TEST

Daewoo kalos 1.4 premium ? evropsko ameriški Korejec

Naslov bi lahko pojasnili v enem stavku. Kalos je oblikovan po evropskem okusu pod budnim čsom ameriškega General Motorsa ter izdelan v Južni Koreji. Zunanje mere ga uvrš?ajo v pri nas najbolj popularen segment B, kjer je konkurenca neizprosna. Zoper tekmece skriva kalos v rokavu tri adute. Prvi je sveža in zanimiva oblika, drugi je prostorna notranjost in tretji pregovorno ugodna cena. Preizkusili smo model z 1.4 litrskim motorjem in paketom opreme premium.

Sveža oblika prihaja izpod rok priznanega italijanskega oblikovalca Giugiara. Ačk zaznamuje zanimiva prednja maska z velikimi smerokazi, visoko ča linija z visoko streho in odsekan kombijevski zadek.
Zaradi visoke strehe in dolge medosne razdalje je v notranjosti precej prostora. Na prednjih sedežih ni težav za visoke ljudi, na zadnjih pa bo zmanjkalo prostora le za kolena. Zaradi bolj enoprostorskega čja se sedi nekoliko višje. Položaj za volanom potrebuje nekaj privajanja, ker je volan nastavljiv samo po višini.
Velikost prtljažnika je ča, je pa hitro čjiva s podiranjem zadnjih naslonjal v razmerju 40:60. Tako ga lahko čmo na kar slab kubik. Preprosto in čnkovito. Odlagalnih površin ni ravno na pretek, so pa izvirne in uporabne (žepki v sedežih, obešalniki za če pri naslonjalih za glavo, itd), v osrednji konzoli je na voljo še obvezno dvojno držalo za čvinke.

Izdelava avtomobila je ča in kvalitetna, davek pri ugodni ceni pa čjejo izbrani materiali. Pri tej čci prevladuje plastika v monotoni sivi barvi. Monotonost razbije temna osrednja konzola in oblike, ki so podrejene krogom, tako so okrogli števci, stikala, reže za čvanje in linije na vratih, ampak to ni dovolj. Za barvno popestritev je potrebno dodatno č v denarnico.

Oprema premium obsega vse kar potrebujemo. Na voljo je centralno zaklepanje, či pomik prednjih stekel, servo volan, čovni varnostni pasovi zadaj, dve či blazini (ča blazina za sovoznika ? premium) in klimatska naprava (premium). Dokupili bomo še radio in avto bo pripravljen za dolge izlete.

Kalos se dobro obnese v mestu, saj je zelo okreten zaradi mehkega servo volana in majhnega člnega kroga. Preglednost je dobra, nekoliko privajanja je potrebno za ocenitev dolžine motornega pokrova. V hitrejših zavojih se karoserija precej nagiba na čn višine in (pre)mehkega podvozja. Tudi servo volan bi lahko bil pri višji hitrosti trši.
Pohvala pa gre spet na čn oblikovanja in konstrukcije, saj je hrup vetra in motorja pri visokih hitrostih in obratih dobro izoliran. Zavore brez ABS sistema so zanesljive in malemu daewooju povsem kos.

Kalosovo srce je bil 4-valjni bencinski motor s 83 konji. Motor po č, navoru in odzivnosti pristaja temu avtomobilu. V prostem teku je skoraj neslišen, pri priganjanju pa kovinsko zatuli. Tako kalos pospeši do 100 km/h v 12.1 sekunde, ča hitrost pa je nad 170 km/h.
Velja dodati, da se ta motor v pet-vratnem kalosu poslavlja. Popolnoma ga bo nadomestil moderni 1.4 litrski motor s šestnajst ventilsko tehniko s 94 konji. Slednji je boljši po zmogljivosti in precej ugodnejši po porabi goriva.

Zadnji adut je ugodna cena. Testirani model je stal z člom za kovinsko barvo vsega 1.988.980,00 SIT. Kči avtomobili tega segmenta so vsaj 10% dražji, zato se je dobro ustaviti še v Avtohiši Kolmani? & Co. v Mariboru, na koncu Ptujske desno?

Tekst in foto: Matej K.

Galerija: