Predstavitve

Novi fiat punto!

Ostra avtomobilska konkurenca in hiter razvoj elektronike ter varnostne opreme v avtomobilih, silijo proizvajalce, da precej hitreje menjajo in prenavljajo avtomobile, kot so jih pred, recimo, dvajsetimi leti. Tako je nastopil tudi ?as prenove fiatovega punta, ki vsaj oblikovno še vedno deluje eden najbolj modernih med svojimi vrstniki. O uspešnosti punta č tudi nedavni jubilej, ko je iz čh trakov pripeljal 5 milijonti punto. ?eprav je nova izvedba čo zelo podobna dosedanji, pri fiatu trdijo, da je v celoti znatno prenovljena. Prenovo primerjajo celo s tolikšno razliko, kot je bila pri drugi generaciji punta (prvi je nastal leta 1993, drugi ga je zamenjal leta 1999). Predvsem poudarjajo, da je prednost novega punta napram konkurenci v ugodni ceni glede na opremo, zmogljivostih glede na porabo in seveda najsodobnejših sistemih varnosti.

Na zunanjosti so poglavitne spremembe vidne na čih prednjih in zadnjih čh, ter novih čh. Zčjsko ne poudarjajo ve? razlike med 3 in 5 vratno čco na podlagi če zunanjosti, saj sta prednja dela na obeh izvedbah sedaj enaka. Razlike pa se pojavljajo glede na elegantno ali športno opremljenost avtomobila. Pri tem se razlikuje tako zunanjost, kakor notranje oblazinjenje, armaturna ploš?a? Prenovljeni punto se naj bi ponašal z čo izkoriš?enim prostorom, saj glede na skromne zunanje dimenzije, poleg skoraj okroglo 300 litrskega prtljažnega prostora v notranjosti nudi dovolj prostora za prevoz petih oseb. ?e smo že omenjali dimenzije ? punto je v 3 vratni izvedbi v dolžino zrasel za 4 centimetre (384 cm), 5 vratni pa za 2,5 centimetra (386 cm). Širina in višina ostajata enaki (166 cm, 148 cm).

Punto je tudi prvi avtomobil svojega razreda, v katerem bosta na voljo dva turbo-dizla z drugo generacijo sistema skupnega voda. Manjši, 1,3 litrski 16 ventilski Multijet zmore 75 KM, či, 1,9 litrski Multijet s po dvema ventiloma na valj pa 100 KM. Prav tako je tudi edini, ki ponuja izbiro dveh samodejnih menjalnikov (Dualogic in Speedgear), avtomatsko, dvokanalno klimatsko napravo in či servo volan z dvema stopnjama delovanja. Za popestritev modelne palete bodo ponudili tudi okolju prijazno izvedbo na naravni plin (kombinirano: bencin in metan).

S puntom se boste lahko znašli v neznanem okolju, saj bo vanj č vgradnja satelitskega navigacijskega sistema, CONNECT-a, hkrati pa vam bo ?as ob predvajanju CD-jev in MP3-jev hitro mineval. Strežnik za CD-je boste po novem lahko našli kar v armaturni ploš?i. Hkrati z obilico komfortne opreme, bo punto bogato varnostno opremljen, saj bo za varno obnašanje na cesti skrbelo kar nekaj sistemov: ESP, ASR, MSR in ?hill holder?.

Podvozje je dodelano ?asu ustrezno - naravnano na čo vožnjo in hkrati udobje. Razvili so celo poseben sistem, ki naj bi zmanjševal prenos vibracij z grobega voziš?a, kar je pri manjših in hkrati lažjih avtomobilih precej opaznejša hiba, kot pri težjih sorodnikih.

Prenovljeni punto bo na voljo v ve? kot 40 čcah, ki nastanejo iz kombinacije 3 ali 5 vratne izvedbe, osmih motorjev (bencinski: 1.2 8v - 1.2 16v - 1.4 16v - 1.8 16v; dizelski: 1.3 Multijet - 1.9 Multijet - 1.9 JTD ter kombinirani 1.2 8v na bencin in metan). V povezavi z motorji bodo na voljo štirje či menjalniki in dva samodejna. Nivoji opreme se bodo delili v kar 8 paketov: Actual, Active, Sound, Dynamic, Class, Emotion, Sporting in HGT. Za barvno raznolikost si bo č omisliti 13 zunanjih barv in dve či notranji barvni kombinaciji.

Skratka, punto prihaja na trg izrazito opremljen za boj z ostro konkurenco. Njegova oblikovna vščost je nadgrajena z čostjo vožnje, bogato komfortno in varnostno opremo ter prostornostjo. Vse omenjeno pa oplemeniti še pestra izbira motorjev in opreme, ki se na koncu združi v obljubljeni ugodni ceni.

Alpra

Galerija: