Zgodovina

Zanimivosti iz zgodovine 1

Leta 1954 so pri Suzukiju izdelali že 6.000 motociklov na mesec. Leta 1955 je izdelal čk Suzilight, ki je imel prednji pogon, vsa štiri kolesa čo vzmetena.Ali veste, kaj pomeni oznaka NSX na superšportnem Hondinem avtomobilu, ki so ga predstavili že daljnega leta 1990. Odgovor je lahek: NS-X, oziroma New Sportscar. Za X me pa ne vprašajte. V gimnaziji je bila to neznanka!

Potem ko so pri Corvetti prilezli že do zelo spoštljivih 560 KM, je v ?asu strogih naravovarstvenih zakonov mo? motorja bistveno upadla. Leta 1973 so Ačni prenehali uporabljati bruto mo? motorja, in neko? brutalna Corvetta je v čejši izvedenki razvila le še 275 realnih, neto konj.

Podjetje Maserati so ustanovili, kdo drug kot bratje Maserati 1914. leta v Bologni.

Zelo znana italijanska znamka Alfa Romeo je nastala 1909. leta kot Anonima Lombarda Fabrica Automobili, oziroma Alfa. Napis Romeo, ki so ga dodali leta 1915 pa ni imel noben zveze z Romeom in Julio, pa? pa je to ime Nicole Romea, ki je takrat postal lastnik te znamke.


August Horch je leta 1899 ustanovil avtomobilsko podjetje v Koelnu in ga poimenoval kar Horch. Zaradi nesoglasij z družabniki je podjetje kasneje zapustil in ustanovil istoimensko znamko vendar z latinskim imenom Audi, kar enako kot horch pomeni prisluhni.


Potem ko so pri Corvetti prilezli že do zelo spoštljivih 560 KM, je v ?asu strogih naravovarstvenih zakonov mo? motorja bistveno upadla. Leta 1973 so Ačni prenehali uporabljati bruto mo? motorja, in neko? brutalna Corvetta je v čejši izvedenki razvila le še 275 realnih, neto konj.Ali si lahko mislite, da so s Fiatovim dirkalnikom leta 1911 drveli kar 290 kilometrov na uro?

1925. leta je Renault predstavil znak v obliki diamanta, ki stiliziran krasi njihove avtomobile še danes.
Nemško znamko Opel je ustanovil Adam Opel, a šele po njegovi smrti 1895. leta sta njegova žena in sin čla poleg šivalnih strojev in koles izdelovati še avtomobile.

Prvotno ime znamke, ki naj bi proizvajala ljudske avtomobile, dostopne vsakomur, je bilo Gezuvor. ?e vam še ni najbolj jasno o katerih avtomobilih je govora, potem je čo in namenu ustrezno, da so to znamko septembra 1938 preimenovali v Volkswagen.

Kako so Porscheji postali znani po dirkaških zmogljivostih? Legenda govori nekako takole: po smrti Ferdinanda Porscheja je njegov sin Ferdinand Porsche mlajši skonstruiral model 356, katerega mazanje pod nizkimi vrtljaji ni preve? dobro opravljalo svoje naloge, zato so morali lastniki teh vozil voziti v visokih vrtljajih, oziroma precej hitro, ?e so svojim avtomobilom hoteli dobro. Tako so si Porscheji dobili sloves hitrih vozil in zato tudi z lahkoto zmagovali številne dirke.

Neverjetno, ampak tako nenavadno ime kot je Daewoo pomeni zgolj: veliki univerzum.1912. leta sta Vacslav Klement in Vacslav Laurin prenehala izdelovati motocikle, ki sta jih izdelovala že od 1895. leta. Pčla sta s proizvodnjo traktorjev, avtobusov, gospodarskih in kmetijskih strojev, ter letalskih motorjev.Aleksander Praper

Galerija: