Oblikovanje

LANCIA - DIALOGOS

Med zanimivimi prototipi zadnjega obdobja, katerih vpliv na serijske avtomobile je že viden, je gotovo tudi "čo" oblikovani Dialogos, ki so ga čli razvijati leta 1997. Glede na to, da ime zveni grško, ga bi poznavalci avtomobilov pripisali italijanski Lancii, pa še prav bi imeli! Lancia je predstavila Dialogos z namenom, da potrdi govorice o ponovnem vzponu te stare prestižne znamke, ki v Fiatovem koncernu skrbi za elegantno športnost. Zato so v vodstvu koncerna podprli razvoj avtomobila, ki naj bi odpiral vrata v ponovno popularizacijo Lancij. Želja je bila ustvariti velik, prestižen avtomobil, ki bi še posebej skrbel za čtje potnikov, ker naj bi se to vse preve? zanemarjalo na čn zmogljivosti.

Zčtku tega stoletja, čeje 1907 leta je Vincenzo Lancia, bivši Fiatov vodilni dirka?, ustanovil lastno znamko, z željo, izdelovati čo napredne avtomobile, ki bi bili v vseh pogledih pred ?asom. Tako je na Dialogosu možno zaslediti številne elemente slavni Lancij iz preteklosti, predvsem pa je oblikovno zelo ?ist, eleganten in seveda dovolj originalen. Lahek dostop v notranjost č posebno odpiranje vrat. Prednja vrata se namre? odpirajo normalno, zadnja pa od spredaj nazaj, tako se ob odprtih obojnih vratih pred potnikom odpre velik in udoben vstop v avtomobil, kajti med prednjim in zadnjim strešnim čom manjka sredinski oporni steber. Sedeži so oblikovani kot fotelji, čni z Alcantaro, oziroma umetnim semišem, ki ga je v avtomobilsko industrijo uvedla ravno Lancia. A to še ni bilo dovolj za udoben vstop. Sedeži se namre? lahko čjo za 90 stopinj, kar je v razredu velikih limuzin novost! Prava vrednost pa se pokaže v notranjosti, ki je bila razvita, kot da bi ne vedeli kakšni so današnji avtomobilski interierji. Dno avtomobila je čno z čim lesom, kakor tudi velik del notranjosti. To pa zato, ker je naš avtomobil pravo leglo nesnage. V kosmatih prevlekah, predpražnikih in oblazinjenju se nabira umazanija in roko na srce, kdo pazi na avto toliko kot na stanovanje. Vanj sedamo obuti, čsih zamazani od dela, ?istimo pa ga vsake bolj poredko, ali nekateri bolj ali manj nikoli. No, v Dialogosu bi imeli po zaslugi uporabljenih materialov, ki spominjajo na tiste v naših domovih, bistveno bolj higienske bivalne pogoje. Po zaslugi vrtljivih sedežev in vgrajenih mizic, mini ča, televizije in sodobnih navigacijskih sistemov, se bi notranjost Dialogosa lahko preurejala po željah uporabnikov, ki bi avtomobil lahko uporabljali kot č dnevno sobo, seveda vrhunskega designa in materialov. To še ni vse! Povsem na novo je razvit klimatski sistem, ki nima dobro znanih čih rež, temve? prehaja zrak v kabino iz majhnih, čm nevidnih, odprtin nameš?enih po celi kabini, med drugim tudi po stropu. Takšna ventilacija č enakomerno porazdelitev temperature po celotnem prostoru, brez nadležnega pihanja.
Vodja razvoja pri Lancii, Mike Robinson je izjavil: "Dobro oblikovana notranjost avtomobila mora nuditi pogoje bivanja v katerih pozabite, da sedite v utesnjenem avtomobilu in se vozite po s stresom polnih cestah. Dobra notranjost naj bi bila tako samoumevna, kot je samoumevno, da tokom dneva pozabite na obleko ki jo imate na sebi, kot da bi bila vaša druga koža." Krmilni sistem je možno prestavljati med voznikom in sovoznikom, pri vožnji pomaga vsa možna elektronika, ki nadzoruje vožnjo, opozarja in po možnosti tudi ukrepa. Samodejni menjalnik se popolnoma prilagaja vozniku, za dobre vozne lastnosti pa skrbi še aktivni diferencial.
Projekt Dialogos je ponovno opozoril či svet na veliko ime italijanske industrije, ki obeta ponoven vzpon. Nekatere tehnološke rešitve je č videti že na novem top modelu znamke: Thesisu, ki se je tudi oblikovno zgledoval po Dialogusu. Zato čtno gre verjeti, ko ata Fiat nekaj obljubi?

Alpra

Galerija: