Predstavitve

Novi saab 9-3 convertible

Novi saab 9-3 convertible predstavlja naslednjo stopnjo razvoja saabovega koncepta avtomobilov z zložljivo streho. Kot dodatek pregovorni funkcionalnosti so sedaj dodali še čo šasijo in s tem čo čli užitek v vožnji. S kombinacijo športnosti in uporabnosti so združili dve glavni člnosti saabovih avtomobilov.
9-3 convertible bodo sestavljali v novi tovarni v avstrijskem Gradcu in bo prišel v prodajo predvidoma avgusta 2003.

Zunanjost, uporabnost?

- Pča skladna oblika s skandinavskim čtom.
- Kupejevski videz z zaprto streho, roadsterski videz z zloženo streho.
- Kčn čik čega upora Cx 0.34.
- Edinstven ?Surround Trim? obkroža potniško kabino.
- ?CargoSET? prtljažni sistem.

?iste, izrazite in nevsakdanje linije tega modela izdajajo člnosti skandinavske dežele. Je avtomobil, ki s svojo izrazito čostjo zaseda sam vrh lestvice v svojem razredu.

Med glavne novosti novega avtomobila lahko štejemo sistem ?CargoWing? - edinstven zadnji spoiler in nosilec za č ali snowboard in t.i. ?Surround Trim?, ki obkroža potniško kabino. Le-ta poudarja sam prehod zunanjosti v notranjost avtomobila. Barvno usklajena zgornja linija v obliki ?rke U čo povezuje sprednji in zadnji del potniške kabine, čjo? stranske opaže vzdolž vrhnjega dela vrat.

Strešni sistem

Novi strešni sistem čje tri inovacije: ?CargoSET? sistem čnja prtljažnega prostora ob zaprti strehi, novo hitrejše odpiranje in zapiranje strehe v dveh stopnjah ter svetlo barvo notranjega dela strehe.
Izbrani materiali zložljive strehe so ravno tako izboljšani, saj le-ti še izboljšajo izolacijo v avtomobilu. V stranski predel strehe so vgrajeni majhni ?žlebovi?, ki pri odpiranju vrat čjejo iztekanje vode v notranjost avtomobila. Glede barve strehe se še vedno lahko čte med ?rno ali modro.
Da bi prihranili pri teži, so njeni snovalci za okvir strehe uporabili tudi magnezij.

Ačost v pravem pomenu besede

Kčik čega upora znaša čih 0.34, ampak pomembneje je, da so inženirji čo izboljšali stabilnost avtomobila pri visoki hitrosti s tem, da so čo znižali vzgon na zadnjo premo primerjano s predhodnikom.

Notranjost avtomobila

- Oča povezanost sprednjega in zadnjega dela potniške kabine.
- Svetla barva notranjega dela strehe osvetli notranjost kabine.
- Edinstveni sprednji sedeži z integriranimi varnostnimi pasovi.
- ?Hydroblox? - vodoodporni tekstilni materiali v notranjosti.
- Informacijski zaslon (SID).
- Enostavnjši vstop/izstop za zadnje potnike.
- Trije opremski paketi ? Linear, Arc, Vector.
- Vrhunski Audio sistemi.

Prostornost

Vozniki in sopotniki v avtomobilih z zložljivimi strehami se velikokrat pritožujejo nad čostjo in čostjo notranjosti, predvsem zaradi temne barve notranjega dela strehe. Saab 9-3 convertible je prvi in edini na trgu, ki s svetlo barvo notranjega dela strehe ustvari prijaznejšo notranjost.

Edinstvenost sprednjih sedežev

Sprednji sedeži z integriranimi varnostnimi pasovi so bili s svojim športnim izgledom oblikovani posebej za novinca. Posebni materiali, s katerimi so sedeži oblazinjeni, dajejo čtek popolne udobnosti.
Dodatno prednost novih sedežev predstavlja lažji vstop/izstop za potnike zadaj. Pri čem sistemu je ča za premikanje sedežev na stranskem predelu prednjega naslonjala. Kot opcija pa je na voljo tudi čo upravljanje.

Voznikova pozornost

Vse nadzorne funkcije avtomobila so vozniku zlahka na dosegu, kar je člnost vseh Saabovih vozil.
Prav tako del standardne opreme predstavlja tudi saabov ?Night Panel?. S pritiskom na gumb sistem samodejno izklopi osvetlitev vseh merilnih naprav, razen merilnika hitrosti, kar č čo zbranost voznika med vožnjo in s tem čo varnost.
Informacijski prikazovalnik (SID) je nameš?en tako, da voznik zlahka, brez čega premikanja, spremlja informacije na zaslonu, kar dodatno pripomore k varnejši vožnji.
Kot pri vseh Saabovih modelih, se čvnica za vžig motorja nahaja poleg če zavore na sredinski konzoli.

Dodatno udobje notranjosti

Sedeži so izdelani iz posebnih, vodoodpornih materialov ? ?Hydroblox? - razvitih posebej za novi model. Za izbiro barve notranjosti so vam na voljo svetlejši in temnejši odtenki. Vsak izbor pa bo izražal svojevrsten, moderen ter udoben skandinavski stil.
Model ?Linear? s svojo notranjostjo predstavlja skandinavsko preprostost, medtem ko ?Arc? z usnjenimi dodatki izraža čo eleganco. Tu je še ?Vector?, ki šprotnimi sedeži ter metalnimi dodatki v notranjosti poudarja športnost in moderni stil.

?Infotainment? sistem

Gre za sistem, ki je povzet po modelu 9-3 Sport Sedan in predstavlja enega najsodobnejših audio sistemov, ki so danes na voljo v avtomobilih. Iz istega modela je prevzeta tudi Bluetooth?* aplikacija, ki jo je Saab med prvimi uvedel v serijske avtomobile. GSM telefoni, ki so opremljeni s posebnim Bluetooth oddajnkom/sprejemnikom, čjo pogovore v oddaljenosti od avtomobila do 10 metrov.
Saab Audio sistem, kot del standardne opreme, čje RDS radio, Premium 70 či sistem, 70 W čvalec, štiri čike ter anteno. Nadgrajen je lahko z audio sistemom Premium 150, s sedmimi čiki, 150 W čvalcem ter CD predvajalnikom.
Saab Infotainment sistem ? opcija ? čje ?rnobel monitor, možnost navigacije telefona preko centralne enote, SMS funkcijo in Premimum 150 či sistem.
Saab Infotainment Plus ima za razliko od zgornjega barvni monitor. Oba sistema sta lahko nadgrajena z vgrajenim telefonom, napravo za prepoznavnost glasu, GPS/DVD navigacijskim sistemom ter WAP programom. Očte pa se lahko tudi za audio sistem Prestige 300 s 300 W čvalcem ter trinajstimi čiki.

Šasija

- Torzijska odpornost šasije je glede na predhodnika čna za trikrat.
- Dče vozne lastnosti prevzete od modela Sport Sedan.
- Saab ?ReAxs? sistem zadnje preme.
- Zavorni sistem z ABS, MBA, CBC, EBD.

Klju? do enkratnih čih sposobnosti novega avtomobila je izjemna torzijska ?vrstost šasije. Za 1 stopinjo odklona je potrebnih kar 11,500 Nm navora, kar je skoraj trikrat ve? kot pri predhodniku. Saabovi inženirji so na podlagi tega razvili če lastnosti šasije, ki se ponašajo z izredno čostjo in izjemno nizkim nivojem hrupa in vibracij.

?vrstost šasije pripomore tudi k čni varnosti, kar je bila prioritetna naloga inženirjev. Rezultat njihovega dela in raziskav je vgradnja dodatnega ?jeklenega č?, ki povezuje sprednje, zadnje in stranske nosilne dele karoserije. Na ta čn so nadomestili izgubo torzijske ?vrstosti zaradi zložljive strehe.

Glede na predhodnika, je novi model pridobil tudi z dimenzijami. Medosna razdalja je ča za 71 mm, sprednji kolotek širši za 74 mm in zadnji kolotek za 63 mm, pri ?emer je avto za 10 mm nižji.

Podvozje

Spredaj svojo nalogo opravljajo MacPherson-ove vzmetne noge s povezanimi zgornjimi oprijemališ?i in pomožnim okvirjem s plinskimi blažilniki, čimi vzmetmi in stabilizatorjem.

Zadaj najdemo čodilsko premo s čimi obesami, plinskimi blažilniki, čimi vzmetmi in stabilizatorjem. Obe rešitvi sta znani že iz modela Sport Sedan vendar v tem primeru na novo uglašeni.

Z uporabo aluminija na omenjenih komponentah podvozja so inženirji čo znižali nevzmeteno maso in s tem prispevali k boljšim voznim lastnostim.
Saab ?ReAxs? sistem
Sistem vpetja zadnjih koles, ki č pod obremenitvijo v zavojih, odklon zadnjih koles do 1° od smeri zavoja in s tem pripomore k hitrejšemu in lažjemu vodenju avtomobila skozi zavoj in je prevzet iz modela Sport Sedan.

Zavorni sistem

Serijsko sta na voljo dva ča sistema, glede na mo? motorja. Za 175 KM izvedenko 285 mm zavorni diski spredaj (prisilno hlajeni) in 278 mm zavorni diski zadaj. V 210 KM izvedenko pa so vgrajeni 302 mm zavorni diski spredaj (prisilno hlajeni), na nekaterih trgih tudi 312 mm, in 292 mm zavorni diski zadaj, prav tako prisilno hlajeni.

Vgrajeni so še sistem mehanske zavorne č v sili (MBA), elektronske razporeditve zavorne sile (EBD) in sistem za nadzor zaviranja v zavojih (CBC).

Motorji

- 2.0-litrska turbo motorja s 175 KM ali 210 KM.
- Uporabnost navora.
- Napredna Saab Trionic 8 motorna elektronika.

Novi, v celoti iz aluminija izdelani, motorji prostornine dveh litrov in čo 175 oziroma 210 KM, so 15 kg lažji od prehodnika; predvsem pa tišji, kompaktnejši in čejši. Vsi se ponašajo s 16 ventilsko tehniko, pogonom če gredi z verigo, ki ne potrebuje vzdrževanja in dvema nasproti čma se gredema za zmanjšanje tresljajev. Poleg tega premorejo vsi tudi dvomasni vztrajnik in oljni hladilnik. Nadzor motorja opravlja najnovejša generacija 32-bitne motorne elektronike Saab Trionic 8.

Karakter motorja je v novi obliki precej bližje atmosferskim motorjem, z razliko, da ponuja precej ve? navora preko celotnega delovnega ča, zaradi ?esar so lahko prestavna razmerja v menjalniku daljša, s tem pa se zniža poraba goriva.

Neprijetno potresavanje motorja ob hitro odvzetem ali dodanem plinu je čno z čim programiranjem motorne elektronike, ki glede na vozno situacijo prilagodi režim delovanja.
Motorna elektronika Trionic 8 prilagaja med drugim tudi delovanje pedala za plin, s tem ko poskuša predvideti posamezne vozne situacije glede na hitrost vožnje. Stvar v praksi deluje tako, da je v primeru čsnega premikanja v koloni ali pri parkiranju čtljivost pedala zmanjšana, kar pomeni daljši gib pedala za enak čnek. Nasprotno pri vožnji na odprti cesti elektronika prilagodi delovanje pedala tako, da se že vsak najmanjši gib na pedalu prenese v pospeševanje ali zmanjševanje hitrosti. S tem pa se čo izboljša odzivnost motorja in voznikov nadzor nad vozilom.

Prilagodljiv avtomatski in či 6-stopenjski menjalnik

Novi Saab Sentronic avtomatski menjalnik je znan že iz modela Sport Sedan in č tudi čo pretikanje z gumbi na volanskem č (opcija). Menjalnik je elektronsko nadzorovan in voden, ter se prilagaja voznikovemu čnu vožnje.

Popolnoma nov je či 6-stopenjski menjalnik prilagojen tudi za uporabo v povezavi z motorji, ki razvijejo izjemne navorske vrednosti. Ta menjalnik je serijsko na voljo v čejši izvedenki.

Varnost

- Varnostne komponente avtomobila so bile razvite v skladu s Saabovo čeal life? raziskav.
- Izredno stabilna potniška celica obkrožena z deformacijskimi conami.
- ?DynaCage? zaš?ita pri čnju s samodejno sprožljivima varnostnima lokoma.
- Prednji sedeži s popolnoma integriranimi varnostnimi pasovi.
- Saabov sistem aktivnih vzglavnikov (SAHR).
- Prednje in stranske varnostne če blazine.

Z nadaljevanjem varnostne tradicije pri Saabu zaokrožajo varnostno ponudbo novega kabrioleta. V osnovi izhajajo glavni varnostni elementi iz modela Sport Sedan, ki so bili na novo dodelani in zaradi čosti zahtev avtomobilov ?zgoraj brez? tudi v spodnjem delu šasije dodatno čni.

Saabov testni program je tudi v tem primeru razvoja novega modela čval ve? kot 75 preizkusnih čnj, pri ?emer so posebno pozornost namenili tudi možnosti čnja, ?eprav je slednji tip nesre? precej redek v vsakdanjem prometu.

Posebej pomembno vlogo pri novem modelu igra izredno ča jeklena konstrukcija potniške celice, ki brez poškodb kljubuje izredno visokim silam, medtem ko k varnosti potnikov dodatno veliko prispevajo deformacijske cone v sprednjem in zadnjem delu vozila. Posebej dodelani so naslednji deli karoserije: A-čk in zgornji rob vetrobranskega stekla, karoserija pod sprednjimi in zadnjimi sedeži in v zadnjem delu avtomobila t.i. ?torsion box? med zadnjimi koloteki.

Pri stranskih trkih so Saabovi inženirji razvili poseben sistem, pri katerem delujejo B-čk, čtve v vratih in pragovi kot absorbent energije in jo čsno usmerjajo navzdol in stran od potnikov.

DynaCage zaš?ita pri čnju

?eprav so čnja v vsakdanjem prometu precej redka so se pri Saabu čli, da tudi temu ču varnosti namenijo dodatno pozornost. Razvili so nov aktivni sistem varovanja potnikov pri čnju imenovan DynaCage, ki varuje potnike s samodejno sprožljivima varnostnima lokoma in zategovalniki varnostnih pasov na vseh sedežih.

Varnostna loka za zadnjimi sedeži sta narejena iz lahkega aluminija, kar pripomore k hitrosti njunega proženja. Nameš?ena sta znotraj t.i. torsion box-a za zadnjimi sedeži, sproži pa jih čo sredstvo kadar senzorji zaznajo nevarnost čnja. Ičsno z aktiviranjem varnostnih lokov se aktivirajo tudi zategovalniki varnostnih pasov.

Vzdrževanje, dodatna oprema, varovanje

- Stroški servisiranja so znižani glede na predhodnika za 30%.
- Zaš?ita pri trkih z nizko hitrostjo.
- ?CargoWing? ? edinstven spoiler/prtljažnik za č.
- Sofisticiran varovalni sistem.

Saab z novim modelom uvaja variabilni servisni interval, glede na podatke centralnega čnalnika. Servisni intervali so odvisni predvsem od čna uporabe in znašajo najve? 30.000 km ali vsaki dve leti. Poleg tega je hladilna čna motorja z neomejenim rokom trajanja, tako da preostane edini strošek rednih servisov menjava olja, vžigalnih č, čega filtra in klinastega jermena.

Saabovi inženirji so veliko pozornost posvetili tudi ču izrednih popravil in znižanju stroškov v zvezi z njimi. Tako č brez posledic prenesejo trke do hitrosti 8 km/h, do hitrosti 15 km/h pa vso energijo trka prevzamejo hitro zamenljivi ?crash box-i? za č.

Inovativen CargoWing zadnji spoiler se v nekaj potezah lahko spremeni v prtljažnik za č ali snowboard, s ?imer je uporabnost novega avtomobila čo čna.


Na ču varovanja predstavlja novi model nadaljevanje uspešne zgodbe iz modela Sport Sedan. V ta paket se čjejo prosto č čči vložki, imobilizator in elektronska čvnica volana, ter č kode vžigalnega č. Poleg tega se lahko avto dodatno zavaruje še z alarmom z nagibnim senzorjem.
Galerija: