Oblikovanje

OBLIKOVANJE MERCEDES ŠPORT KUPE

Neko? vzvišeno toga znamka prestižnih avtomobilov, sinonim za nemško čost in kakovost si v zadnjih letih prizadeva č tudi v tiste avtomobilske razrede, ki so bili do nedavnega zanje še tabu. Tako so z malim A razredom zvezdo približali širšim množicam, ne da bi delovali ceneno. Manjkal jim je tudi avtomobil, kot ga ima či BMW: dovolj majhen navzven, prostoren v notranjosti, športno nastrojen, oblikovno čn in tudi cenovno dosegljiv. Takšen naj bi bil bavarski BMW Compact. Takšen je tudi Mercedes šport kupe. Stvar okusa, kateri je boljši! Dejstvo pa je, da je Mercedes šport kupe bolj agresivno in tako tudi precej čo oblikovan (napram dosedanjim Mercedesom).

Šport kupe si z limuzino in karavanom C razreda deli enako, 2715 milimetrsko medosno razdaljo. Pa vendar je či čnek precej čn že v osnovi: zaradi 33 milimetrov daljšega prednjega in kar 216 milimetrov krajšega zadnjega previsa napram limuzini, pravzaprav si s preostalima modeloma C razreda na zunaj deli le še enako vzvratno ogledalo. Avtomobil je torej povsem na novo oblikovan in ni le odrezana in krajša limuzina z dvojimi vrati.

V skladu s filozofijo Mercedes-Benza mora biti avtomobil predvsem funkcionalen in tako so zasnovali tudi projekt CL 203, kar je bila koda za razvoj njihovega prvega malega (doslej niso imeli kupejev manjših od E-razreda) športnega coupeja. ?eprav je bila že ob oblikovanju limuzine želena dobra mera športnega izgleda, naj bi CL 203 s sabo prinesel mladosten izgled, agresiven nastop in čtek č.

S projektom pod vodstvom Jürgena Bolimanna so čli januarja 1996 v Mercedes-Benzovem oblikovalskem centru Sindelfingen, kar vzporedno z razvojem ostalih dveh čc. Želi so si zasnovati slok in eleganten kupe, ki pa ne bi žrtvoval notranjega prostora ali svojega družinskega izgleda na čn čstih dodatkov. Tako je v notranjosti zgolj 6 milimetrov manj vzdolžnega prostora kot pri limuzini. S skrajšanjem zadka je či koeficient iz 0,26 (limuzina) narasel na 0,29, kar pa je še vedno zelo dober rezultat za tovrstno vozilo. Na kratkem zadku se je pojavil problem vzgona, ki so ga bili prisiljeni ukrotiti s spoilerjem, ki ni bil želen, ker poslabša vidljivost nazaj. Zato so z obliko č postavili dobro osnovo za majhno okence pod spojlerjem, ki je povsem zlit s karoserijo. Okence med zadnjima čma čo skladno nadaljuje linijo zadnjega stekla in bistveno prispeva k vidljivosti nazaj. Kljub temu, da je to vse prej kot cenena rešitev, deluje zadek zelo čo za to znamko. Za dodaten mladostni čtek poskrbi člna panoramska streha. Tako se v šport kupeju lahko združi izgled kupeja, prostornost limuzine in vetrnjaški čtek kabrioleta. Prve modele v merilu 1:5 so izdelali že aprila 1996, medtem ko so na modele v naravnem merilu prešli v sredini leta. Osnovna razmerja linij so bila znana v septembru in tako so do decembra, ko je bila izdelana ča oblika šport kupeja, potekale le še dodelave detajlov in če raziskave.

Tudi v notranjosti je bilo z željo po čo športnem izgledu narejenih veliko sprememb. Z limuzino je skupen le spodnji del armaturne ploš?e, medtem ko je oblika vrhnjega dela z obrobo merilnikov prevzeta po prepletanju krogov prednjih č. Skratka, domiselna oblika, ki je plod funkcionalnosti. Morda smo ravno zato kljub nenavadnim rešitvam Mercedes-Benzovega šport kupeja kaj hitro sprejeli kot predstavnika te tradicionalne znamke? Ali je oblikovno Compact priznal poraz? Kaj pa ?e prihaja še novi Corrado?Bomo videli!

Aleksander Praper

Galerija: