Avtosaloni

Ženevski avtomobilski salon 2003

A LEVEL je iz Rusije pripeljal le podvozje njihovega najnovejšega izdelka imenovanega Big. Za osnovo je služil mercedesov coupe serije W 140, ki so mu ruski inženirji in oblikovalci spremenili dobršen del drobovja v želji po ?im boljši stabilnosti in zmogljivostih, superšportnika, ki preseže 300 km/h. Za takšno hitrost se naj bi zahvalili či aerodinamiki še ne videne karoserije, dirkaškem podvozju in novo razvitem prisilno polnjenem motorju v povezavi s 6 stopenjskim menjalnikom.

ALFA ROMEO, Italijanski ?cuore sportivo? je v Ženevi ponosno predstavil kar tri novosti v čo lastnem ? športnem slogu. Nova filozofija, ki poudarja, poleg lepega izgleda tudi čo mehaniko, je zapisana z geslom: ?lepota ni dovolj?. Velike pozornosti je bil deležen novi alfin GT coupe na osnovi alfe 156, ki so ga razvili skupaj z oblikovalskim studiem Bertone. Originalen in tradicionalno čn izgled dopolnijo če zmogljivosti. ?eprav sta v letih, sta doživeli le prenovo: GTV in spider. Z čo prenovo, kakor tudi dodelano tehniko in motorji, se bosta še kakšno leto upirali konkurenci.Tretja novost je kamal, ki združuje če tipe vozil. Kombinacija SUV-ja, z čimi lastnostmi alfinih limuzin je dopolnjena z vsestransko uporabnostjo potniškega prostora. Med preostalimi že znanimi modeli razstavljenimi v Ženevi so se ponašali z modelom 156 GTA pripravljen za dirke evropskega turnega prvenstva, ki je že tretje leto zapored osvojil naslov prvaka.

ASTON MARTIN je iz Detroitskega salona pripeljal konceptni športni dvosed AM V8 vantage, ki bo leta 2005 doživel serijsko proizvodnjo. Pod dolgim pokrovom motorja se skriva posebej za vantage razviti aluminijasti V8 motor s 6 stopenjskim menjalnikom, ki poganja zadnji kolesni par. Ob oblikovanju v usnje in aluminij čne notranjosti so se zgledovali po obliki ekskluzivnih ur in vrhunskih avdio sistemov

AUDIJEV razstavni prostor je poleg A3 pritegnil pozornost z lepim konceptnim coupejem Nuvolari na osnovi modela A6. Audi A3 bo sprva na voljo le v trivratni izvedbi. Pod čo obliko, ki sloni na 16 ali 17 čih litih platiš?ih, bo gostil štiri in šestvaljne motorje z čo do 241 KM. Na voljo bo pet motorjev: 1,9 in 2 litrska dizelska in 1,6 , 2,0 ter 3,2 litrski bencinski. Pčne zunanje dimenzije se odražajo tudi v prostornejši notranjosti. Za varnost poskrbi serijski sistem ESP, aktivni vzglavniki in če blazine za voznika in sovoznika, čjo? blazino v višini glav. Skupaj s štirikolesnim pogonom, novim čim menjalnikom DSG in bogato opremo bo A3 tudi v drugi izdaji nastopal v vrhu ponudbe kompaktnih avtomobilov. Pri tem sta nekoliko v senci ostala modela A8, prvi z za 13 cm podaljšano medosno razdaljo in oznako L, ki pomeni Lang (dolg), drugi pa z novo ponudbo v motorni paleti ? 4 litrskim turbo-dizlom.

BENTLEY GT coupé je tokrat stal na razstaviš?u v svoji či, serijski podobi. Eleganten superšportnik z šestliterskim W 12 biturbo motorjem in pogonom na vsa štiri kolesa doseže preko 285 km/h, pri ?emer za zanesljivo lego na cesti poskrbi tudi elektronsko krmiljeno podvozje. V notranjosti je dovolj prestižno obdelanega prostora z 4 potnike, v prtljažniku pa še za njihovo prtljago.

BERTONE je v Švico pripeljal elegantno-športni prototip coupeja imenovan Birusa, kar v piemontskem ču pomeni zelo razgledano osebo. Dvo-volumenska oblika člna za predstavnike GT (Grand Tourismo) coupejev, se tudi tokrat zrcali v dolgem, položnem prednjem delu in kratkem a miščstem zadku. Elementi notranjosti so naravnani v skladu z italijanskim pogledom na avtomobile, torej na voznikov užitek. A tokrat so za kontrast pod ?kožo? vsadili nemško srce. Birusa naj bi namre? predstavljala BMW-jev coupe, v katerem bi svoje delo opravljal že znani 4,9 litrski V8 motor s 400 KM iz Z8. Kot je za hišo Bertone člno so se v razvoju prototipa povezali z raznimi vodilnimi znamkami, dobaviteljicami avtomobilskih sestavnih delov in tako v biruso vgradili množico izboljšav ter novih rešitev.

Angleška znamka čih avtomobilov, BITTER, je predstavila model CD, ki je oznaka za velik, športno eleganten štirisedežni coupe, ki lahko gosti štiri potnike in jih s čo 5,7 litrskega V8 motorja s 350KM hitro prepelje iz kraja v kraj.

BMW -jeva serija 3 kupe je po novem opremljena s 3-litrskim dizelskim motorjem in oznako BMW 330Cd. Ob novi motorni ponudbi prihaja v prenovljeno serijo 3 tudi či 6-stopenjski menjalnik, novi 6-stopenjski SSG menjalnik dobavljiv na modelih 330Ci/325Ci kupe in kabrio, serijski DSC (Dynamic Stability Control) ter manjše če spremembe, kot so zadnje LED č, spremenjeni č in prilagodljivi žarometi. Serija sedem je na evropskem trgu pridobila čci 760i in 730i. Evropska novost je bil tudi prototip x-Activity Concept, ki je neke vrste izpeljanka čga X3. S smiselnim zmanjšanjem teže za 200 kilogramov in ustrezno dodelavo karoserije so pri BMW Motorsportu že tako zelo zmogljivemu M3 dali poleta. Oznaka M3 CSL prinaša s sabo boljšo dinamiko vozila, saj so dodelali tudi že znani vrstni šest-valjni motor, ki v M3 CSL zmore preko 350 KM, ter ga povezali s čim M menjalnikom (SMG), podprtim s sistemom Drivelogic, ki ima korenine ravno tako v Formuli 1. Med drugim pa je bil razstavljen še prenovljen compact z novim 1.8 in 2 litrskim dizelskim motorjem, s 115 oziroma 150 KM.

BUGATTI se je še vedno zanašal, da bo pritegnil pozornost z naj avtom ? veyronom, ki so ga prikazali že na številnih salonih. A tokrat se približuje serijska proizvodnje tega lepega coupeja, katerega 1001 KM vas lahko požene preko 400 km/h, zato so ga razstavili v novi barvni kombinaciji. Potem ko smo že bili vajeni ?rno č, ?rno modre, smo sedaj doživeli še svetlo-temno srebrno kombinacijo.

CADILLAC ? ov XLR je dvosedi coupe-cabrieolet v čo ameriškem oblikovalskem slogu ? velik, oglat in z velikim motorjem. Ko bo prihodnje poletje zapeljal v proizvodnjo, ga bo poganjal 4,6 litrski northstar V8, s 315 KM. Ve? kot trikrat toliko č (1014KM) iz 13,6 litrskega 16 valjnega motorja, pa zmore cadillacov sixteen, ki je čtno odgovor na maybache, rolls royce in bugattije. Posebnost motorja je izklapljanje valjev ob manjši obremenitvi, tako, da lahko z manjšim številom valjev in tako, seveda, bolj čo. Zelo ?iste zunanje linije z impresivno dolgim pokrovom motorja, orjaška kolesa in nedvomna eleganca ? kot je bilo že neko? za to znamko samoumevno!

Italianska karoserijska delavnica CASTAGNA iz Milana se je prvi? pojavila v Ženevi. Na salon so pripeljali kar tri avtomobile. Vsi imajo karoserijo iz aluminija in karbona, pogon speljan k zadnjim kolesom ter 20 ča kolesa. Prvi je dobrih 4,5 metra dolgi Auge - štirisedežni coupe na osnovi maseratija, z 4,2 litrskim V8 motorjem, ki zmore 420 KM. G.C. je dvosedežni GT coupe, ki sloni na Alfa Romeovi šasiji. 3,2 litrski V6 pa poganja zadnja kolesa. Zadnja pa je barchetta (roadster) Rossellini, na ferrarijevi osnovi. 5,8 litrski V12 naj bi poskrbel za impresivne zmogljivosti zgolj 4,3 metra dolgega športnika. Slednjega pa v Ženevi niso odkrili, ker ga bodo premierno predstavili na tekmovanju Concorso d´Eleganza di Villa d´Este, kjer so lansko leto predstavili že omenjeni Auge.

CHRYSLER je na 20 ča (spredaj) in 21 ča (zadaj) kolesa postavil nenavadno oblikovano, 3.8 metra dolgo limuzino z obliko GT coupejev. Pod motorni pokrov so vgradili 3,5 litrski V6 . Iz podobnega koncepta je v serijsko proizvodnjo prerastel tudi pri Karmannu izdelovani coupe crossfire, ki sloni na osnovi mercedesa SLK. Že dobro znani kompaktni enoprostorec, PT cruiser pa je v motorno paleto pridobil še 2,4 litrski turbo motor z 215 KM.

CITROEN se je na nenavaden čn čl pokazati naslednika saxoja, ki bo nosil ime C2. Še v obliki konceptnega avtomobila so ga razstavili v dirkaški izvedbi, a oblikovne poteze civilnega C2 so bile dobro razvidne.

DAEWOO je predstavil novo nubiro, katere obliko je zrisal Pininfarina, vozilo pa bo poganjal 1,6 oz. 1,8 litrski bencinski štiri-valjnik. Izgled zunanjosti in notranjosti je resnejši in bližje evropskem okusu. Temu skladno pa je dopolnjena tudi varnostna oprema. Scope (sporty off-road concept) pa je bil konceptno vozilo, ki predstavlja daewoojevo videnje vozila za prosti ?as, z 2.5 litrskim V6 motorjem in 157KM.

DAIHATSU ?jev cuore je v Ženevo prispel v novi podobi. Majhni čk precej oglate oblike, naj bi v notranjosti nudil čo veliko prostora. Bč lastniki pa se naj bi veselili tudi porabe, ki naj ne bi presegla 5 litrov na 100 km! Poleg modela Cuore, je stal še mali roadster z čo zložljivo streho in oznako Copen.

Indijsko podjetje DC DESIGN, katere vodilni mož je čtnik indijskega avtomobilskega designa Dilip Chhabria, je prikazalo vozni prototip čo oblikovanega, miščstega GT coupeja.

Oblikovalska hiša EDAG je razstavila nenavadno oblikovanega enoprostorca cinema 7D z novim konceptom izvedbe notranjega prostora, ki naj bi skupaj z veliko višino in orjaškimi stekli poskrbel za obilico prostora in nemoten pogled na okolico, saj v treh vrstah 7 potnikov sedi kot v kinu, vsaka vrsta višje.

FERRARI je v Ženevi razstavljal 360 challenge stradale, ki združuje 360 modeno in 360 spider. Challenge stradale sledi ferrarijevi tradiciji vpeljava dirkalne tehnologije v cestna vozila. Tako je v novincu združena tehnologija z izkušnjami pridobljenimi v Ferraijevem super pokalu in GT dirkah pod okriljem FIA-e. Temu primerno je zmanjšana teža vozila, dirkaško naravnano podvozje, ter dodatno izboljšana aerodinamika. Izboljšali so še zavore in či menjalnik v stilu formule 1, medtem ko je V 8 motor že znan iz ?navadnih? 360. Še zanimivost: barva je povsem enaka tisti na dirkalniku F1.

FIAT je v Ženevi pokazal dva č modela, imenovana Gingo in Idea. Prvi je tako imenovani supermini, z nalogo naslediti že ostarelo a čo uporabno Pando. Idea pa je kompaktni MPV na osnovi modela Punto. Na osnovi modela Gingo so pripravili tudi dva konceptna avtomobila in sicer Fiat simbo, majhnega terenca za borbe po brezpotjih ali agilna manevriranj po mestni džungli. Drugi koncept poimenovan Marrakech, je majhen avtomobil za zabavo, brez strehe in vrat, idealen za poletna potepanja. Poudarjali so tudi novi 1,3 litrski 16 ventilski Multijet motor, ki je trenutno najmanjši štirivaljni dizelski motor na svetu. Med že znanimi avtomobili so posebno pozornost namenili športnemu modelu Stilu Abarth z agresivnejšim izgledom.

FORD je v razred kompaktnih enoprostorcev vstopil s focusom C-max . Enoprostorec izgleda dokaj ččarsikomu pa bo dajal čtek, kot da bi križali karavansko čco focusa in č. Prostor v notranjosti je namenjen petim potnikom! Za ugodje potnikov bodo poskrbeli zabavni sistemi, za voznika po člu navigacija. Prvo dizelsko srce, se fordovsko imenuje TDCi in zmore 110 , medtem ko čejši, 2 litrski TDCi pridela 135 KM Oba dizelska motorja bosta na volju s 6-stopenjskim menjalnikom. Tisti, ki še vedno prisegajo na bencinske motorje se bodo morali zadovoljiti z novim duratec HE 1,8 litrskim motorjem, ki razvije solidnih 120 KM. Fusion + je udobnejša in bolje opremljena izvedba že znanega fusiona, roadster streetka je pridobil trdo streho, v omejeni seriji pa bodo izdelali tudi športni coupe GT, ki je v bistvu sodobna replika njihovega slavnega modela GT, ki je zaslovel po zmagi na dirki 24 ur Le Mansa. Pred zadnjo os je sredinsko nameš?eni 5,4 litrski V8 , ki mu kompresor pomaga do 500 konjskih č.

HONDA je v Ženevi stavila predvsem na karavansko čco novega accorda, ki je že tradicionalno pridobil oznako Accord Tourer. Tudi ta se odlikuje z čo obliko, pod katero se skriva veliko variabilnega prostora za prtljago in enaki motorji kot v limuzini ? 2 in 2,4 litrska štiri-valjnika s 155 in 190 KM. Zanimivo je tudi, da se tourerju z oznako 2,4 pokrov prtljažnika odpira čo! Precej manj ča, a okolju prijaznejša je honda FCX-V4, kar je oznaka za najsodobnejši Hondin avtomobil na gorivne celice.

HYUNDAI je svojo veliko limuzino XG opremil s 3,5 litrskim V6 motorjem, ji nadel oznako 350 in povrh, za boljšo orientacijo, vgradil še navigacijski sistem. Koncept OLV (Outdoor Lifestyle vehicle) so prikazali že v Detroitu, a tokrat so ga razstavili še evropskim čm. Vozilo bo namenjeno zabavi in igrivosti potnikov, kar dokazuje sama oblika karoserije, čn odpiranja vrat, ča streha in pa notranjost s prtljažnim prostorom.

Slavni oblikovalski mojster Giugiaro je pod okriljem svoje oblikovalske hiše ITALDESIGN v Ženevo zapeljal svojo vizijo corvette, v dirkalni in cestni izvedbi, imenovano Moray. Miščste obline dajo jasno vedeti, da je avtomobil oblikovalska vizija ameriške corvette. Ko se ameriškega designa lotijo v Italiji, nastane še kaj ve?, kot le miščst avtomobil. Streha v obliki steklene kupole ne zakriva pogleda v zelo lepo notranjost, obdano z usnjem in kromom, ki ga je videti tudi na lepih detajlih zunanjosti. Vrata se odpirajo normalno krilno, medtem ko se stekla odprejo kot krila navzgor.

JAGUAR je še vedno čl z svežo čo limuzino XJ. Udobju in zmogljivostim je povoljno čo vzmetenje in Jaguarjev CATS sistem, oziroma elektronsko uravnavano aktivno blaženje. Ponudba motorjev se če pri 3 litrskem šest-valjniku z 240 KM, nadaljuje preko 3,5 litrskega V8 z 262 KM pa vse do 4 litrskega V 8 ki zmore 300 KM in v izvedbi XJR s kompresorjem celo 400 KM.

KIA oprius je prvi Kiin poskus č v razred velikih limuzin. Luksuzno opremljeni oprius naj bi že na zunaj deloval prestižno. V notranjosti pa vtis dopolni obilje lesa in usnje. Pod motorni pokrov so vgradili 3,5 litrski V 6 s 192 KM, ki je v Ženevi našel svoje mesto tudi v sorentu. Kia KCD-1 slice je že oblikovno ponujala športnost, zabavo, udobje in vsestransko uporabo. Nčo izdelani detajli pa bi dajali izgled sestavljenosti materialov iz rezin. Sredinska konzola je oblikovana po vzgledu motocikla. Slice-a pa poganja 2.7 litrski V6 motor, skupaj z menjalnikom kia sportmatic.

LAMBORGHINI gallardo je manjši brat superšportnega murchielaga. Dvosedežni športni coupe poganja sredinsko nameš?eni 5 litrski V10 motor s 500 KM. Izgled je čo Lamborghinijev in ne daje vedeti, da se pod lepo kožo skriva audijev ASF (Aluminium Space Frame).

LANCIA je bila v središ?u pozornosti zaradi nove majhne ypsilon, ki je čo zelo samosvoj, eleganten avtomobil, ki izrazito spominja na veliki thesis. Elegantne barve in materiali v notranjosti, obilica opreme in trije motorji bodo poskrbeli za zadovoljstvo kupcev, ki bodo svoj avtomobil lahko v veliki meri individualno opremili. Med drugim celo z dvojno čo streho, dvo-consko klimatsko napravo in avdio sistemom Bose. V ypsilon bo na voljo tudi novi dizelski motor 1,3 Multijet 16V v povezavi z robotiziranim menjalnikom dualmode. Razstavili so tudi najprestižnejše izvedbe thesisa, phedre in lybre, slednjo v novi izvedbi emblema 2,4 SW.

LAND ROVER je predstavil dva range roverja z individualno premo, ki jo je poslej možno čti v njihovem posebnem oddelku, ki skrbi da bi si lahko vaš avtomobil ?im bolj prilagodili lastnem okusu.

LARAKI DESIGN pa je tokrat predstavil serijsko izvedbo superšportne fulgure z V 8 motorjem in 600 KM. Zunanja oblika je izdelana iz karbona in aluminija, medtem ko je v notranjosti svoje mesto našlo usnje in aluminij. 4,4 metra dolgi kupe s sredinsko vgrajenim 6 litrskim 12 valjnim motorjem zavzame na cesti kar 2 metra in 2 centimetra v širino, medtem ko v višino meri skromnih 113 centimetrov. Poleg te se je bohotil lep GT coupe imenovan Boraq, z aluminijasto šasijo in karbonsko karoserijo, precej če oblike. Poganjal naj ga bi enak motor.

LEXUS je predstavil novi SUV lexus RX300, ki ima novo šasijo in novo podvozje. Vgrajene ima na novo oblikovane stranske če blazine in šoferjeve kolenske blazine. Za pogon skrbi nov 3 litrski motor v povezavi s petstopenjskim avtomatski menjalnikom. Kot prvi v SUV razredu predstavljajo AFS, samodejno uravnavane prednje č. Za udobje bo skrbelo čo vzmetenje na vseh štirih kolesih, ki se zniža za 15 mm pri hitrosti nad 90 km/h. RX 330 Hybrid ima poleg 3,3 litrskega V 6 motorja vgrajen še elektromotor, ki naj bi prispeval k okolju prijaznejši vožnji po estih in pod majhnimi obremenitvami.

MAZDA je v Ženevi 2003 predstavila konceptno vozilo MX sportif, ki nakazuje kakšen bo naslednik serije 323 z imenom Mazda 3. Pet vratni hatchback je zasnovan po zadnjih mazdninih oblikovnih smernicah, ki se nadaljujejo tudi v notranjosti. 2.0 litrski MZR štirivaljni motor nove generacije, ki poganja MX sportif, je dopolnjen z čim 5 stopenjskim menjalnikom. Svojo serijsko podobo je čo doživela mazda RX 8, ki je kljub dvojnim vratom na vsakem boku ?istokrvni coupe. Vanjo se vgrajuje nova generacija wanklovega motorja imenovanega Renesis, ki v osnovni čci zmore 192KM, v čejši pa 240 KM! Razstavljena je bila tudi posebna RX 8 iz filma X-Man

Novi MERCEDES BENZ CLK kabrio so razvili iz še vedno svežega CLK-ja kupeja, ki je med kupce zapeljal maja lansko leto. Po njem je podedoval čj in čno izgleda. Za pogon novega kabrioleta bodo skrbeli štiri, šest in osem-valjni motorji v razponu od 163 KM do 367 KM, pri ?emer se je zmanjšala ča poraba goriva do 7 odstotkov, glede na predhodnika. Zanimiv je tudi podatek, da je prtljažni prostor velik celih 390 litrov, kar je najve? med štirisedežnimi kabrioleti. Enoprostorski Vaneo so predstavili v novi čci ? 1,9 Line Imagination. Mercedes ? Benz je pod salonske č postavil čejšo tovarniško izvedbo prestižnega roadsterja SL. Pod motorni pokrov so vgradili 5, 5 litrski V 12 z dvema turbinskim polnilnikoma, ki zmore kar 493 KM. tako zmore SL 600 do 100 km/h pospešiti v 4,7 sekunde in č elektronsko omejeno hitrost 250 km/h. V senci ostalih novosti je bil karavanski Mercedes Benz E razreda, tradicionalno imenovan ET. Nča prostornina prtljažnega prostora bo s podiranjem zadnje klopi dosegla 1950 litrov. Bogato opremo bodo poleg SBC elektro-čih zavor, sestavljali še: samonivelirno vzmetenje zadnje osi, klimatska naprava, audio sistem, popolna varnostna oprema, ter kar čih 20 inovacij. Za člo pa boste nov Mercedesov E razred lahko dopolnili še z čim vzmetenjem, navigacijo z DVD predvajalnikom, štiri ? consko klimatsko napravo in aktivno nastavljivimi bi-xenonskimi prednjimi či.

MINI je predstavil ?etrti model v seriji. To je model mini one D, oziroma osnovni mini z dizelskim motorjem. 1.4 litrski dizelski agregat z drugo generacijo skupnega voda izvira iz Toyote in zmore 75 KM. Od navadne enke se razlikuje po či na zadku, ter po čih sprednjih čih odprtinah za boljše hlajenje motorja. V Ženevi pa je svetovno premiero doživel tudi mini z dodatki angleške tuning delavnice John Cooper Works, katere izdelke bodo kupci lahko kupovali pri uradnih minijevih prodajalcih. Osnovna čca works zmore 11KM in 6Nm navora ve? kot mini cooper. medtem ko S works zmore kar 200 KM po zaslugi zmogljivega kompresorja. Vidne razlike obeh športnikov napram serijskim minijem so športni sedeži in 18 ča športna platiš?a s širokimi pnevmatikami.

MITSUBISHI je na ženevskem avtomobilskem salonu kot evropsko premiero predstavil lani najavljeni SUV, outlander crossover, ki se bo v Evropi čl prodajati že letošnjo pomlad, na voljo pa bo z 2 litrskim motorjem in možnostjo izbire med štiri ali dvo kolesnim pogonom. Prvi? je lu? svetovne javnosti ugledal tudi konceptni CZ2 cabriolet, zraven katerega je bil razstavljen še mali Tarmac spyder, ki je izdelan na osnovi lancerja EVO. Poganja ga 300 konjski 2 litrski motor s turbo polnilnikom. Zmogljive brembo zavore pa so skrite za 19 čimi platiš?i. Prenovo zunanjosti, notranjosti in tehnike je doživel tudi grand payero.

NISSAN 350 Z bo to jesen zapeljal na ceste. Obujanje slavne preteklosti Nissanovih ali še prej Datsunovih coupejev, ki se je čla že leta 1969 s ?rko Z v oznaki, bo tokrat prepuš?eno lepemu, nizkemu in širokemu coupeju, prepoznavne oblike. Tokratna oznaka 350 Z bo čla o 3,5 litra gibne prostornine šestvaljnika V oblike, ki zmore 287 KM! Na čm podestu je bilo videti tudi lep kombilimuzinski konceptni avtomobil, imenovan Evalia, z čo in hkrati prostorno notranjostjo. Ponudba motorne palete almere je razširjena z 2,2 litrskim turbo-dizlom DCI, ki ga je posodil Renault, kakor je primeri po novem namenil tudi 1,9 litrski turbo-dizel.

OPEL je poleg serijskega prestižnega signuma, ki ima napram vectri 13 cm podaljšano medosje, ter zadnje tri sedeže čno nastavljive in vzdolžno če, najve? pogledov pritegnil z zelo lepo oblikovano študijo GTC geneve, ki utegne najavljati obliko nove astre. K čosti prispevajo tudi 19 ča kolesa in tridimenzionalne č, ki spominjajo na drage kamne. V notranjost GTC geneve so namestili z rjavim usnjem čne sedeže in zelo ?isto oblikovano armaturno ploš?o. Notranjo podobo čjejo temne, lakirane površine.Vectra je v motorni paleti pridobila 3 litrski turbo-dizelski motor z oznako CDI. Predstavili pa so tudi nov 2000 či turbo motor. Vgrajevali ga bodo v vectro GTS in speedsterja. V novi čci vectre GTS 2.0T turbina poskrbi za 175 KM č, speedster pa bo na voljo celo z 200 KM.

Italijanska znamka PAGANI je njihovo zondo iz ogljikovih vlaken predstavila tudi v izvedenki spider, ki pa jo še vedno poganja isti, 7,3 litrski AMG-jev dvanajst-valjnik, ki 555 konjskih č in 750 Nm navora s čo 6 stopenjskega menjalnika prenaša na zadnji kolesni par. Omembe vreden je pospešek do 100 km/h v 3,7 sekunde!

PEUGEOT je odkril težko čkovanega 307 CC, katerega lepa oblika je napram normalnem 307 precej zrasla. Motorja sta dva bencinska, z dvema litroma gibne prostornine. Prvi zmore 136 KM, drugi pa 177KM. Pri šibkejšem je možno izbirati med čim in samodejnim (tiptronic) menjalnikom, pri čejšem pa je na voljo le či. CC-ju sta delal družbo dva nova konceptna avtomobila: hoggar in 807 GT. Prvi predstavlja štirikolesno gnani dvosedežni buggy, z dvema 2200 čima dizelskima motorjema. Eden za prednjo, drugi za zadnjo pogonsko os. Drugi pa pravi grand tourisme med enoprostorci. Zelo bogata oprema v notranjosti (zastekljena streha, notranjost v usnju, 13 či zasloni v naslonjalih, DVD, hladilniki), je dopolnjena z V6 motorjem in čim menjalnikom, ter polepšano zunanjostjo.

PININFARINA je v Ženevo pripeljal dvosedi prototip dirkalnega avtomobila enjoy, ki se mu le z nekaj potezami odstranijo blatniki in avtomobil se prelevi v pravi dirkalnik z elementi, kot sta mala čna vetrobranska stekla, prednji spoiler v obliki pod karoserijo obešenega krila in koles brez blatnikov, ki spominjajo na bolide formul.

PORSCHE je poleg prenovljenega modela 911 GT 3, ki ga poganja 3,6 litrski šestvaljni boxer (381 KM!), svoj ponos usmeril predvsem na dolgo čkovano superšportno carerro GT. Pred zadnjo osjo je vgrajen 5,7 litrski V 10 motor s 612 KM. Omeniti velja čo hitrost 330 kilometrov na uro in pospešek z 0 km/h do 100 km/h v 3,9 sekunde. Za optimalni prenos pogonske č skrbi posebej za Carrero GT razviti 6-stopenjski či menjalnik. Lahka platiš?a iz magnezija, so na sprednji osi 19 ča, na zadnji pa 20 ča, s pnnevmatikami 265/35 ZR 19 na sprednji in 335/30 ZR 20 na zadnji osi. Odstranljiva streha novega Porschejevega roadsterja po zaslugi izdelave iz ogljikovih vlaken tehta le 4,8 kilograma.

RENAULT Za slovenski trg je vedno zelo pomembna znamka Renault. Ta je v Ženevi predstavila prenovljenega kangooja, ki je poleg polepšane zunanjosti, notranjosti in tehnike pridobil še samodejni menjalnik proactive v povezavi z motorjem 1.6 16V. Na voljo pa sta še kangoo z elktromotorji in takšen, ki ga poganja čnjen naftni plin. Še ve? čdovanja pa sta bila deležna nova scenic in megane cabrio-coupe. Cabriolet coupe meri v dolžino 4.35 metra in je prvo vozilo z zložljivo stekleno streho. Za zložitev strehe poskrbi elektro-či sistem v 22 sekundah! Nekoliko zadržanosti je opaziti pri oblikovanju zadka, ve? drznosti pri namestitvi antene. Megane scenic II je zrasel za 23 centimetrov in pridobil dva sedeža, kar skupno nanese na 7 sedežev. Motorizacija: -predstavniki bencina 1.4 16V z 98 KM,1.6 16V s 115 KM in 2.0 16V s 136KM. Za ljubitelje dizlov nudijo 1.5 dCi z 80 KM, 1.5 dCi s 100 KM ter 1.9 dCi s 120 KM. V notranjosti vas čka povsem na novo oblikovan delovni prostor. Sredinsko nameš?eni merilniki bodo delili informacije s sopotniki.

RINSPEED -ov beduin, ki sloni na mehaniki Porscheja 911 s štirikolesnim pogonom, ima vgrajen Porschejev motor s 420 KM, predelan na uporabo naravnega plina. Beduin je kar 15 centimetrov dlje od tal, kot normalni 911 in predstavlja čamensko vozilo, ki se lahko s pritiskom na gumb iz prostornega dvosedežnega pick-upa prelevi v štirisedežni SUV, oziroma ?mehki terenec?. Transformacija se sproži s čo daljinskega upravljalnika.

ROLLS ROYCE je pokazal novega rolls-roycea phantoma, ki je še vedno pravi rolls, ?eprav je precej drzno oblikovan. Motor je 12-valjnik s 6,75 litri delovne prostornine, ki zmore 453 konjev. Luksuzno limuzino takšen motor požene do 100 km/h pod 6-imi sekundami. V notranjosti pa se nahajajo tako ali tako samo žlahtni materiali

SAAB se je pod salonskimi či ponašal z novim 9-3 convertible. S kombinacijo športnosti in uporabnosti so združili dve glavni člnosti saabovih avtomobilov. Sprednji sedeži, izdelani iz posebnih, vodoodpornih materialov, z integriranimi varnostnimi pasovi so bili s svojim športnim izgledom oblikovani posebej za novinca. Novi, v celoti iz aluminija izdelani, motorji prostornine dveh litrov in č 175 oziroma 210 KM, so 15 kg lažji od prehodnika, predvsem pa tišji, kompaktnejši in čejši. Novi Saab Sentronic avtomatski menjalnik č tudi čo pretikanje z gumbi na volanskem č. Popolnoma nov pa je tudi či 6-stopenjski menjalnik. Nekoliko manj je pozornost pritegnil 9-5 performance, predelan pri tunning podjetju Hirsch, ki zmore kar 305KM!

Švicarski oblikovalec Franco SBARRO, je tudi tokrat čl s kreativnimi idejami. Razstavil je kar tri vozila, dvo-, tri- in štiri-kolesnika. A bolj kot oblika le teh, je bil pomemben patent motorja vgrajenega v kolo. To motorizirano kolo ima vgrjanene čo vse potrebne mehanske elemente za vožnjo! Sbarro je namre? v 22 čo kolo vgradil motor s 160 KM, menjalnik, hladilnik z ventilatorjem, či hladilnik, akumulator, vzmetenje, zavore in celo majhen rezervoar za gorivo!

SEAT je pod salonske č postavil svoj novi modela Ibiza Cupra. To bo prvi Seatov model Cupra, katerega se bo dalo dobiti tudi z dizelskim motorjem. Na izbiro bosta dva motorja in sicer 1,8 20V turbo in 1,9 TDi, oba z čo 110 kW (150 KM). To bo sploh prvi?, da bo seat uporabil svojo oznako Cupra R v katerem izmed vozil na dizelski pogon. Izgled je seveda ustrezno športno dodelan

SUBARU -jev razstavni prostor je poleg žive orientalske glasbe pritegnil tudi z zelo lepim konceptnim avtomobilom B11S, ki je velik petvratni čo oblikovan GT coupe, ?e lahko takšen naziv damo avtomobilu s petimi vrati. Glede na to, da so druga vrata na boku bolj če velikosti, boste zaman iskali sredinski oporni čk, saj je tako vstop na zadnjo klop bistveno lažji!

SUZUKI je pripravil ignis sport, kot cestno izpeljanko rallye avtomobila ignis super 1600.

ŠKODA je na avtomobilskem salonu predstavila fabio WRC, ki naj bi v drugi polovici tega leta zamenjala že malo neokretno octavio WRC. Osnovo za fabio WRC daje fabia RS. Pod pokrovom motorja modela Fabia RS pa ne deluje bencinski motor kot v octaviji RS temve? že znani 1,9 TDI z čo 130 KM. S tem motorjem doseže fabia RS čo hitrost 204 km/h, do 100 km/h pa pospeši v 9,6 sekunde. Menjalnik je či šeststopenjski. Predstavili so še trivaljni bencinski motor 1,2 12V s 64 KM, ter trivaljni dizelski motor 1,4 TDI s 75 KM.

Indijska znamka TATA je modelu Indigo nadela karavanski zadek in nastal je indigo estate

TOYOTA je prikazovala še sveži avensis, ki bo na voljo kot limuzina, kombilimuzina ter kombi. V motorni paleti bosta 2 bencinska motorja in sicer 1,8 litrski ter 2 litrski. Ljubitelje dizlov pa bo zadovoljil 2 litrski turbo-dizelski motor. FINE-S pa je čn konceptni športni avtomobil gnan z gorivnimi celicami. Te so nameš?ene pod dnom vozila, kar pripomore k ugodno nizkemu težiš?u. Vozilo poganjajo štirje elektromotorji.

VOLKSAWAGEN je iz Detroita pripeljal beetla kabrio, ki si či uspeh obeta ravno v Ameriki. Bolj čn in pogostejši na naših cestah bo verjetno novi enoprostorec na osnovi golfa ? touran. V notranjosti je prostora za 7 sedežev, ponudba motorjev pa obsega 5 agregatov. Dva dizelska in trije bencinski motorji zmorejo med 100 in 136KM. Nekoliko či kombijevski brat transporter je doživel prenovo in se je v potniški izvedbi skrival pod imenom Multivan. Pravzaprav želijo z njim nastopiti v ponudbi luksuznih enporostorcev. Luksuzna notranjost in diskretna zunanjost sta sami po sebi še premalo, zato ponujajo še zmogljivo motorno paleto sestavljeno iz petih motorjev: dveh bencinskih s 115 in 230 KM, ter treh dizelskih z či med 104 in 174KM

Na razstaviš?u znamke VOLVO je poleg prenovljenega S 80 s predelanim nosom in zadkom, rahlo dodelavo notranjosti in tehnike, pozornost pritegnil predvsem VCC, oziroma Versatility Concept Car, ki naj bi demonstriral široko uporabnost velikega, luksuznega karavana, katerega oblika po vsej verjetnosti najavlja čga V90. Tčo skandinavski design naj bi pod kožo vseboval veliko varnosti in okolju prijazno tehnologijo.
Alpra


Galerija: