Predstavitve

Daewoo Matiz II

Daewoo Matiz II
Tri leta je minilo od predstavitve prvega Matiza. Matiz je bil poleg Lanosa najbolje prodajan model Daewoo Motor d.o.o. Slovenija. V letu 2001 pa je koncern Daewoo prišel v krizo in prodaja je čo upadla. Sedaj so se stvari normalizirale in na trg prihaja novi, moderni, "miščsti" Matiz II, ki bo brez dvoma osvojil veliko src novih lastnikov.

Prenovljeni Matiz, oziroma Matiz II, je spet športno eleganten čk s petimi vrati, ki se na prvi pogled ne razlikuje od predhodnika. Vendar prvi pogled vara. Najbolj vidne spremembe so na maski vozila. Novi so žarometi, ki so postavljeni višje, novi so smerokazi, ki so sedaj okrogli in postavljeni bolj proti notranjosti in novi je odbija? z meglenkami, ki spadajo pod dodatno opremo.
Od strani je Matiz zaš?iten z čimi in višje postavljenimi čimi letvicami. Te, poleg zaš?ite vozila na parkiriš?u, pripomorejo bolj čemu videzu. Bča linija se č pri novih zadnjih čh, v katerih so trendovsko integrirani okrogli smerokazi. Zadek zaznamuje nova postavitev registrske tablice, ki je sedaj v vratih prtljažnega prostora, tako pride do izraza nov zaobljen odbija?, ki naredi majhnega Matiza II bolj masivnega.V notranjosti je vse podrejeno čosti. Tako so stikala za či pomik stekel (pri čci SE) na vratih, vzvod za odpiranje posode za gorivo in prtljažnika (pri čci SE) sta v notranjosti vozila pod voznikovim sedežem. Spremenjena je tudi sredinska konzola z odprtinami za čvinke in ostale drobnarije.
Za varnost skrbi sodobna karoserija, ki je dodatno čna na prednjem, zadnjem in stranskem delu, posebej je čna tudi streha, tako da Matiz II izpolnjuje vse evropske varnostne standarde.
Zavore so spredaj kolutne, zadaj bobnaste, vozniku pa pri zaviranju pomaga tudi čvalec. Kot dodatna oprema je na razpolago ABS, če blazine za voznika in sovoznika in zategovalniki pasov.

Novega Matiza poganja že znan, a nekoliko izpopolnjen 800 či motor s tremi valji in šestimi ventili, ki izpolnjuje standarde EURO 3. Motor razvije 51 KM, kar zadostuje za pospešek do 100 km/h v 17-ih sekundah in čo hitrost 144 km/h. Pča poraba znaša po zagotovilih proizvajalca 6,1 litra na 100km.
?ez slabo leto (jeseni 2002) se obeta tudi nov 1000 či motor s tremi valji, govori pa se tudi o 1,2 litrskem štirivaljniku.


Osnovni model Matiza II (čca S) stane 1.394.646 SIT, nekoliko bogatejša čca SE (či paket, meglenke, č v barvi karoserije, radiokasetofon, ura...) pa stane 1.524.370 SIT.

Matej Korošec

Prvi vtisi s kratke vožnje:

Oblikovalska preobrazba Matiza II je zagotovo všča, avto deluje precej bolj sveže in moderno od predhodnika. Pohvala velja sorazmerno veliko prostoru v notranjosti (glava!), graja pa pretankemu volanskemu č (Oprema brez varnostnega meha!).Martin Volmajer

Ačk je presenetljivo živahen ob dejstvu, da ga poganja tako mali motor. Matiza II odlikuje tudi prostornost. Grajam le pretanek volan in precej glasen motor pri višjih vrtljajih. Matej KorošecGalerija: