Tehnika - novosti

7G-TRONIC: Mercedes Benz je predstavil sedem stopenjski samodejni menjalnik

Še pomnite predstavitev novega BMW-ja serije 7 pred dobrim letom in pol? Takrat so bila polna usta BMw-jevih inženirjev, ko so predstavljali svetovno novost ? šest stopenjski samodejni menjalnik. Mercedes je med tem čl v nekatere svoje modele že vgrajevati šest stopenjski samodejni menjalnik, podobno kot tudi nekatere druge prestižne znamke. Sedaj pa je čl ?as, da dajo odgovor izzivu konkurence: svetovna novost za osebna vozila ? sedem (7) stopenjski samodejni menjalnik.

Ta menjalnik naj bi napravil Mercedes Benz-ova vozila še bolj ča, bolje bodo pospeševala in nenazadnje nov menjalnik bo še izboljšal udobje pri prestavljanju.
Nov 7G-TRONIC, kakor se imenuje Mercedes Benz-ov nov sedem stopenjski samodejni menjalnik bodo serijsko vgrajevali od jeseni 2003 dalje v modele E 500, S 430, S 500, CL 500 in SL 500, kjer bo nadomestil sedanji pet stopenjski samodejni menjalnik.

Nov menjalnik č zgornjim vozilom zmanjšanje če porabe bencina po NDEC ciklu do 0,6 litra na 100 kilometrov in zmanjša ?as pospeševanja od 0 do 100 km/h do 0,3 sekunde. Hitrejše je tudi pospeševanje od 60 do 120 km/h.

Nov menjalnik č, da se pri polnem pospeševanju (kickdown) prestavi nemudoma tudi za neposredno dve prestavi (npr. iz 7 v 5), kar še dodatno skrajša željen manever pospeševanja. Zanimivost je tudi to, da ima menjalnik izvedeno zaporo hidro čega pretvornika navora že v prvi prestavi, kar dodatno, že od prve prestave, zmanjša izgube, ki sicer tam nastajajo.

Kljub vsem novostim in izboljšavam pa je nov menjalnik samo malenkost či in težni kot njegov predhodnik. Zasluge za to ima ohišje, ki je napravljeno iz lahkega magnezija, kar je tudi svetovna premiera v smislu velike proizvodnje serije.

7G-TRONIC menjalnik predstavlja peto generacijo samodejnih menjalnikov Mercedes Benz-a. Od leta 1959 so izdelali že 11 milijonov samodejnih menjalnikov. V razredu S je samodejni menjalnik čn kot standardna oprema, v razredu E se za samodejni menjalnik č 88 % vseh kupcev, pri razredu C pa 65 %, pri ?emer ta odstotek naraš?a.

Nov menjalnik bo nastajal v Mercedes Benzovem obratu Untertürkheim v Stuttgartu, v katerega so vložili 400 milijonov eurov in bo zaposloval 1100 delavcev.

Fil

Galerija: