnji. Še nikoli prej se ni izdelal tako velik in zapleteno oblikovan del povsem iz aluminija. Tako je pokrov motorja celih 15 kilogramov lažji od jeklenega. Nizki porabi povoljna je tudi aerodinamika, z čim koeficientom 0,29 (9% manj od predhodnika).

Prve SL-e bodo či kupci v Sloveniji prevzeli že novembra.


Alpra

Galerija: