TEST

Renault megane berline 1.9 dci privilege confort ? avto z Lune

Novi megane je že pošteno zakorakal na naš trg, za las mu je ušel naslov Slovenski avto leta 2003, se pa kiti z naslovom Evropski avto leta. V naslednjih vrsticah vam bomo predstavili 5-vratno čco z 1.9 dci dizelskim motorjem.O imenuMegane ne pomeni ni? novega. Bolj zanimive so besede berline, privilege in confort. Pa kar po vrsti. Berline je naziv za 5 vratno limuzino, privilege čje kombinacijo materialov in barv ter confort, ki služi za pojmovanje bogate serijske opreme.

?Novega megana bi imel zaradi ultra dolgega uradnega imena.?O oblikiPoglejmo resnici v č. Vsa novinarska srenja se izmika direktnemu čnju okusov in se izmika bralcem v smislu, enim je vše? drugim pa? ne. Imajo popolnoma prav! Na tem mestu bom dodal samo nekaj subjektivnih opazk in ga č približal tistim, ki jim avto oblikovno ni ?cool?. Prednji del je ?isto oblikovan po vzoru clia, razlika so prednje č in dimenzija prednjega dela. Zadnji del pa je zgodba zase. Zadnje ?ase pri Renaultu precej eksperimentirajo z zadki. Drzno, ni kaj. Na prvi pogled delujejo neskladno s celoto avtomobila in precej poudarjajo čost. In tako je prav. Ljudje, naj vas ne bo strah čosti!

?Novega megana bi imel zaradi nezemeljskih zadnjih pozicijskih (in stop) č.?O notranjosti?e je zunaj revolucija, je meganova notranjost evolucija. Prevladujejo ravne linije in spogledovanje z nemškimi avtomobili. Sivo-bež barvno kombinacijo č oznaka privilege, kakor tudi usnjene vložke na sedežih, prestavni čci, čci če zavore in na volanu. Izdelava je kvalitetna in kombinacija materialov daje čtek, da je avto nekaj ve?. Dobri sedeži, čni v kombinacijo bež usnja in sivega blaga so dobri in ravno prav trdi. Slab čtek daje višjim voznikom le prekratki sedalni del. Kljub temu je položaj za volanom dobro nastavljiv. Notranjost ne daje vtisa prostornosti. Široka vrata in visoko srednje naslon za roke krepko pripomoreta k individualnosti voznika in sovoznika. Vendar ni panike. Na zadnji klopi je za glavo prostora dovolj, za tri vzporedno č zadnjice pa malo manj. Torej, mraza zadaj ne bo. Tudi prtljažnik ni ravno sinonim za velikost in njegova vrata sinonim za čost. Ko odpremo prtljažna vrata v slabem vremenu, to čtimo za vratom in na obleki.

?Novega megana bi imel zaradi super nore če zavore. Control tower, we need permission to take off!?O opremiConfort je tista oznaka ki čje res bogato serijsko opremo. Prva zanimivost je vsekakor klju?, ki ni ve? či klju? ampak le ?kreditna? z gumbi. Zadeva je preizkušena že v novi laguni in tokrat presajena v novega megana. Klik za centralno odklepanje, vstavljanje kartice za kontakt, pritisk na gumb start/stop in se že peljemo. Za ne klik in ne vstavljanje pa moramo čti. Druga zanimivost, ki ni čjna za ta razred vozil je samodejna zatemnitev srednjega vzvratnega ogledala, ki deluje res dobro. Nadaljujem z integriranim pokrovom rezervoarja za gorivo, ki je moškim veliko bolj doma?, ženske se pa bodo navadile.

O elektrifikaciji vsega možnega ne bi izgublja besed. Eči pomik vseh stekel, ogledal, samodejni vklop brisalcev, potovalni čnalnik, skratka vse. Serijsko je tudi ogromno č, ki osvetljuje vse, še tako majhne če v avtomobilu. Predali so v vratih, v sredini in v dnu (tudi pod nogami voznika in sovoznika). V avtomobilu se je nahajala tudi avtomatska klimatska naprava, enostavna za upravljanje ter čo vetrobransko steklo (oboje za člo 95.800 SIT). Pod klimo se je tudi bohotil radio s CD predvajalnikom in s kontrolo ob volanom (za člo 99.000 SIT). Dčiška je tudi kovinska barva (87.000 SIT). Serijsko so vgrajene tudi prednje meglenke, avtomatski prižig dnevnih č in funkcija ?folow me home?, ki pomeni, kadar zapuš?amo avtomobil, ta še nekaj ?asa osvetljuje pot pred njim.

?Novega megana bi imel, ker je tako podoben mobilnemu telefonu.?O varnostiKaj še lahko ?lovek doda o varnosti pri avtomobilu, ki je dosegel pri preizkusnih trkih 5 zvezdic. In to v tem avtomobilskem razredu. V avtomobilu najdemo kupico čih blazin (6 kosov), zategovalniki za varnostne pasove in ob čem zaviranju, kjer nam pomaga tudi ABS se vklopijo tudi vse utripalke.

?Novega megana bi imel, ker ima * * * * *.?O motorjuTokratnega testiranca je poganjal 120 konjski dci, znan že iz lagune. Odlike motorja so predvsem tiho delovanje v nizkih obratih in majhna poraba pri zmerni vožnji. Poraba pri veselem priganjanju hitro doseže 9 litrov na 100km, pri normalni vožnji po omejitvah pa boste težko presegli 6,5 litra na 100km še vedno če vožnje (na daljše razdalje). Verjetno porodne težave je imel motor (avtomobil) pri hladnem zagonu, pri ?emer sem moral vžigalni gumbek pritisniti kar 6-krat. Vseeno, kombinacija tega megana in takšnega motorja je popolna.

?Novega megana bi imel zaradi 120 čv.?O voznih lastnostiPreizkus se je vršil na mokrem in spolzkem cestiš?u. Kljub dežju, nizkim temperaturam in letnim pnevmatikam je lega avtomobila dobra. V hitrih zavojih, ob dveh osebkih, je iz smeri silil zadek, pri polni masni obremenjenosti in rahlem pretiravanju pa avtomobil zdrsi nevtralno (prednji in zadnji del čsno). Tudi reševanje iz takšne situacije ni preve? stresno. Ponavadi je že rahli odvzem plina dovolj, da se avtomobil ujame na tirnice in odpeljemo po čtani poti. Pri visokih hitrosti na avtocesti, je bolj od motorja mote? hrup vetra. Hkrati pri visokih hitrosti ?odpove? servo volan. Pri menjavi pasov (pri visokih hitrosti) sem imel čtek, kot da ima volan precej čosti. Enako se čti pri držanju ravne linije. ?udno. Pri vožnji do 130km/h se te anomalije ne pojavijo in volan deluje dobro. Pri zaviranju je čtek dober in zanesljiv. Zavoram pomaga tudi sistem zaviranja v sili.

?Novega megana bi imel zaradi fenomenalnih zavor?O ceni

Že v osnovi so avtomobili z dizelskimi motorji malce dražji. Ta je v osnovi 4.249.000 SIT, z čli pa 4.530.800 SIT. Visoko ceno povsem č bogata serijska oprema in dejstvo, da je avto povsem nov in direktno z Lune.


Galerija: