Predstavitve

MAZDA6 ? mazdino upanje

Lansko leto je Mazda v Tokyu predstavila naslednjico uspešne Mazde 626, ki pa je podedovala tudi veliko čih avtributov prestižnejše Mazdine znamke Xsedos, oziroma konkretneje Xedos 6. Tokrat, v Ženevi, je ponudbo zaokrožila še tretja ? karavanska izvedba. Z Mazdo 6 si vodstvo te znamke obeta vrnitev k njihovim uspešnim koreninam, ki so jih s športnim čjem zgradili modeli RX (wanklovi motorji) in eden najbolj zaželenih ?topless? avtomobilov, MX-5. Mazda 6 naj bi tako pomenila prvi model v č paleti, ki namerava obnoviti pomembno vlogo Mazde v avtomobilskem svetu.

ZUNANJOST

Mazda 6 bo torej na voljo v treh oblikah: či limuzinski, športnejši kombilimuzinski in najbolj sveži ? karavanski, ki so ji nadeli oznako Sport Combi. Vse tri se ponašajo z zelo skladno, elegantno-športno obliko, ki obeta dolgotrajno dopadljivost čm. Prednji del krasi ča petkraka zaš?itna maska z izrazito kromirano letvico, ter nizkimi a širokimi prednjimi či s kristalnim steklom. V odbija? brez nepotrebnih okraskov so zarezane velike odprtine za dotok zraka. Skupaj deluje prednji del zelo ?isto a čo, ta pridevnika pa si zasluži tudi vitka ča silhueta, ki ji je izrazito videti sorodstva z že omenjenim Xedosom 6. Seveda pa je oblika ?šestice? precej posodobljena in športnejša, kar se odraža v zelo položnih steklih in izrazitih obrobah blatnikov, ki kar čjo po širokih pnevmatikah. Te so serijsko 15 če, razen pri najbogateje opremljeni čci GT, kjer so 16 če. Sicer v osnovnih oblikah zelo eleganten in čn, a predvsem zaradi izrazitih č pod kristalnim steklom še najbolj potreben privajanja, celotno vizualno dinamiko vozila č zadek. Skladnosti izgleda ne gre oporekati, morda utegnejo ravno zadnje č s svojim kromiranim izgledom na temnih barvah delovati nekoliko ?nasilno?.

NOTRANJOST

2675 milimetrska medosna razdalja je prinesla čo prostornost (napram konkurenci 50 mm širša notranjost) in prijeten ambient po zaslugi dodelane ergonomije, ter kvalitetnih materialov. Seveda lahko tudi po vstopu v avtomobil čno čkujete nadaljevanje če oblikovalske filozofije, ki se zrcali v športni obliki volana, kromiranih obrobah merilnikov, okroglih čih režah na sredinski konzoli, ki je odeta v oblogo videza aluminija. Predalov in odlagališ? je za čno potreb dovolj (pred sovoznikom 9 litrski predal). Voznikov delovni prostor je lahko prilagodljiv po zaslugi višinsko nastavljivega sedeža in višinsko ter po globini nastavljivega volana. Pčvanje prtljažnega prostora (serijsko v Mazdah 6 Sport in Sport Combi) se zgleduje po japonskih Karakurijevih zložljivih čh. Zgolj s potegom čce na či strani prtljažnika se sedalna površina zadnje klopi pomakne navzdol, nasloni pa podrejo preko nje. Tako dobimo podaljšano ravno dno prtljažnika brez čih posegov. Že osnovna prostornina prtljažnika je nad čem razreda, saj odvisno od čce znaša od 492 litrov (kombilimuzina) do 505 litrov (Sport Combi). K prostornosti pa je znatno prispevala tudi nova čodilska zadnja prema, ki so jo pri Mazdi poimenovali E-type (ne, ni Jaguar!).

MEHANIKA

Mazda 6 bo naprodaj s tremi bencinskimi štirivaljnimi motorji iz lahke litine. Osnovni 1,8 litrski motor zmore 120KM, čejši 2 litrski 140KM, čejši 2,3 litrski pa 166KM. Najvišje hitrosti tako segajo med 192 in 209 km/h, pospeški od 0-100 km/h pa med 11,2 in 9,2 sekunde. Vsi trije motorji zadovoljujejo ekološki standard Euro 4. Skladno z današnjimi trendi, ko se znatno čje prodaja dizelsko gnanih vozil, so pri Mazdi pripravili 2 litrski turbo-dizelski motor s tehnologijo skupnega voda, ki je na voljo v dveh izvedbah: s 120 ali 136KM, v obeh primerih pa zmore ugodnih 310Nm navora pri 2000 vrtljajih v minuti. Motorjem delajo družbo trije či menjalniki. Serijsko je vgrajen 5 stopenjski či menjalnik, ki ga za člo lahko zamenja 4 stopenjska avtomatika. V drugi polovici leta pa za čce s štirikolesnim pogonom obljubljajo še pet stopenjski avtomatski menjalnik ?Activematic?, ki nudi možnost čega prestavljanja. Volanski mehanizem z 2,7 vrtljaja med skrajnima čama je čo čn in obljublja čo vodljivost.

VARNOST

Osnovno varnost nudi togo zasnovana karoserija, z čtno čljivimi conami za čnkovito absorbcijo energije ob trku. Poleg tega je v tem razredu že skoraj standard, da potnike zaš?iti 6 varnostnih blazin. Prednji sta dvostopenjski, voznika in sovoznika zavarujeta še či či blazini, za glave potnikov spredaj in zadaj pa poskrbita varnostni zavesi. Da sploh ne bi prišlo do trka je v ?šestico? serijsko vgrajen ABS z EBD. V nekaterih izvedbah pa za čo stabilnost vozila skrbi sistem DSC, za boljšo trakcijo TSC in čnkovitejše zaviranje EBA. Sedeži s sistemom ISOFIX čjo lahkotno vgradnjo otroškega sedeža.

OPREMA IN GARANCIJE

V serijsko ?čo? opremo Mazde 6 sodi daljinsko vodeno osrednje zaklepanje, čo ča stekla (osnovna izvedba le prednja) in ogledala, avtomatska klimatska naprava (v osnovni izvedbi mehanska), avto-radio in potovalni čnalnik (razen v osnovni izvedbi). Vse čce, razen osnovnega nivoja opremljenosti CE, imajo prestavno čco, čco če zavore in volan (z gumbi za upravljanje radia in tempomata) odete v usnje, sredinski rokonaslon spredaj in zadaj, po višini in globini nastavljiv volanski obro?, po višini nastavljiv voznikov sedež z nastavljivo ledveno oporo in notranje oblazinjenje iz velurja.

Mazda 6 pa je napram konkurenci zanimiva še zaradi zelo ugodnih garancijskih pogojev. V osnovi nudijo zanjo 3 leta ali 100,000 kilometrov splošne garancije, 3 leta garancije na lak in 12 let garancije priti prerjavenju.

Skratka najpogostejšim nemškim, francoskim in italijanskim konkurentom bo od sredine junija za vrat čla dihati zelo nevarna tekmica ? Mazda 6, ki po zapisanem sode? čo pomeni dober argument za prenovo ugleda te japonske znamke. Vsekakor avtomobil, ki je oblikovno dovolj izrazit, tehnološko in varnostno v skladu s ?asom, da verjetno ne bo mimo nas zapeljal tako neizrazito, kot je to storilo zadnjih nekaj generacij Mazde 626.

Alpra


Galerija: