TEST

Honda accord 2.0 comfort ? od limuzine do športnika in nazaj

Japonskemu ?napadu? z limuzinami srednjega razreda ni videti konca. Od nissan primere preko mazde 6 je sedaj na našem trgu še novi accord.

Nova generacija se od ?konzervativno? oblikovanega predhodnika č po drznih, klinastih linijah, ki že od dale? čjo, da novi accord ni ča družinska limuzina. Oblikovne smernice maske so se sicer čle z rojaki (in obratno), vendar je okolica maske oblikovana prav po hondino, torej ostro in strupeno, ki č poglede. Hkrati visoka ča linija in masiven zadek dajejo čtek varnosti.
Oblika ni samo zanimiva in elegantna, ampak je tudi funkcionalna. Inženirji so dosegli presenetljiv či čik c = 26 (najnižji v svojem razredu). To ugodno vpliva na porabo goriva in na znižanje hrupa vetra pri višjih hitrosti. Po vzoru še dražjih limuzin so v vzvratna ogledala vgrajeni tudi smerokazi.

Testni accord je bil satenasto kovinske barve. Na sebi je imel obute 15 če pnevmatike na jeklenih platiš?ih, kar sodi v osnovno opremo comfort. Tako obutega in brez elektronskih stabilizacijskih čov sem ga popeljal na zavite ceste slovenskega podeželja. Moderno podvozje z obesami s po dvema čima vodiloma zagotavljata dobro in zanesljivo lego v zavojih. Nagibanje karoserije je ravno pravšnje. Kljub športnosti in čosti je podvozje uglajeno in dobro prenese neravnine in udarne jame, tudi na čn pnevmatik. Za ?pravi? športni čtek bo potrebno č po nizko-čih pnevmatikah.

Športna duša

Karte, na katero stavijo pri Hondi, so seveda motorji. Osnovni model premore 2 litrski štirivaljnik s tehnologijo i-vtec. Accordu je namenjeno (s tem motorjem) 155 iskrivih čv, ki jih v prostem teku uspešno skriva. V prostem teku je namre? neslišen kot najmanjši jazz, pri višjih vrtljajih (nad 5000 vrt./min) pa se zbudi zverina in v glavi nam čo odmevati besede Type-R, F1? Zčlna karakteristika teh motorjev je zelo ugodna krivulja č in navora. S prestavami lahko lenarimo in vozimo umirjeno ter čo, v hipu pa se lahko spremenimo v č. Stopalka za plin je zelo odzivna in velja nekaj privajanja, vseeno pri pospeševanju ni čega ?butanja? v hrbet, saj motor č zvezno skozi celotno če vrtljajev. Do 100 km/h pospeši v 9,1 sekunde.
Naslednji skriti adut je či menjalnik z dobro čnanimi prestavami. Zadnja, 5. prestava, je uporabna v celotnem delovnem ču in z njo lahko pridemo blizu omejevalnika vrtljajev, ča hitrost se ustavi pri 220 km/h.

Osnovna oprema nudi vse

Oprema comfort zagotavlja v notranjosti vse kar v osnovi čkujemo in potrebujemo. Na osrednji konzoli se bohoti velik zaslon, ki nam prikazuje podatke o samodejni či klimatski napravi ter o radiu s CD predvajalnikom (4 čiki), ki ga lahko krmilimo tudi z gumbi na volanu. Gumbki za upravljanje stekel in ogledal so na vratih, za č in brisalce pa na obvolanskih čcah. Zgodba o gumbkih se tukaj č. Vsi ostali či so namenjeni odlagalnim površinam, ki jih res ne primanjkuje.
Položaj za trikrakim športnim volanom (pogrešam usnjene detajle) je dobro nastavljiv, kvalitetno je tudi blago na sedežih. Za moj okus je notranjost barvno malce monotona in temna. Si bom pa? umislil slonokoš?eno barvo. Na zadnji klopi je za potnike dovolj prostora. Malce je omejeno le vstopanje, oziroma izstopanje iz vozila na čn če konstrukcije vrat in nizkega avtomobilske dna. Prtljažnik je kljub svoji velikosti (459 litrov) malce neroden, saj je potrebno predmete dvigovati visoko nad odbija?.

Honda skrbi za varnost

Poleg ABS z elektronsko porazdelitvijo zavorne sile in sistema BAS (čtev zavorne sile) skrbijo za varnost tudi 4 če blazine in velika stranska napihljiva zavesa (ča v tem razredu).

Prijateljski nasvet

Cena za accord 2.0 comfort je zelo ča in znaša 4.890.000. Vendar, ko boste kupovali accorda 2.0 si umislite opremo sport za dobrih 300 čkov ve?. Dobili boste 16 če pnevmatike na litih platiš?ih, usnjen volan in prestavno čco, aluminijaste vložke v notranjosti, 6 čikov k radiu in dežno tipalo za brisalce.
?e greste k AC-Mobilu še danes, se boste č vozili že poleti. ?akalne vrste se dolge.

Galerija: